Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Mar 22, 2017

Ako môže jedlo ovplyvniť naše nálady

Nesprávne jedlo môže byť dôvodom našich nálad

commentsview
 

Určite ste už mali také dni, keď ste sa cítili menej pozitívne a možno až podrážene. Bežným ospravedlnením je, že sme pred menštruáciou, alebo že trpíme nedostatkom spánku. Mali ste už ale niekedy stavy podráždenosti, ale nevedeli ste si vysvetliť prečo?! Može to úzko súvisieť s tým, čo jeme! To čo dáme do nášho tela môže mať vplyv na rovnováhu našich hormónov, ktoré potom dokážu veľmi ovplivniť naše nálady a chute do jedla.

Takže nabudúce, keď sa budete cítiť podráždení, môže to mať niečo spoločné s tým, čo ste zjedli!


Máte zlú náladu a ste podráždení?

Stalo sa vám už, že ste boli bezdôvodne podrážení a všetko naokolo vás iritovalo? Nikto nemá rád takéto nálady, verte mi.

Ak radi maškrtíte spracované jedlá, ako chipsy, sušienky alebo čokolády, môže to byť dôvodom vašej podráženej nálady. Nebudem sa púšťať do prílišných detailov, ale sacharidy (glukóza) sú preferovaným zdrojom energie pre náš mozog a svaly. Takže naše telo musí pracovať super ťažko, aby udržalo optimánlu hladinu cukru v krvi. To preto, aby naše ostatné orgány a bunky mohli normálne pokračovať v ich práci.


Keďže rafinované / spracované sacharidy sa rýchlo absorbujú v tele, to znamená že hladina cukru v krví stúpa raketovou rýchlosťou. To spôsobuje uvoľnenie hormónu inzulín, ktorý hovorí bunkám absorbovať túto glukózu a vrátiť hladinu cukru v krvi späť do normálu. Tento proces absorbovania glukózy je dosť rýchly, preto sme znovu za chvíľu hladní a tento cyklus potom pokračuje. Sú to práve tieto drastické, resp. rapídne vzostupy a pády hladiny cukru v krvi, ktoré môžu vysvetliť, prečo sme v jednu minútu fajn a v nasledujúcu už podráždení.


Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako tejto “horskej dráhe” hladiny cukru v krvi zabrániť. Ten úplne samozrejmý spôsob je, prestať jesť rafinované sacharidy a jedzte radšej nespracované alebo menej spracované sacharidy (napríklad ovsené vločky, celozrnné výrobky, zeleninu, strukoviny) v kombinácií s bielkovinami v každom vašom hlavnom jedle. Nielenže nám tieto potraviny poskytnú viac živín, ale sa v tele rozkladajú omnoho pomalšie. Tiež je lepšie nemať veľké medzeri medzi jedlami. Je lešpie konzumovať menšie porcie a častejšie, ak je to samozrejme možé. 


Takéto malé zmeny môžu pomôcť hladine cukru v krvi zostať viac stabilnou počas celého dňa.


Chvejete sa a máte pocit úzkosti?

Máte niekedy pocit úzkosti, ale netušíte prečo? Ak ste milovníkom kávy, môže to byť vaša odpoveď! Ako väčšina z vás vie, káva obsahuje kofeín, čo je stimulant. Keď sme unavení a potrebujeme spánok, náš mozog môže uvoľniť neurotransmitery (chemické látky v mozgu), ktoré oznámujú nášmu telu, že je čas na odpočinok. Stimulanty, ako je kofeín, často zabraňujú tomuto procesu tak, čo spôsobuje, že sa cítite čulejší a viac sústredení.


Jednu vec, o ktorej ​​mnoho ľudí nevie, je, že kofeín nie je nájdený iba v káve, ale možno ho nájsť aj v ďalších nápojoch (napríklad energetické nápoje) a nachádza sa dokonca v čokoládach. Takže ak budete piť niekoľko šálok kávy, jesť veľa čokolády alebo piť niekoľko energetických nápojov denne, práve to môže byť dôvod, prečo sa cítite nervózni a máte pocit úzkosti.


Teraz už viem, že povedať si ”prestanem piť kávu" je rozhodne ľahšie povedať, ako urobiť, takže skôr než začnete protestovať, vypočujte ma. Ak sa neustále spoliehate na kávu, aby vás nakopla, resp. aby vám dala energiu, potom možno budete musieť vziať krok späť a zhodnotiť, prečo sa vôbec cítite unavení - nie je to nedostatokom spánku? Prijímate počas dňa dostatok energie z jedla? Ja teraz nehovorím, aby ste prestali piť kávu. Ja sama som milovníkom kávy a pijem ju každý deň, ale pijem ju preto, lebo ak pijete tú svoju kávu správne, tak si nelen vychutnáte jej skutočnú chuť, ale dokonca získate aj kopec zdravotných výhod. Čo sa vám snažím povedať je, že nemali by ste piť kávu, alebo iné energetické nápoje len preto, lebo máte málo energie. 


Ak sa vám naozaj páči chuť kávy, potom skúste prejsť na bezkofeínovú kávu a uvidíte, či to pomáha! Ak chcete dobrú náhradu, skúste na chvíľu piť zelený čaj, pretože vám stále dá energiu, ale tiež obsahuje mnoho prospešných antioxidantov.


Máte neustále chuť na maškrty alebo nezdravé jedlá?

nielenže nám maškrty, resp. nezdravé jedlá dávajú rúchlu energiu, všimli ste si, že vám nezdravé jedlo (ako sú napríklad pizza, vyprážaný syr s hranolkami, čokoláda alebo zmrzlina, niekedy pomôže upokojiť náladu? To preto, lebo toto jedlo môže spôsobiť, že vaše telo začne vylučovať endorfíny, ktoré sú chemické látky v mozgu, ktoré vám pomôžu cítiť sa šťastný.

Problém s týmto je, že tento "šťastný pocit" môže byť vysoko návykový. Predstavte si, že sa cítite nahnevaní, alebo smutní, zjete čokoládu a potom sa cítite lepšie. Potom môže byť naozaj náročné, nejesť čokoládu zakaždým, keď ste v strese. Mnoho ľudí  nevidí koreláciu, resp. spojenie medzi ich pocitmi a to, čo jedia a to môže viesť k nežiaducemu priberaniu, bez toho aby si to uvedomovali.


Okrem toho chute na maškrty, alebo nezdravé jedlo je taký takmer začarovaný kruh. Na jednej strane nám dočasne dáva pocit šťastia, ale potom v priebehu krátkeho času nám klesne hladina cukru v krvi a my znovu začneme byť hladní, začneme mať chuť na maškrty a to potom môže viesť k nevrlosti a podráždenosti. Keď sa raz dostanete do tohoto začarovaného kruhu, tak je veľmi ťažké sa z neho vymaniť.

Čo sa týka “emocionálneho jedenia”, môj najväčší tip je byť si vedomý svojich stravovacích návykov. Nabudúce keď budete vystresovaní, rozrušení alebo nahnevaní, snažte sa uvedomiť si, čo v takej situácií urobíte. Potom, ako si toto všetko uvedomíte a začnete to sledovať, môžete vaše “zlé stravovacie návyky”, alebo maškrtenie nahradiť niečím viac pozitívnym, ako napríklad prechádzkou po čerstvom vzduchu, čítaním, hudbou, alebo zavolajte kamarátke. 


Ako môžete vidieť, existuje mnoho spôsobov, ako môže jedlo ovplyvniť našu náladu. Avšak si myslím, že je dôležité uvedomiť si, že budete brať tieto informácie so štipkou soli. Každý sme iný a preto naše telá reagujú rôzne na niektoré potraviny. Všetci sa ale môžeme zhodnúť na tom, že sa cítime lepšie, keď jeme dobre a zdravo, takže spávajte sa k vašim telám láskavo!Niekedy si môžeme aj dopriať nezdravé jedlo, ak si ale uvedomujeme, že niektoré potraviny môžu mať nie celkom príjemné vedľajšie účinky. Ak máte problémy s niektorými z vyššie uvedených situácií, skontrolujte svoj jedálniček, lebo práve zmeny v strave môžu byť ten správny začiatok.



TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed