Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Mar 27, 2015

4 tipy ako jesť zdravšie

Začnite so zdravým životným štýlom správne

commentsview
 

Správna strava môže byť zložitá, kedže pravidlá sa neustále menia. Aby som vám pomohla, napísala som 4 tipy, ktoré vám môžu pomôcť pri plánovaní zdravého jedla do vášho jedálnička:

1. Ak chcete schudnúť, musíte spáliť viac kalórií, než zjete! 

Veľa vecí vo výžive môže byť mätúce. Avšak prvé hlavné pravidlo je vlastne veľmi jednoduché. Ak budete jesť viac kalórií, než za deň použijete, budete pribúdať na váhe. Ak budete jesť menej kalórií, než použijete za deň, budete chudnúť. 

2. Jedzte nespracované potraviny čo najviac!

Ak si nie ste istí, či sú potraviny zdravé, alebo nie, pozrite sa na to, ako sú spracované. Pri potravinách ako zelenina, ovocie alebo mäso, sa obávať nemusíte že sú spracované. Ak to jedlo nevyzerá ako niečo, čo sa pestovalo, alebo pochádza zo zvierat, v tom prípade je veľmi spracované (napr sušienky alebo tyčinky Mars). Ďalším tipom je, pozrite sa na zloženie. Ak je veľmi dlhé a sú tam slová ktoré ani nepoznáte, alebo hlavná zložka netvorí väčšinu tej potraviny, ktorú si chcete kúpiť (napr šunka, ktorá je len 50% mäsa), zanmená to, že je tá potravina veľmi spracovaná.

3. Nevyraďujte žiadnu skupinu potravín zo svojho jedálnička!

Zdravá vyvážená strava je tá, ktorá obsahuje všetko s mierou. Vaše telo potrebuje tuky, sacharidy a bielkoviny (presné množstvo závisí na vašich cieľoch). Potrebuje tiež vitamíny a minerálne látky, ktoré sa nachádzajú vo všetkých z nich. Nízky obsah tuku môže viesť k nedostatku vitamínu A, D, E, K a Omega 3 a 6 esenciálnych mastných kyselín. Keďže ovocie a zelenina sú zdrojom sacharidov, nízko sacharidové diety vedú k nedostatku mnohých živín, ako je železo a vláknina.

4. Všetko s mierou!

Kľúčom k zdravému životnému štýlu je všetkého s mierou. Nie je možné jesť zdravo stále na 100% a takisto nie je možné, aby sme vždy získali naše potraviny na 100% organické alebo bio a v surovom stave. Kľúčom sú malé zmeny životného štýlu, ktoré môžeme udržiavať. Namiesto jedenia sušienok na desiatu, si dajte jablko. Namiesto cukru si dajte do kávy škoricu, namiesto vyprážania, varte kurča vo vode, použite celozrnné cestoviny a ražný alebo celozrnný chlieb namiesto špagiet z bielej múky a bieleho chleba. Ak už máte spracované potraviny alebo občerstvenie, nejdzte ho príliš veľa.

Dúfam, že tieto tipy vám pomôžu jednoduchšie pochopiť, ako by mala zdravá strava vyzerať. Ak máte akékoľvek ďalšie tipy, myšlienky, pripomienky alebo otázky, prosím, píšte 


TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed