Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
May 21, 2015

Čo by som mala jesť pred tréningom?

Pred tréningová výživa

commentsview
 

Otázka, ktorú sa ľudia často pýtajú, čo a kedy by mali jesť pred tým, než idú cvičiť.

Keď sa najete, trvá asi 1-2 hodíny, než žalúdok to jedlo strávi a potom ho posunie ďalej. Ak cvičíte s plným žalúdkom, môže sa stať, že pri cvičení Vás budú obťažovať kŕče v žalúdku, pichanie v boku, alebo sa môžete cítiť "ťažký". Odporučila by som, aby ste nejedli veľké porcie pred cvičením a to minimálne 2 hodiny. Keď si dáte niečo malé, dá to vážmu žalúdku čas na trávenie a "zbavenie" sa toho jedla. 

Vhodné jedlá pred cvičením (1-2 hodiny pred) sú jedlá, ktoré neobsahujú príliš veľa tukov alebo vlákna (keďže sú ťažšie stráviteľné). Dobrým príkladom, resp. jedlom pred tréningom je napríklad ovsená kaša (nie instantná!) alebo pečené sladké zemiaky s tuniakom, to sú ale väčšie porcie. Ak ste už svoje raňajky, alebo obed mali, keď idete trénovať a cítite sa hladní, tak si dajte niečo malé a rýchle, čo vám dodá dostatočnú energiu na tréning, ale nebude vás zaťažovať ako napríklad biely jogurt (najlepšie grécky) s ovocím, napríklad jahody, čučoriedky; alebo si dajte jablko a malú hrsť orechov; skvelé sú tiež celozrnné krekry s arašidovým maslom alebo troškou domácej nutelly; alebo smoothie, keďže tie sú skvelé aj preto, lebo obsahujú kopec vitamínov a minerálov ale nám aj dajú energiu (uistite sa ale, že to nie je čisto ovocné smoothie, ale že si do neho pridáte aj zeleninu), napríklad zelené smoothie.

Iné je, ak trénujete ráno, alebo ak Vám Váš životný štýl nedovolí máť rutinu a nemáte možnosť jesť 2 hodiny pred cvičením. Ja väčšinou trénujem hneď ráno ešte pred raňajkami a tiež nerada trénujem na prázdny žalúdok, keďže vtedy podávam horší výkon. Vtedy si dám na rýchlo kocku horkej čokolády (85% obsah kakaa), alebo jablko s troškou arašidového masla alebo polku banánu. To mi dá energiu, ktorú potrebujem bez toho, aby ma to naplnilo. A hneď po docvičení si dám raňajky plné bielkovín a sacharidov. Ale o tom až na budúce.

A na záver, ďalšiu vec, ktorú si rada vychutnám je šálka kávy, asi 30 minút pred tréningom. To preto, že kofeín v káve zlepšuje našu silu a výkon počas tréningu, ako som Vám to už vysvetlila v tomto článku.

Ale úplne najlepšiu radu, ktorú Vám môžem dať, aby ste si pamätali, že najdôležitejšie je to, čo vyhovuje Vám. Každý sme iný a preferujeme rôzne veci. Dúfam, že tento článok Vám dal nejaké nápady a rady, ktoré Vám pomôžu. 
Akékoľvek otázky, nápady alebo vaše názory, prosím napíšte do komentáru.

Vaša Jana :-)


TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed