Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Jul 20, 2015

Lepok

Jedlo

commentsview
 

V dnešnej dobe všetci hovoria o lepku. Niektorí ľudia si myslia, že lepok by nemal byť súčasťou našej stravy. Existuje až 30% populácie, čo tvrdia, že sa snažia vylúčiť lepok z ich stravy. Je lepok pre nás naozaj škodlivý? Mali by sme ho jesť? Takže aká je pravda?

Čo je lepok?

Lepok je proteín, ktorý sa nachádza v pšenici (a výrobkoch z pšenice, ako je chleba, cestoviny, atď.) a ďalších obilninách, ako je raž, špald a jačmeň.

Čo je Celiakia?

Celiakia je ochorenie, pri ktorom človek nemôže stráviť lepok v ich črevách. Dokonca aj najmenšie množstvo lepku môže spôsobiť obrovské množstvo bolesti a nevoľnosti. Predpokladá sa, že až 1% ľudí, ktorí trpia celiakiou, musia mať bezlepkovú diétu.

Čo je to citlivosť na lepok?

Sú dôkazy o tom, že existujú ľudia s citlivosťou na lepok alebo neznášanlivosťou lepku (ale výskum nie je ešte dokončený). To znamená, že títo ľudia zažívajú niektoré z príznakov celiakie, keď jedia lepok. Čo zanmená, že asi 4% ľudí môžu mať citlivosť na lepok. Ak si to zhrnieme, tak existuje asi 5% ľudí, ktorí by sa mali vyhnúť lepku.

Nocebo Efect

Nocebo efekt je lekársky potvrdený stav, ktorý znamená, že ak si myslíte, resp. veríte, že niečo Vám spôsobí potiaže, potom sa tak môže stať (aj keď je to neškodné). Bolo vykonaných množstvo štúdií, ktoré ukazujú, že ľudia si môžu vytvoriť neznášanlivosť potravín (napríklad lepok), jednoducho preto, že veria, že je to pre nich škodlivé, i keď to tak nie je. Bohužiaľ je to spôsobené tým, že veľa informácií je ľahko dostupných (a ľudia sa často diagnotikujú pomocou internetu) a takisto aj najnovšie moderné diety obviňujú jednotlivé potraviny alebo skupiny potravín za všetky naše zdravotné problémy.

Mali by sme sa teda vyhýbať lepku?

Niektoré knihy o dietách píšu, že všetci by sa mali vyhnúť lepku (aj keď nemajú jeho neznášanlivosť alebo netrpia celiakiou). Naše telo nepotrebuje lepok, takže môže byť vyradený z našej stravy. Avšak mnoho potravín, ktoré obsahujú lepok, sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré naše telo potrebuje. Ak vylúčite lepok zo svojho jedálnička, je dôležité, aby ste sa ubezpečili, že ho nahradíde iným dobrým zdrojom živín.

A čo bezlepkové výrobky?

Nedávno som uverejnila článok o tom, že niektoré potraviny, ktoré sú označené za zdravé, nie sú zdravé. S bezlepkovými výrobkami je to podobné (nezaraďujem sem všetky bezlepkové výrobky!). Len preto, že nejaký výrobok je bez lepku, to neznamená, že je ten výrobok zdravý. V niektorých prípadoch tieto bezlepkové výrobky majú oveľa viac cukru, tuku a tiež obsahujú viac kalórií ako bežné produkty. Takže nakoniec zaplatíte viac za niečo, čo je vlastne menej zdravé. Ak nepotrebujete bezlepkové výrobky, nemínajte tie peniaze navyše. Alebo si aspoň vždy prečítajte zloženie výrobku a ich nutričné hodnoty.

Čo mám teda robiť?

Ak máte medicínsky diagnostikovaný zdravotný stav (celiakiu alebo neznášanlivosť lepku), v tom prípade budete musieť dodržiavať bezlepkovú diétu. Ak si myslíte, že môžete trpieť týmto ochorením, nechajte sa vyšetriť Vašim lekárom.

Avšak toto vylučuje asi 95% obyvateľov, ktorí môžu jesť a tráviť lepok bez problémov. Nie je žiadny dôvod, aby ste teda vylúčili lepok zo svojho jedálnička. Namiesto toho, aby ste sa snažili vylúčiť lepok, sústreďte sa na to, aby ste mali zdravú a vyváženú stravu. Budete sa cítiť oveľa lepšie, ak vymeníte spracované, rafinované potraviny za nespracované výživné jedlá (zelenina, ovocie, strukoviny, mäso, ryby), ako keď sa budete sústredovať na bezlepkovú dietu.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed