Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Oct 02, 2017

Ako si urobiť poriadok v strave

Každý malý krok pomôže

commentsview
 

Nezdravé jedlá a maškrty sú všade naokolo. Nezáleží na tom kam idete, určite nájdete nejaké to nezdravé jedlo alebo maškrtu, na ktorej si budete chcieť zgustnúť. Čo je to vlastne takéto nezdravé jedlo / fast food, alebo v angličtine sa tomu hovorí úplne výstižne JUNK food a junk znamená odpad. Takže hovorme tomu Junk jedlo. Junk jedlo je často veľmi spracované, čo znamená, že obsahuje kopec umelých aróm, chemikálie, soľ a cukor a vlastne má minimálne alebo vôbec žiadne výživové hodnoty, ktoré obyčajne obsahuje veľmi veľa kalórií. Ja tomu tiež hovorím prázdne kalórie, čo znamená že vám to nedáva vôbec žiadne živiny, čo sa týka vitamínov, minerálov, vlákniny, zdravých tukov, vody a podobne. Ja viem, že môže byť naozaj zložité odolať, keď sa snažíte začať novú a zdravú stravu, hlavne ak ste pravidelné zvyknuté jesť nezdravé a spracované jedlá.
Pamätajte si, že zbaviť sa tohoto zlého návyku môže byť naozaj ťažké a vyhrať boj nad všetkými tými chúťkami, ktoré mávame a čo tiež nepomáha je, že tieto spracované a nezdravé jedlá sú nadizajnované tak, aby sme ich chceli viac a viac a aby sme sa k nim vracali.
Takže buďte na seba hrdé, keď sa snažíte zmeniť životný štýl a podarí sa vám hocijaký malý úspech a každý deň vyhráte boj nad týmito chúťkami. 

Ja viem, že to môže byť skutočne zložité prestať s týmto návykom na junk jedlo, ak ste zvyknutí toto jedlo pravidelne jedávať, alebo ak neustále máte chute na junk jedlo a nakoniec mu aj podľahnete. Preto vám dám zopár rád, ako zredukovať tieto chute a zbaviť sa závislosti na junk jedlo:


Vyhrajte nad svojou mysľou

Obrovskú časť na nutkaní, resp. na chúťkach na nezdravé jedlo je v našej mysli. Toľko ľudí si to ospravedlňuje rôznymi dôvodmi, až tomu naozaj začnú veriť a tým je to vlastne ťažšie a ťažšie prestať s týmto návykom. To čo bežne počúvam je:

  • “Teraz nebudem jesť, aby som si neskôr mohla dopriať”
  • “Mala som tak náročný deň, zaslúžim si maškrtu”
  • “Neskôr to spálim”

Je naozaj zaujímavé, aký vieme byť kreatívni pri takýchto výhovorkách, keď sa snažíme ospravedlniť naše chute.  Bolo by omnoho lepšie, keby ste použili svoje sily na presvedčenie sa, dať si zdravé jedlo, plné výživy a nie utešovať sa a hovoriť si, prečo by ste si mali dať to nezdravé jedlo. 

Takže ak zistíte, že si pre seba hľadáte ospravedlnenie, aby ste si mohli dať nejaký ten koláč, otočte to a snažte sa prehovoriť sa z “Neskôr si to odmakám” na “Idem si to odmakať teraz a odmením sa neskôr”.
Prevažnú väčšinu času po docvičení už tú maškrtu nechceme.

Ak ste jeden z tých ľudí, čo používajú jedlo ako odmenu za to, že boli veľmi dobrí, tak vedzte, že používať maškrty ako motiváciu a odmenu vás môže zaviezť nesprávnym chodníčkom a môžete tým úplne poškodiť vaše zdravé návyky. Namiesto toho, že sa budete odmeňovať maškrtou, si skúste uvedomiť, ako sa váš život zmenil k lepšiemu, odkedy ste začali byť dobrí. Cítite, že máte viac energie? Vaše oblečenie vám lepšie sadne? Takže môžete podľahnúť pocitu hrdosti z pokroku a z výsledkov, ktoré dosahujete a skúste na toto zamerať vašu energiu, radšej ako myslieť na jedlo, “o ktoré prichádzate”.
Ak budete smutní z toho, že nemôžete jesť junk jedlo, tak to bude veľmi náročné s tým prestať. Verte mi, toto všetko je iba v našej hlave, tak nebuďte nešťastní z toho že nemôžete mať maškrtu, ale myslite na tie všetky pozitívne efekty, ktoré vám zdravé jedlo prináša. 


Zbavte sa všetkých maškŕt

Budme úprimní, ak máme doma otvorené vrecúško chipsov, alebo dru tyčinky, alebo nejakú tú horálku, bude vás to veľmi dráždiť. Viem to, lebo ja som taká istá. Vždy sa snažím doma držať nejakú takúto maškrtu pre prípad, že ku mne niekto príde. Skončí to ale vždy tak, že chodím okolo tej maškrty, zazerám na ňu, dokonca sa pristihnem, že na ňu neustále myslím (smutné ja viem) a až jej nakoniec prepadnem a zjem ju. To znamená, že ak máte takéto rušivé elementy doma, bude len veľmi ťažké zostať na tej správnej ceste za zdravým životným štýlom a vašimi výsledkami.
Takže čo robiť?

Zbavte sa všetkých maškŕt, ktoré máte. Či už doma, alebo v robote, alebo kdekoľvek, kde trávite viac času. Zbavte sa všetkého nezdravého, čo máte v kuchynskej linke, v špajzi, v chladničke, v mrazničke, alebo ak máte aj tajnú zásuvku a nahraďte to niečím čerstvým, ako napríklad zeleninou, ovocím, orechmi, zdravým arašidovým maslom, strukovinami, ryžou a celozrnnými cestovinami, chudými bielkovinami ako ryby, alebo chudé mäso, či už kuracie, hovädzie a teiž neochutené jogurty, alebo bez pridaného cukru, proste všetkým, čo je nespracované alebo nie je zbavené živín. Vždy, keď idete nakupovať, tak si napíšte zoznam jedál, ktoré budete v ten týždeň robiť a keď pôjdete nakupovať, nenakúpite žiadne nepotrebné veci, čo vás potom len môžu dráždiť.


Jedzte bielkoviny v každom jedle

Dôvod, prečo je väčšina junk jedla návyková je, že obsahujú kopec cukru. A jedlá, ktoré obsahujú cukor, spôsobujú rapídne zvýšenie hladiny cukru v krvi. Toto rapídne zvýšenie hladiny cukru v krvi potom uvoľňuje množstvo inzulínu, čo následne spôsobí, že hladina cukru v krvi rapídne spadne, čo môže spôsobiť, že sa budeme cítiť malátni, unavení, letargický a budete mať chute na viac cukru, aby ste znovú získali to nakopnutie. Dôvod, prečo sú jedlá plné cukru tak návykové je, lebo potom ako sa naša hladina cukru v krvi zvýši, tak náš mozog vylúči hormón nazívaný seratonín, ktorý sa považuje za hormón, ktorý nám dáva pocit šťastia a v momente, keď naša hladina cukru znovu spadne, tak naše telo si žiada viac.


Ako môžete vidieť, tak maškrtenie na sladkostiach je tak zbytočné a ak nie sme opatrní, tak jediné, čo to spôsobuje je, že z malej maškrty sa veľmi rýchlo môže stať veľké prejedanie sa. Preto odporúčam, aby ste pri každom jedle prijímali aj nejaké bielkoviny. Bielkoviny pomáhajú vyrovnať hladinu cukru v krvi a dávajú vám pocit nasýtenosti na dlhšiu dobu a tým skresávajú chute na sladké. Typy ako pridať bielkoviny do vášho jedla, alebo bielkovinové snacky sú:

  • stratené vajíčka s hriankou
  • semiačka a orechy s jogurtom a muesli / ovsenými vločkami
  • hummus so zeleinovými stonkami (nakrájanou mrkvou, paprikou, uhorkou na stonky)
  • mix orechov
  • kurací sendvič
  • grilovaný losos so šalátom

Pestrosť jedla

Existuje kopec jedálníčkov a diet, ktoré sú doslova stále o tom istom, napríklad kuracie mäso, ryža a brokolica. V takom prípade už po meciasi vám kuracie prsia budú liezť von krkom, preto je dôležité, aby ste mali pestrú stravu. Nikto nikdy nepovedal, že zdravá strava je stále o tom istom, o 3 prísadách. Zdravá strava môže byť naopak veľmi pestrá. Viete sa krásne pohrať s chuťami. A tým, že budete mať pestrú stravu, tak je menšia šanca, že to so zdravou stravou vzdáte. Ak potrebujete motiváciu na zdravé recepty, pozrite si môj blog tu.


Vyhnite sa spúšťačom zla

Často krát, to čo jeme je emocionálna záležitosť. Ak viete, že existujú situácie alebo ľudia, ktorí spôsobujú, že jete nezdravo, snažte sa im vyhnúť.  Napríklad, ak sa pravidelne stretávate s kamarátkou, ktorá zbožňuje nezdravé jedlá a vždy si objednáte na večeru pizzu a ku tomu nejakú zmrzlinu, tak teraz nehovorím, aby ste sa prestali stretávať s kamarátkou, ale aby ste skúsili pizzu zameniť za niečo lepšie a zdravšie, napríklad sushi. Alebo ďalšie alternatíva môže byť, že pozvete kamarátku ku vám domov. Ja zbožňujem mať kamarátov u mňa na večeru, lebo to mi dá možnosť byť kreatívna a tiež môžem uvariť niečo zdravé a všetci to vždy zbožňujú. 


Jedenie zo stresu je tiež obrovským spúšťačom na návyky na junk jedlo. Mnoho ľudí je, keď sú pod stresom alebo ak sú v situácií, keď sa cítia nepríjemne alebo smutní. Ak ste jednou z týchto ľudí, nabudúce, keď si budete chcieť dať nezdravé jedlo, tak skúste porozmýšľať nad tým, že prečo to jedlo chcete, alebo to napíšte na papier. Ak je to preto, lebo sa cítite, tak ako sa cítite, a väčšinou to nie je hlad. Vedieť PREČO máte chute na junk jedlo môže byť veľmi dobrý odrazový mostík, aby ste mohli zmeniť tieto návyky.


TAGS: fitnessživotný štýl

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed