Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Apr 26, 2016

Čo je to kolagén?

Výživový doplnok na pleť, vlasy, nechty, kosti a kĺby.

commentsview
 

Kolagén je veľmi populárna zložka v pleťových krémoch a mnoho ľudí hovorí o jeho výhodách proti starnutiu. Avšak na trhu existuje veľa produktov (či už krémy alebo výživové doplnky) a mnohé z nich sú predražené a neefektívne. Čo je to ale kolagén, ako by sme ho mali prijímať a prečo je pre nás potrebný? 


Čo je to kolagén?


Kolagén je najčastejšia bielkovina v našom tele a je nájdená v našej koži, kostiach, svaloch a šľachách. Je to jeden z najdôležitejších živín, ktoré majú pomôcť zabrániť starnutiu a aby naše telo bolo silné a zdravé.


Naše telo prirodzene produkuje kolagén, ale žiaľ ako starneme, jeho produkcia sa stále znižuje. V skutočnosti od 25. roku života množstvo kolagénu v našom tele klesá každý rok! Tento pokles kolagénu, je jedným z hlavných dôvodov, prečo začíname mať vrásky, ovisnutú kožu, bolesti kĺbov a v staršom veku časté zlomeniny. 


Kolagén má pre naše telo veľké množstvo výhod, ako je zlepšenie pokožky, zdravie vlasov, zníženie bolesti kĺbov, zlepšenie zdravia nechtov a dokonca môže znížiť výskyt celulitídy.


Ako prijímať kolagén?


Mnohé krémy, ktoré obsahujú kolagén tvrdia, že vtieraním sa kolagén vstrebe do pokožky a tým sa znížia príznaky starnutia a naša pleť sa vyhladí. Žiaľ kolagénové molekuly v pleťových krémoch sú príliš veľké, aby sa vstrebali a tak v skutočnosti nedostávame žiadne jeho výhody. Jediným účinným spôsobom, ako dostať kolagén do tela je, že ho zaradíme do našej stravy.


Kolagén môžete získať z prírodných zdrojov. Napríklad živočíšne produkty, ako koža a kosti sú veľké zdroje kolagénu. To je dôvod, prečo kvalitný vývar z kostí je pre nás tak dobrý. Je tiež dôležité uistiť sa, že prijímame dostatok vitamínu C. 

Vitamín C je dôležitý pre naše telo, aby mohlo produkovať kolagén. Dobrá správa je, že získať potrebné množstvo Vitamínu C nie je vôbec ťažké. Stačí ak budete jesť čerstvé ovocie a zeleninu každý deň (napríklad 1 kiwi obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C). 


Druhý spôsob, ako pridať viac kolagénu do svojho jedálnička, je užívať kolagénové doplnky. Jedná sa o veľmi populárny spôsob, keďže to je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako zásobovať naše telo dostatkom potrebného kolagénu. Je však dôležité, aby sme sa ubezpečili, že budeme mať kolagénový doplnok najvyššej kvality. Tak čo by sme mali hľadať v tomto výživovom doplnku?


Ako si vybrať Kolagénový doplnok


Prvá vec, ktorú skontrolujte, je množstvo kolagénu v odporúčanej dávke. Výskum ukázal, že je potrebné užívať aspoň 5-7g kolagénu za deň, aby to malo nejaký účinok. Takže sa uistite, že váš kolagénový doplnok obsahuje dostatočné množstvo kolagénu (aby ste pochopili, existujú kolagénové tablety, ktoré majú v sebe malinké množstvo kolagénu).


Druhá vec, ktorú by ste mali skontrolovať, je zdroj kolagénu (z akého zvieraťa pochádza). Medzi najčastejšie zdroje patria ošípané alebo kravy, lebo sú lacnejšie.  Avšak nevstrebávajú sa do tela až tak dobre. Najčistejší a najúčinnejší kolagén pochádza z rýb a bolo preukázané, že je 1,5 krát účinnejší ako iné typy.


Konečný fakt, na ktorý sa treba zamerať pri kúpe kolagénového doplnku, je spôsob, akým bol pripravený. Normálne molekuly kolagénu sú veľmi veľké a preto nie sú v tele veľmi dobre absorbované. To je dôvod, prečo je dôležité zistiť, či bol váš kolagén hydrolyzovaný, pretože týmto spracovaním sa molekuly stávajú menšie a tým sú do tela ľahko absorbované.


Na trhu existuje mnoho kolagénových doplnkov a mnohé z nich sú predražené a nekvalitné. To je dôvod, prečo som sa rozhodla začať vyrábať svoj vlastný kolagénový doplnok, ktorý je 100% čistý hydrolyzovaný rybí kolagén, bez akýchkoľvek pridaných látok. Ja a moja rodina ho užívame každý deň. Môžete si ho zakúpiť na mojej webovej stránke http://www.janaearl.com/produkt/hydrolyzovany-rybi-kolagen/8


Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed