Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Sep 16, 2015

Koľko cukru by sme mali jedávať?

Cukor

commentsview
 

Mnohí z vás už určite viete, že najčastejšiu radu, ktorú dávam je, aby sme znížili množstvo cukru v našej strave. Z toho následne vzniká otázka, ktorú sa ma často pýtate a to je, koľko cukru by ste mali jedávať a koľko cukru je príliš veľa? 

Prírodný cukor a pridaný cukor

Prvá vec, ktorú si musíme uvedomiť je, že existujú dva hlavné typy cukru v našej strave. Prvý typ cukru je prírodný cukor. To je cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v potravinách, ako napríklad ovocie a zelenina. Druhý typ cukru je cukor, ktorý sa pridáva do potravín (takisto aj do nápojov!), pri výrobe (napríklad ako v koláčoch, sušienkach alebo omáčkach), alebo keď pripravujeme a ochucujeme jedlo (hovorím o pridávaní cukru do šalátov, ovocia, čaju alebo kávy).

Prečo na tom záleží?

Dôvodom prečo je to dôležité je to, že keď jeme prírodné cukry, s nimi zároveň získavame aj veľa dobrých živín, ako sú vitamíny, minerály, vláknina a voda. Všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje. Keď jeme pridané cukry, žiaľ s nimi neprijímame žiadne ďalšie živiny, alebo len veľmi málo. Vtedy získavame "prázdne" kalórie a tým nedávame nášmu telu to, čo potrebuje. To je dôvod, prečo by sme mali vylúčiť pridaný cukor z našej stravy. 

Koľko pridaného cukru by sme mali jedávať?

Najideálnejšie by bolo, žiadny pridaný cukor! Je to preto, lebo pridaný cukor nám nedáva nič, čo naše telo potrebuje. Ale viem, že to nie je možné, takže maximálne množstvo pridaného cukru, ktoré by sme mali zjesť za deň, sa pohybuje medzi 25-35 g (cca 6-8 čajových lyžičiek). Môže to znieť ako veľa, ale len v plechovke Coca Cola je 39g pridaného cukru. A ako môžete vidieť, rýchlo sa to zvyšuje a to je hlavným dôvodom, prečo priemerný človek prijíme viac ako 70g pridaného cukru za deň!

Ako sa vyhnúť pridanému cukru?

Najjednoduchší spôsob, ako vylúčiť pridaný cukor, je dávať pozor na to, čo pijete. Nealkoholické nápoje, energetické nápoje, ovocné šťavy a ochutené vody sú plné pridaného cukru. Tiež si musíme dávať pozor na pridávanie cukru do kávy alebo čaju. Skúste začať piť čistú vodu (alebo ak chcete nejakú chuť skúste pridať do vody uhorku, limetku alebo citrón). Ďalšia doležitá vec, ktorú by sme mali urobiť, je znížiť počet spracovaných potravín, ktoré jeme (ako koláče, sušienky a ochutené jogurty alebo ochutené tvarohy). Jedzte potraviny, ktoré sú minimálne spracované a majú len veľmi málo pridaných prísad. 

Prečo je to dôležité?

Pridaný cukor je pravdepodobne najčastejšou príčinou obezity a všetkých s ňou súvisiaich zdravotných problémov (ako je cukrovka). Priemerný človek má viac ako 70 g pridaného cukru denne. To je takmer 300 kalórií. Ak sa snažíte schudnúť to je najjednoduchší spôsob, ako znížiť kalórie zo svojej stravy. Napríklad si predstavte, že budete piť dve plechovky sladkých nealkoholických nápojov denne, to sa rovná asi 300 kalóriám a takmer 80g pridaného cukru. Ak zameníte tie dve plechovky sladkých nápojov za vodu, znížite svoj jedálníček o 300 kalórií! Ak chcete zmeniť svoj životný štýl na zdravý životný štýl, tak potom začnite tým, že vylúčite pridaný cukor zo stravy. Je to najjednoduchšia zmena, ktorú môžete urobiť, a to môže byť tá najzdravšia voľba, ktorú ste kedy urobili.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed