Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Sep 30, 2015

Ako jesť zdravo v reštauráciách

reštauráciá

commentsview
 

Keď jeme doma môžeme kontrolovať, čo jeme a čo ide do nášho jedla. Mnoho ľudí mi povedalo, že sa obávajú stravovania v reštauráciách, pretože nevedia, čo si objednať. Ak chcete pomôcť, napísala som pár tipov, ako urobiť výber zdravých jedál pri jedení v reštauráciach.

Nechoďte do reštaurácie príliš hladní

To vám nemusí dávať hneď zmysel. Avšak, ako často ste šli do reštaurácie vyhladovaní (ja viem, že ja už niekoľkokrát)? Potom vedzte, že pravdepodobne budete musieť čakať ďalších 20 minút, kým dostanete vaše jedlo, čo znamená, že v tomto momente by ste zjedli čokoľvek čo vám príde pod ruku. Čo môže viesť k tomu, že si objednáte viac jedla, než by ste normálne zjedli a takisto je možné, že si dáte aj predjedlo (napríklad chlieb), ktorý bežne donesú na stôl kým čakáte na vaše jedlo. Ak máte malé občerstvenie predtým, než sa idete najesť von, objednáte si menej, čo pomôže vašmu kontrolovaniu kalórií (a vašej peňaženke!)

Vypýtajte si omáčku osobitne

Možno si to neuvedomujete, ale omáčky (ako dressing, kečup alebo majonéza) môžu obsahovať veľa kalórií navyše. To znamená, že váš zdravý šalát napokon nemusí byť až tak zdravý, ak bol poliaty omáčkou, ktorá má vysoký obsah kalórií, tuku a cukru. Keď si objednáte jedlo, požiadajte o omáčku servírovanú osobitne a tak môžete kontrolovať množstvo, ktoré zjete.

Zvoľte grilované alebo pečené jedlá namiesto vyprážaných

Venujte pozornosť tomu, ako je vaše jedlo pripravované. Na pečené alebo grilované jedlo sa obyčajne bude používať oveľa menej tuku a je oveľa zdravšie, ako vyprážané jedlo. Ak si nie ste istí, ako je vaše jedlo pripravované, opýtajte sa obsluhujúceho čašníka.

Zamente vaše prílohy za zdravšiu alternatívu

Je zbytočné dávať si zdravé jedlo, ak ho potom máte jesť s hranolkami, ktoré boli vyprážané. Opýtajte sa, či si môžete zameniť nezdravé prílohy za zdravšiu verziu a to buď varené zemiaky (bez pridaného tuku), zeleninu alebo šalát.  

Dávajte pozor na to, čo pijete

Pri nápojoch je to podobné ako pri omáčkach. Nemusíte si uvedomovať, že majú kalórie a preto môžu zdvojnásobiť množstvo kalórií, ktoré prijímete. Dávajte pozor na to, koľko vypijete nesýtených nápojov, ovocných štiav alebo alkoholu. Objednajte džbán vody pre celý stôl, ako aj všetky ostatné nápoje, ktoré ste si vybrali. To vám dá niečo na pitie, keď ste smädní a to znamená, že môžete si pomaly vychutnávať váš nesýtený nápoj alebo pohár vína.

Vynechajte dezert

Ok viem, že to je tá časť, s ktorou všetci zápasíme najviac, avšak dezerty sú obvykle plné cukru a kalórií. Keď jeme vonku, tak si vždy pozriem dezert menu, či majú niečo, čo mám naozaj rada (raz za čas môžeme zhrešiť). To znamená, že si objednám dezert iba vtedy ak naozaj stojí za to, ináč neplytvám kalóriami. Alebo ďalšia vec, ktorú robím, je že si dezert rozdelím s kamoškou. Týmto spôsobom ho vyskúšam, ale nemusím sa cítiť tak previnilo!

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed