Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Jun 24, 2015

Bylinky a ich výhody

Bylinky

commentsview
 

Bylinky a koreniny by mali byť súčasťou všetkých vašich receptov, resp. varenia. Sú skvelý spôsob, ako pridať chuť akémukoľvek jedlu. Vždy sa uistím, že ich mám dostatok v našej kuchyni. Ale  bylinky a koreniny sú skvelé nielen na ochucovanie jedál, ale majú tiež mnoho zdravotných výhod (v minulosti, niektoré z nich boli používané ako lieky). To je dôvod, prečo som sa rozhodla Vám dnes povedať o niektorých z ich výhod.

Rozmarín

Rosemarín obsahuje antioxidanty (ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny), a môžu tiež pomôcť znížiť zápal. Tiež môže pomôcť ľuďom, ktorí majú upchatý nos z dôvodu alergií.

Rozmarín môžete použiť na veľa vecí. Pridajte ho do olivového oleja pre extra chuť, alebo ho môžete použiť pri pečení kuraťa, alebo ínoho mäsa.

Kurkuma

Kurkuma je jedným z hlavných zložiek kari korenia, ale môžete ho tiež použiť samostatne. Obsahuje látku zvanú kurkumín, ktorý pomáha znížiť zápal a môže znížiť príznaky osteoartrózy. Kurkuma je tiež silný antioxidant. 1 polievková lyžica Kurkumy takisto obsahuje 15% z našich každodenných požiadaviek železa.

Kurkuma je potrebná pre väčšinu kari pokrmov. Ak chcete vyskúšať niečo trochu "iné",  skúste upiecť v rúre karfiol obalený v kurkume.

Cesnak

Cesnak má mnoho skvelých výhod. Najlepší z nich je, že pomáha v boji proti nachladnutiu. Ak často trpíte nachladnutím, pridávaním cesnaku do Vášho jedálnička by mohlo pomôcť! Existuje tiež dôkaz, že cesnak môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak.

Ja používam cesnak vo väčšine jedál. Kedykoľvek, keď robím napríklad taliansku paradajkovú omáčku na špagety, alebo pizzu, použíjem čerstvý cesnak. Takisto každé ráno zapíjam vodou 1 strúčik cesnaku (v celosti ako tabletku), v tom prípade získate potrebné živiny a nemusíte sa nemusíte obávať nepríjemných chutí počas dňa.

Zázvor

Zázvor je ďalšia korenina, ktorá môže pomôcť v boji proti nachladnutiu. Avšak to je najčastejšie používané na liečbu nevoľnosti. Štúdie ukázali, že to môže pomôcť s kinetózou, rannou nevoľnosťou a zlepšiť trávenie. Zázvor môže dokonca rovnako pomôcť s úľavou od bolesti.

Zbožňujem zázvorový čaj z čerstvého zázvoru. Len nastrúhame asi 1 polievková lyžica čerstvého zázvoru a pridajte do horúcej vody a čerstvo vylisované citrónovej.

Škorica

Bolo dokázané, že škorica pomáha kontrolovať a znižovať hladinu cukru v krvi. To je veľmi dôležité pre diabetikov. Štúdie ukázali, že je potrebné 1-2 čajových lyžičiek škorice za deň, aby mala významný vplyv. Škorica je tiež skvelým zdrojom antioxidantov a pomáha znižovať zápaly.

Ja používam škoricu v mnohých veciach. Môžete si ju pridať do kávy, do ovsenej kaše, alebo zmiešať s gréckym jogurtom a bobulami a tým urobiť vynikajúci ovocný šalát.

Bazalka

Bazalka je ďalšia bylina, ktorá má vysoký obsah antioxidantov a môže spomaliť starnutie a zníženiť riziko vzniku rakoviny. Bolo tiež preukázané, že bazalka zabraňuje určitým bakteriálnym infekciám a znižuje zápaly.

Skvelý spôsob, ako používať bazalku, je pridať do paradajkovo cibuľového šalátu. Alebo si môžete vyskúšať urobiť čerstvé pesto

Ak máte akékoľvek ďalšie skvelé recepty alebo používanie pre tieto bylinky a koreniny, podeľte sa o ne s nami!

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed