Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Mar 10, 2015

5 dôvodov, prečo je fazuľa výborným zdrojom potravy

fazuľa

commentsview
 

Dnes budem hovoriť o jedle, ktoré väčšina z vás dôverne pozná...Fazuľa! Ale vedeli ste aké má skvelé účinky?! Fazuľa je lacná potravina, kotrá nasýti a dá sa použiť v mnohých receptoch. Moje najobľúbenejšie recepty sú Chilli Con Carne (skvelý recept na studené zimné večere) a moja nedávno vydarená fazuľová nátierka (rozmixovaná fazuľa zmiešaná s cibuľou, tvarohom, špenátom, korením a soľou)! Vedeli ste ale, že fazuľa je aj vynikajúca pre ľudské telo? Tu je 5 dôvodov, prečo je fazuľa výborným zdrojom potravy:

Fazuľa má vysoký obsah železa!

Železo je základná živina, ktorá niektorím ľuďom (najmä ženám) chýba v ich strave. To môže spôsobiť anémiu (nedostatok červených krviniek), vypadávanie vlasov a stálu únavu. Avšak 1 šálka fazule má takmer 4 mg (25% dennej odporúčanej dávky) železa.

Fazuľa je bohatá na bielkoviny!

Fazuľa je bohatá na bielkoviny, jedna šálka obsahuje až 15 g bielkovín. Fazuľa je skvelé jedlo pre vegetariánov, alebo ľudí, ktorí nekonzumujú veľa mäsa!

Fazuľa má vysoký obsah vlákniny!

Fazuľa má vysoký obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Je preukázané, že rozpustná vláknina znížuje cholesterol tým že sa s ním “spája“ a potom ho odstraňuje z nášho tela. Nerozpustná vláknina pomáha predchádzať zápche a ďalším zažívacím poruchám.

Fazuľa má nízky obsah Glykemického indexu (GI) a tým je výborná na chudnutie!

Fazuľa má len 29 obsah GI. To znamená, že uvoľňuje energiu pomaly a udržiava nás plnšími po dlhšiu dobu. Štúdie ukazujú, že fazuľa je tiež výborným jedlom pri chudnutí, pretože má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah GI, tým pádom je málo pravdepodobné, že sa ňou ľudia prejedajú, alebo aby mali potrebu na maškrtenie medzi jedlami. Pomáha tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi (čo je dobré pre diabetikov).


Fazuľa znižuje riziko ohluchnutia!

Bolo tiež dokázané, že vlákno vo fazuli znižuje riziko ochorenia srdca. Štúdie ukazujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko ohluchnutia a to viac ako o 80%! Horčík a kyselina listová sú ďalšie dve živiny vo fazuli, ktoré sa ukázali byť výborné na funkciu srdca.

Ak viete o iných výhodách fazule alebo máte nejaké nápady na recepty, podeľte sa s nami 

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed