Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Jul 29, 2015

2 veci, ktoré chýbajú vo Vašom tréningu

Cvičit

commentsview
 

Dve časti cvičenia, na ktoré ľudia radi zabúdajú je, zahriatie pred a schladenie po tréningu. Avšak obe tieto časti sú veľmi dôležité, pretože pomáhajú zabrániť zraneniam, zvýšujú výkon a zlepšujú flexibilitu. V tomto článku sa dozviete o najlepších spôsoboch, ako robiť oboje a prečo sú dôležité.

Zahriatie

Zahriatie pripravuje naše telo na cvičenie a to tým, že zvýši našu telesnú teplotu a pružnosť svalov, ktoré budete používať. Ak chcete zvýšiť telesnú teplotu, môžete si zabehnúť krátku trať, alebo aj na mieste, alebo jazda na bicykli po dobu 5 minút. Náročnosť by mala byť celkom nízka, ale zároveň dosť náročná, aby zvýšila Vašu tepovú frekvenciu a budete sa cítiť teplejšie. Ak ste zadýchaní, potom je Vaše zahriatie príliš náročné.

V niekoľkých prvých minútach by ste mali robiť cviky, resp. zahrievať tie časti tela, ktoré plánujete používať. Napríklad drepy a výpady sú dobré na spodné časti tela a krúženie paží sú dobré na zahriatie hornej časti tela. Opäť je dôležité, aby ste nerobili tieto cviky príliš intenzívne, keďže toto je stále iba zahriatie. Jedna vec, ktorú by ste pri zahrievaní nemali robiť je statický strečing (naťahovanie svalov po dobu 30 sekúnd a viac v jednej polohe). Bolo preukázané, že ak sa robí strečing pred tréningom, znižuje to pevnosť a silu svalov a môže to viesť k zraneniu.

Schladenie

Akonáhle dokončíte tréning nemali by ste jednoducho prestať. Musíte dať telu čas, aby vychladlo a tepová frekvencia sa vráti do normálu. Najlepší spôsob, ako to urobiť je pomalým behom alebo chôdzou po dobu 5 minút po docvičení. Akonáhle sa váš dych vrátil do normálu, môžete začať so strečingom.

Počas chladenia je najlepší čas zvýšiť flexibilitu, keďže vaše svaly sú ešte teplé. To je doba, počas ktorej by ste mali robiť statický strečing. Statický strečing je, keď jemne natiahnete sval a podržíte v tejto polohe na určitú dobu. Uistite sa, že sval natiahnete jemne a držte v tej polohe po dobu asi 30 sekúnd (netlačte na ten sval príliš silno až je to bolestivé, keďže to môže viesť k zraneniu).

Ďalší skvelý spôsob, na schladenie je používanie penového valca / foam roller. Penový valec je akoby masáž pre naše svaly a bolo preukázané, že zlepšuje zotavenie a flexibilitu. To preto, lebo zlepšuje krvný obeh vo svalocj a tiež uvoľní všetky "uzlíky" alebo stuhnuté miesta vo svaloch.

Takže pamätajte zahriatie a schladenie sú dve dôležité čast tréningu, ktoré treba robiť, lebo pomáhajú zabrániť zraneniu, zlepšiť výkon, zvýšiť flexibilitu a pomáhajú obnoviť a zregenerovať svalstvo!​

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed