Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Feb 18, 2016

Ako správne dýchať pri cvičení

Všetci vieme, že pri cvičení je dôležité dýchanie, ale je to všetko, čo potrebujeme vedieť?

commentsview
 

Všetci vieme, že pri cvičení je dôležité dýchanie, ale je to všetko, čo potrebujeme vedieť? Mnoho ľudí sa ma pýta, ako by mali správne dýchať počas cvičenia, tak som napísala tento článok s niektorými užitočnými tipmi.

Dýchajte bruchom a nie hrudníkom

Možno to znie zvláštne, ale dáva to zmysel. Dýchanie je veľmi prirodzené a je veľmi dôležité, aby sme dýchali správne počas celého dňa a nie len keď cvičíme. Najčastejšou chybou, ktorú niekotrí roba je, že vdychujú do hrudníka a nie do brucha (toto je veľmi polopatisticky povedané, ale všimnite si svoje telo, resp. brucho ako sa zväčšuje, keď dýchate). Ak dýchate hrudníkom a nie bruchom, tak nepoužívate správne dýchacie svaly a môže sa zvýšiť riziko zranenia. Tiež to znamená, že naše dýchanie je neefektívne.

Môžete si urobiť rýchly test a zistite, či dýchate hrudníkom alebo brucom. Ľahnite si na zem na chrbát. Položte jednu ruku na hrudník a druhú ruku na brucho a zhlboka sa nadýchnite. Ak sa dvíha váš hrudník ako prvý, tak potom dýchate hruďou a to nie je správne. Snažte sa vdychovať bruchom ako prvé.

Dýchanie pri silových tréningoch a tréningoch s vlastnou váhou

Tu platí jednoduché pravidlo, vdychujte pri ľahkej časti cvičnia (či už pri silových tréningoch alebo s vlastnou váhou) a vydýchujte v ťažšej časti cvičenia (takisto to platí aj pri silovom tréningu a aj tréningu s vlastnou váhou). Pri klikoch vdychujete ako klesáte dole a vydychujete, keď sa tlačíte hore. To vám umožní používať vzduch v pľúcach tak, aby pomohol posilniť a stabilizovať naše jadro, keď robíme obtiažnu časť cvičenia.

Aeróbne cvičenie

Ak robíte kardio v rovnomernom tempe, ako je beh / poklus, kľúčová vec pri dýchaní je udržať rytmus. Medzi najčastejšia praktika, torá sa používa je, že urobíte 4 kroky pri nádychu a následny 4 kroky pri výdychu. 

Zotavenie

Už ste niekedy zistili, že počas cvičenia, ako je HIIT ste v poriadku, ale potom, akonáhle prestanete, vám náhle došiel dych? Dôvodom je, že keď robíte krátky, intenzívny tréning, vaše telo pracuje bez kyslíka (anaeróbne cvičenie) a tak akonáhle prestanete, vaše telo sa pokúša vynahradiť nedostatok kyslíka. Ak chcete pomôcť zotaviť, aby ste mohli byť skoro pripravený na vašu ďalšiu sériu, je dôležité, aby ste sa sústredili na hlboké dýchanie, pomalým a kontrolovaným spôsobom, ktorý uvoľňuje rovnaké množstvo vzduchu do pľúc ako vaše zotavenie, takže ste pripravení na ďalšiu sadu, je dôležité, aby ste sa sústredili na hlboké dýchanie, v pomalom a kontrolovaným spôsobom, pri ktorom prijímate do pľúc toľko vzduchu, koľko je to len možné.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed