Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Jun 03, 2015

Jahody a ich výhody

Majú nízky obsah kalórií a výborne chutia

commentsview
 

Momentálne chodím do záhrady každý deň a oberám jahody. Zbožňujem toto obdobie, keď ráno vstanem a vybehnem do záhrady na čerstvé ovocie a zeleninu. Vedeli ste že jahody majú skvelé zdravotné výhody? A takisto sú skvelé pri chudnutí, lebo majú nízky obsah kalórií.

1. Jahody majú vysoký obsah vlákniny

Vlákno je potrebné na trávenie a žiaľ je to niečo, čoho mnoho ľudí nemá dostatok v ich strave. Priemerný človek má len asi 15 gramov vlákniny na deň, keď potrebujú 25 - 40g. Jahody obsahujú 2g vlákniny v asi 8-9 jahodách.

2. Jahody majú vysoký obsah vitamínu C a ďalších živín

100g jahôd (8-9 stredne veľké) Vám dá takmer dennú požadovanú dávku vitamínu C. Vitamín C je veľmi dôležitá živina, ktorá posilňuje imunitný systém a je tiež antioxidant, ktorý môže pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny.

3. Jahody majú nízky obsah kalórií a sacharidov

100g jahôd obsahuje len 33 kalórií a asi 8g sacharidov (2g z nich sú vlákno). To robí jahody fantastickou potravinou pre diabetikov (vzhľadom na množstvo vlákniny a malého množstva sacharidov, ktoré obsahujú) a pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

4. Jahody znížujú zápaly

Zápal môže viesť k ochoreniam ako je artritída a ochorenie srdca. Jednou z hlavných príčin dlhodobého zápalu sú zlé stravovacie návyky (s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov, cukrov, atď). Jahody sú plné antioxidantov a ďalších živín, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal. 

5. Jahody sú výborné na pleť

Vaše telo produkuje kolagén, ktorý potrebujeme, aby bola naša pleť zdravá a bez vrások. Pri starnutí naše telo neprodukuje toľko kolagénu a to je dôvod, prečo sa nám vytvárajú vrásky. Jahody obsahujú kyselinu ellagovú a vitamín C, ktoré sú oba potrebné pre tvorbu kolagénu a tým redukovať vrásky. 

Jahodová sezóna je tu, tak ich jedzte čo najviac, zatiaľ kým sú čerstvé. Môžete ich použiť v smoothies, mať ich s jogurtom a škoricou, jesť s ovsenou kašou alebo namočiť do rozpustenej horkej čokolády! Ak máte nejaké dobré jahodové recepty, podeľte sa o ne.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed