Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Oct 04, 2016

5 tipov ako zmierniť svalovku

Ako bojovať s nepríjemnou svalovou horúčkou

commentsview
 

Svalovka, alebo svalová horúčka! Určite dôverne poznáte toto slovo. Ja teda určite! Ako ju ale zmierniť? Čoskoro napíšem článok, čo vlastne svalovka je a čo ju spôsobuje, ale teraz tu mám pre Vás 5 tipov, ktoré vám pomôžu svalovú horúčku obmedziť alebo zmierniť.

Kofeín

Už som hovorila o tom, ako môže kofeín zlepšiť náš výkon pri cvičení. Existuje dôkaz aj tom, že dokáže takisto zmierniť svalovku. Nie je presne známe, prečo to tak je, avšak boli vykonané dva samostatné štúdie, ktoré ukázali, že ľudia, ktorí užívali kofeín, zmiernilo to ich svalovku rýchlejšie, resp. zvýšilo ich zotavenie. Šálka kávy asi 30 minút až hodinu pred tréningom by mala byť dosť, aby ste získali jej výhody.

Pripravte svaly

Môže to znieť ako samozrejmosť, ale uistite sa, že Vaše svaly sú v dobrom stave a to je jedným z najlepších spôsobov, ako obmedziť svalovku. Čo to vlastne znamená?! Ak začínate nové tréningové rutiny, uistite sa, že začnete pekne a pomaly a dáte svojmu telo najmenej týždeň, aby si zvyklo na nové cviky a to tak, že budete robiť menej opakovaní a ľahšie váhy a tým dať svalom šancu, aby sa do toho pomaly dostali. To znamená, že keď začnete zvýšovať ntenzitu, nemusíte sa obávať vymeškaného tréningu len preto, lebo niekoľko dní po tréningu máte ešte stále veľké bolesti. 

Zahrrejte sa a takisto sa schlaďte 

Zahriatie pred tréningom a schladzovanie po tréningu sú dve časti, ktoré ľudia zanedbavanú (v budúcnosti napíšem článok aj na túto tému). Správne zahriatie pomáha predchádzať zraneniam a pripraví naše svaly na tréning. Dobré schladzovanie po ťažšom tréningu pomáha začať proces obnovy a zlepšuje flexibilitu. Jeden spôsob, ako sa schladzovať je aj aktívna obnova (pozri 4. tip)

Aktívna rekuperácia / obnova

Aktívna rekuperácia je skvelý spôsob, ako pomôcť znížiť svalovú horúčku. Skúste robiť nízko intenzívne kardio (cross trenažér / chôdza / bicykel) po dobu 10-15 minút po náročnom tréningu. To pomáha zvýšiť prietok krvi do svalov, ktoré pomôžu zotaveniu a zníženiu bolesti svalov.

Foam roller alebo penový valec

Toto nie je veľmi príjemné. Ak ste si to predtým ešte nevyskúšali, foam rolling alebo používanie penového valca môže byť trochu nepríjemné, hlavne zo začiatku. Ak ste si to už vyskúšali, alebo penový valec používate, viete, o čom hovorím. Penový valec je ale skvelý na znižovanie svalovky a to tým, že zvyšuje prietok krvi do svalov a zlepšuje ich zotavenie a flexibilitu. Používajte penový valec po tréningu ako súčasť schladzovania, kým sú Vaše svaly ešte "teplé". Penové valce môžete násjť na našom eshope.  

Dúfam, že týchto 5 tipy vám v budúcnosti pomôžu. Dôležité je, že budete rozumní a pred tréningom sa najskôr zahrejete a po tréningu sa takisto schladíte a ak ste dlhšie netrénovali (alebo vôbec), tak neskočíte rovno do nového cvičebného režimu. Vybudujte si základnú úroveň kondície a sily za 1 až 2 týždne, čo Vám pomôže Vaše telo pomaly pripraviť.


TAGS: fitness

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed