Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Sep 19, 2018

Bylinky a koreniny a ich úžasné zdravotné výhody

Majú úžasnú chuť, krásne obohacujú jedlá a výborné pre naše zdravie

commentsview
 

Žiadne jedlo by nemalo byť neochutené. Bylinky a koreniny robia jedlo chutnejšie, ale hlavne podporujú naše zdravie. Mali by sme pravidelne variť s bylinkami a koreninami a ak je to možné, používať ich niekoľko naraz.


Bylinky, ako bazalka, sú listové rastliny, zatiaľ čo koreniny, ako škorica, sú zvyčajne vyrobené zo semien, bobúľ, kôry alebo koreňov rastlín. Obe sa používajú na ochutenie jedla, ale výskum ukazuje, že sú plné zdravých zložiek a môžu pomôcť predchádzať rôznym chorobám. Všetky bylinky a koreniny bojujú proti zápalu a redukujú poškodenie buniek nášho tela. Pretože každá z nich je bohatá na fytochemikálie. Fytochemikálie patria k najväčšej nádeji vedcov skúmajúcich možnosti prevencie nádorových ochorení. Sú to veľmi zdravé chémie v rastlinách, fungujú ako antioxidanty, chránia pred ochoreniami, ako je ateroskleróza, cirhóza pečene, cukrovka, artritída, rakovina, obnovujú základné živiny a bunky, účinne bránia cievy, pečeň, pankreas, kĺby, genetický kód, krv atď. Pridávanie bylín a korenín do našej stravy má ďalšiu výhodu, pretože sú tak chutné, nemáme potrebu si pridávať tie menej zdravé prísady ako je cukor, soľ alebo pridaný tuk.


Vyberte si to skutočné

Možno ste si všimli, že niektoré bylinky a koreniny sa predávajú ako výživové doplnky v podobe kapsúl alebo práškov. Pokiaľ lekár neodporučí inak, najlepšie je konzumovať bylinku alebo korenie, namiesto toho, aby ste ju užívali vo forme piluliek.


Keďže nie je veľa nariadení o výživových doplnkoch a neexistuje nejaký dohľad, ktorý by sa uisťoval, že v doplnkoch je presne to čo má byť, čo znamená, že kapsule nemusia mať to množstvo, ktoré tvrdia že majú, alebo môžu mať aj nezdravé prísady. Takže môžete prijímať dobré veci do tela, ale zároveň môžete prijímať aj kopec nezdravého. 

Čo je ale dobré pri bylinkách a koreninách, neexistuje žiadny nepriaznivý vplyv na ich použitie v jedle. Majú len samé dobré výhody.


Jedlo má veľmi veľkú silu, dokáže s naším telom urobiť naozaj zázraky. Zložky z bylín a korenín v spojení s ostatnými zdravými potravinami, ktoré jeme, nám spolu dávajú veľké zdravotné výhody. Neviem, či vieme dosiahnuť taký istý výsledok, ak budeme brať jednu zložku z výživových doplnkov (napríklad zinok, kapsula, ktorá obsahuje iba zinok, ale koreniny okrem zinku obsahujú aj mnoho iného).


Najlepšie bylinky pre naše zdravie

Ak ste nováčikom v používaní byliniek a korenín vo varení, odporúčam začať pekne pomaly a to so štipkou jednotlivých byliniek a korenín. Tak môžete zistiť, ktoré chuťové kombinácie sa vám páčia a môžete experimentovať a postupne pridávať na množstve. Aj malé množstvá môžu priniesť zdravotné výhody. Kažká maličkosť pomôže.

Vybrala som niekoľko z nich:

Kardamóm

Táto sladko-štipľavá exotická korenina s príjemnou aromatickou vôňou citróna, rastie vo vlhkých pralesoch v Indií, na Srí Lanke a v Číne. Kardamón ako liečivo poznali už starí Gréci či Rimania. 

Kardamónové semená obsahujú bielkoviny, tuky, škroby, vlákninu, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a iné.

Je známe, že upokojuje žalúdočnú nevoľnosť a laboratórne štúdie dokazujú, že môžu tiež pomôcť bojovať proti zápalom, a rôznym vírusom, znížiť krvný tlak a hrať úlohu pri prevencií rastu rakovinových buniek. Tiež pomáha zmierniť reumatické bolesti, pri liečbe zápalu ďasien a zubov, pomáha ako prevencia pri ochoreniach dýchacích ciest a astme. Tiež pomáha utlmiť bolesť pri obličkových alebo žlčníkových kameňoch, je skvelý pri strese, únave alebo depresií.

Kardamón býva čierny alebo zelený, čierny výborný do výrazne ochutených jedál ako je napríklad indická kuchyňa a zelená varianta je sladšia a preto je skvleá na ochuťovanie pečiva, do sladkých koláčov, kompótov, do sušeného ovocia, džemov, šalátov, perníkov, alebo dokonca do čaju alebo kávy. Najlepšie je si kupovať celý kardamón ako mlety, tým využijete jeho skutočnú chuť.


Čili papričky

Čerstvé, sušené alebo v práškovej forme, dávajú jedlu to správne nakopnutie. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, B, C a E, minerály, ako je molybdén, mangán, kyselina listová, draslík, tiamín a meď. 

Čili papričky majú jednú úžasnú vlastnoť a to, že nám zrýchlia metabolizmus, čiže pomáhajú pri chutnutí. Podporujú imunitný systém, pomáhajú udržať zdravé krvné cievy, bojujú proti žalúdočným vredom, tým že zabíjajú nežiadúce baktérie v žalúdku a tiež pomáhajú bojovať proti cukrovke typu 2.


Škorica

Škorica bola v stredoveku jednou z najcennejších korenín a v Číne mala istú dobu dokonca väčšiu cenu ako zlato. Obsahuje vitamíny A, B-6, B-12, C, D, vápnik, železo, magnézium a iné. Škorica je skvelá, pretože je sladká, ale má veľmi nízky obsah kalórií a cukru. Navyše si ju môžete pridať takmer do čohokoľvek, vrátane kávy a čaju. Škorica zlepšuje trávenie, uľavuje od bolestí svalov a kĺbov, bojuje proti infekciám, účinkuje proti celulitíde, pomáha znižovať zlý cholesterol a môže nás chrániť pred ochoreniami nervového systému.

Štúdie ukazujú, že škorica stabilizuje v tele glukózu a vytvára inzulín, ktorý v tele mení cukor na energiu.


Kakao

Kakaové zrná májú veľa zdravotných výhod, sú plné flavonoidov, čo sú antioxidanty, u ktorých sa preukázalo, že udržiavajú zdravé srdce, zabraňujú infarktom a porážkam, znižujú cholesterol a krvný tlak a pomáhajú udržiavať zdravé srdcové tepny. Kakao tiež pomáha udržiavať dobrú náladu a tým vlastne pomáhať pri depresiách. Kakao dokonca pomáha pri chudnutí tým, že reguluje použitie energie, znižuje chuť do jedla a tým nám dáva pocit nasýtenosti. Je skvelá aj na pleť, preto sa z neho vyrábajú rôzne masky a krémy. Ale samozrejme, že tu hovoríme o nespracovanom kakae. Odporučila by som teda horkú čokoládu, kde je obsah kakaa vyšší ako 70%.


Rasca

Používaná na celom svete a známa ako kľúčová zložka mnohých indických pokrmov, rasca je prirodzene bohatá na železo. Rasca je tiež zdrojom vlákniny a minerálov ako je meď, vápnik, draslík, mangán, selén, zinok a horčík. Obsahuje tiež vitamíny E, A, C a niekoľko vitamínov skupiny B. Rasca posilňuje kosti, stimuluje trávenie, zlepšuje pamäť, bojuje s nespavosťou, má tiež detoxikačné účinky, odvodňuje, podporuje imunitný systém a môže tiež hrať úlohu pri chudnutí. Jedna štúdia s 88 ženami s nadváhou zistila, že tie, ktoré jedli takmer čajovú lyžičku rasce denne a popri tom udržiavali nízkokalorickú dietu stratili viac telesného tuku ako tie, ktoré boli na tej istej diete, ale nejedli rascu. Odporúča sa piť aj rascový čaj, ja si takto bežne dávam kúry s rascovými čajmi.


Cesnak

Obsahuje aminokyselinu alcinín, čo je veľmi silné antibiotikum. Cesnak má aj iné silné natibakteriálne a antivírusové účinky. Obsahuje niekoľko rôznych cukrov ako napríklad fruktóza, glukóza, inzulín a tiež veľké množstvo minerálov, ako je meď železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén. 

Aj vďaka všetkým týmto látkam, má cesnak skutočne silnú liečivú moc. Laboratórne štúdie ukázali, že cesnak môže vážne znížiť riziko srdcových ochorení a môže dokonca pomôcť zastaviť rast rakovinových buniek. Ďalší výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia cesnaku môže pomôcť s vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom. Ale aby ste získali všetky tieto výhody, musíte ho rozkrájať alebo rozdrviť: Allicín sa tvorí až po rozrezaní alebo rozdrvení. Dokonca tepelná úprava zabíja spomínaný alcinín. 


Zázvor

Myslím, že vám nepoviem nič nové, lebo zázvorové čaje sa stali hitom všetkých kavirní. Čo je naozaj dobré. Lebo zázvor má naozaj mnoho zdravotných výhod. 

Zázvor je veľmi liečivý najmä kvôli obsahu vitamínov B9, C a E. Takisto v ňom nájdeme aj draslík, vápnik, fosfor, selén, horčík, éterické oleje a antibiotické látky. Môže pomôcť s podráždeným žalúdkom, má upokojujúci účinok na tráviaci systém a tiež môže zmierniť nevoľnosť, tiež ak máte problémy s nafúknutím, zázvor vám môže pomôcť. Pomáha pri nachaldnutí a chrípke. Zázvor tiež pomáha spaľovať kalórie a zlepšuje činnosť pečene, ktorá zbavuje telo toxínov. Laboratórne štúdie tiež ukazujú, že zázvor má protizápalové a antioxidačné vlastnosti a pomáha pri prevencii chorôb, ako je rakovina. 


Rozmarín

Ultra-voňavá bylina, rozmarín je bohatý na antioxidanty, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Dokonca iba voňanie rozmarínu môže byť pre vás prospešné. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí pravidelne voňali rozmarín, mali lepšie výsledky v pamäťových testoch a iných mentálnych úlohách v porovnaní s tými, čo rozmarín nevoňali. Rozmarín výborne prekrvuje celé telo, ale aj mozog, pomáha pri bolestiach hlavy, podporuje trávenie, pomáha pri reumatických ťažkostiach a čo vás bude možno najviac zaujímať, pomáha pri vypadávaní vlasov.


Kurkuma

Okolo tejto koreniny je veľký rozruch, ale úplne odvôvodnene. Lekári o nej hovoria ako o zázračnom prostriedku, ktorý posilňuje funkciu vnútorných orgánov, čistí krv a chráni pokožku pred negatývnými vplyvmi. Kurkuma sa osvedčila ako recept na mladosť, biely úsmev (jednoducho vysypte kurkumu na zubnú kefku a vyčistite si ňou zuby), krásne zdravé vlasy a pokazený žalúdok. Kurkuma je tiež označovaná ako elixír života, kedže pomáha bojovať proti predčasnému starnutiu a oslabeniu buniek v tele. Môžete si dokonca robiť čaj z kurkumy, uvarte si liter vody s jednou lyžičkou kurkumi po dobu 10 minút. 

Je to dobrý zdroj kurkumínu, čo je antioxidant, ktorý zmierňuje zápaly dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Výskum naznačuje, že kurkumín môže pomôcť zmierniť bolesť a znížiť riziko vzniku infarktu. A ďalší výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia aj malého množstva kurkumi môže pomôcť predchádzať alebo spomaliť Alzheimerovu chorobu, pravdepodobne tým, že pomôže predchádzať mozgovým plakom, ktoré vedú k demencii. Kurkuma môže tiež spomaliť príchod cukrovky typu 2.


Šafrán

Šafrán je najvzácnejšia korenina sveta. Jeho cena je síce vysoká, ale ponúka úžasné liečivé účinky, ako žiadne iné korenie. Šafrán dodáva energiu a už v starovekom egypte ho pridávali vojakom do jedál. Šafrán nielen rozprúdi krv, ale aj zlepší náladu a podporilo schopnosť sústrediť sa. Tiež odbúrava stres, pomáha upokojiť sa a relaxovať, priaznivo ovplivňuje vyčerpaný organizmus a bojuje proti nespavosti.

Štúdie uvádzajú, že šafran pomáha pri psychických problémoch a kedysi ho používali ako antidepresívum. Šafrán zabraňuje tvorbe rakovinových buniek, zlepšuje videnie, môže byť účinný pri liečbe sklerózy multiplex a má liečebný potenicál v boji proti pankirsonovej chorobe. Vedci zistili, že šafrán znižuje pocity úzkosti a podboruje kvalitu spánku. Šafrán dokonca pomáha kontrolovať nutkavé prejedanie sa. Podľa štúdií je šafran rovnako účinný ako liek donepezil pri liečbe Alzheimerovej choroby. 

Toto všetko sú dôvody, prečo sme do nášho Elixiru pridaly aj výťažok zo šafránu a aj preto je tak skvelý.


Ak vás táto téma zaujíma, dajte vedieť a rozpšíem výhody ďalších byliniek a korenín.


TAGS: výhody jedálživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed