Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Sep 07, 2017

Najčastejšie chyby pri chudnutí

Aj tu platí, že menej je niekedy viac

commentsview
 

Z vašich správ sa naozaj veľa učím, aj to, čo by som mala pridávať na môj blog, aby som vám pomohla. Veľmi často sa mi stáva, že dookola opakujem v správach to isté. Mnohé z vás sa dopúšťate rovnakých chýb. Ak sa tu nájdete, netrápte sa, všetci sme si tým prešli. Ja som si prešla všetkými chybami, o ktorých vám rozprávam, takže nebudťe na seba príliš tvrdé. Sme ľudia a robíme chyby. Čo je ale dôležité, že sa z týchto chýb poučíme. 


Príliš málý príjem kalórií

Niekedy, teda lepšie povedané vždy keď sa niekto snaží zrýchliť dosahovanie výsledkov, resp. rýchlejšie schudnúť, tak znížia počet kalórií, ktoré zjedia. Ok, prestanem to pekne zabaľovať, ženy majú tendenciu nejesť. Viem to, lebo robila som presne to isté. Proste som nejedla, alebo len veľmi málo. A po každom jedle som sa dokonca cítila previnilo, lebo som verila, že čím menej budem jesť, tým rýchlejšie schudnem. Nemohla som byť viac mimo. Toto skutočne nie je pravda. Pravda je taká, že to môže skôr veci zhoršiť a dokonca spôsobiť zdravotné problémy, hlavne tie psychické!! Takže pustite sa radšej do zdravej a vyváženej stravy a vytvorte si z toho životný štýl a zostante pri tom. Prestaňte preskakovať jedlá, lebo nepravidelná strava spôsobí to, že keď telo nevie, kedy prichádza ďalšia dávka energie, má tendenicu si všetko uložiť na “horšie časy”. Určite sa vám stalo, že ste mali pocit, že keď ste sa iba pozreli na koláč, tak ste mali pocit, že už z toho ste pribrali. Keď svoje telo naučíte na pravidelnosť, tak nebude mať potrebu si nič ukladať a vypustí všetko, čo si uložilo na horšie časy. Aby ste vedeli, tak naše telo potrebuje cca 1400kcal na to aby vôbec existovalo, tu hovorím o dýchaní, bití srdca, nervovom systéme. Mnoho žien robí to, že jedáva ešte menej ako 1400 kcal denne, preto telo všetko, čo prijíme, tak uloží, aby malo dostatok energie na fungovanie. Tiež to spomaľuje metabolizmus a stáva sa z toho začarovaný kruh v ktorom sa určite nechcem ocitnúť. O tomto by som vám vedela veľa rozprávať, bolo to jedno z najhorších období môjho života.


Ignorovanie svojich chutí

Je jedna vec, vypestovať si závislosť na rafinovanom cukre, ale je niečo iné mať neustále chuť na sladké, keď už nejakú dobu necukríte. Znamená to, že vaše telo sa vám snaží niečo povedať. Hovorí vám, že niečo potrebuje, že potrebuje energiu a vo väčšine prípadov je to nedostatok prijatých kalórií. Preto stále naokolo počúvate, aby ste sa naučili komunikovať s vaším telom. Je to naozaj nalepší spôsob, ako dosiahnuť svoje výsledky. Takže keď vás neustále prepadajú chute na sladké, nesnaže sa to ignorovať, lebo nakoniec vás to zlomí a prepadnete prejedaniu sa. Preto keď tieto chute prídu, dajte si ovocie, alebo jogurt s jahodami, alebo za hrsť orechov, proste niečo, čo vám dá energiu.


Príliš veľa cvičenia

Toto je veľmi podobné nedostatku kalórií a to tak, že keď nevidíme výsledky, tak máme tendenciu potlačiť sa ešte ťažšie a trénovať viac, lebo si myslíme, že to nám dosiahne výsledky. Je bežné, keď si ľudia myslia, že čím viac kalórií spália, tak vďaka tomu spália aj tuk, resp. schudnú. Ale ešte raz, žiaľ to tak pri väčšine prípadov nefunguje a vedie to k obrovskému riziku, že sa zraníme a úplne vyčerpáme.

Aby sme minimalizovali riziko zlihania a zranenia, vysoko odporúčam nájsť si tréningový program, ktorý nie je príliš časovo náročný a ktorý si viete vtesnať do vášho životného štýlu. Nemusíte trénovať hodiny, aby ste dosiahli výsledky, je viac dôležité, že trénujete intenzívne počas vašich tréningov. Viem to, lebo aj týmto som si prešla. Cvičievala som 6-7 krát do týždňa a vždy minimálne 2 hodiny som sa trápila v tom fitku. A čím viac som cvičila, tým som mala pocit, že vyzerám horšie. Dnes cvičievam 3 - 4 krát do týždňa a moje tréningy netrvajú dlhšie ako 30 minút a môžete ich cvičiť kdekoľvek a nepotrebujete žiadne pomôcky, alebo takmer žiadne. Sú skvelé pre zaneprázdnených ľudí. A dokonca ja som sa pristihla pri tom, že keď som trénovala viac ako 3-4 krát týždenne, tak som dokonca začala príliš chudnúť a vyzerala som ako chalanisko. Takže aj pri cvičení platí, že menej je niekedy viac.


Nedostatok spánku

Toto si mnoho ľudí neuvedomuje, ale spánok dokáže veľmi ovplivniť proces chudnutia a úplne zničiť vašu tvrdú prácu. Nedostatok spánku spôsobuje zníženie hladiny leptinu a to znamená, že sa cítite menej uspokojené po dojedení svojho jedla. Kvalitný spánok nám nielenže pomáha cítiť sa čerstvo, ale nám aj pomáha pri chudnutí, takže sa uistite, že spíte 7-8 hodín denne.

Nepravidelnosť

Niečo, čo ste už určite mnohokrát počuli je, že vždy musíte prekvapovať svoje telo. Toto je dosť veľký mýtus. Ak máte tréningový plán, ktorý sa zameriava na všetky svalové skupiny, rezistenčné tréningy, rehabilitáciu / strečing a oddych spolu so správnou stravou, ktorá pokryje váš výdaj energie, tak to máte zmáknuté. Naozaj nepotrebujete stále meniť vaše tréningy. Môžete robiť jednotlivé cviky ťažšie, aby ste napredovali, ale naozaj nepotrebujete stále niečo meniť.

Aj tu bude moja rada, ako stále doteraz, snažte sa cvičiť aj jesť realistickým spôsobom. Nebuďte príliš extrémni, lebo tento životný štýl si chcete udržať po zbytok života. Trénovať 60 dní je úžasné, ale nič to neznamená, ak netrénujete aj ďalších 60 dní a potom zase ďalších 60 dní. Takže nerozbehnite sa na začiatku na 200 km/h a potom po chvíli spadnete úplne vyčerpaní. A takto to opakujete dookola. Zvoľte si “poklusové” tempo, ktoré vám bude dosahovať výsledky, zatiaľ čo si udržaivate vyvážený a zdravý životný štýl a potom sa pomaly ale isto tlačte tvrdšie.


Mrhanie časom vo fitku (alebo počas tréningu)

Verím, že ak chodíte do fitka, tak ste videli jednotlivcov, či už baby alebo chalani, čo sa stalé obzerajú v zrkadle, baby perfektne vyzerajú a nikdy sa ani len nespotia. Ale len také prechádzanie sa po fitku, neustále obmieňanie strojov a vlastne ani nič nerobienie na tých strojoch, neustále sledovanie telefónu alebo kontrolovanie facebooku alebo klebetenie s kamarátkou je tak isto zlé. Nie len preto, že vlastne nič v tom fitku neurobíte, ale aj mrháte časom a penizami za fitko. 

Najjednoduhší spôsob ako sa tomuto vyhnúť je:

  • dajte si dokopy dobrú hudbu a to vám pomôže motivovať vás a tlačiť sa tvrdšie
  • ak sa rozhodnete trénovať s kamarátkou, tak si vyberte takú, čo to berie vážne a naozaj chce trénovať a nie iba zabíjať čas
  • merajte si svoje prestávky
  • zapisujte si svoje dosiahnuté výsledky, napríklad ak ste urobili v jeden tréning 5 klikov, tak si to zapíšte a snažte sa nabudúce urobiť 6 a takto si to potom porovnávať.

Netrpezlivosť

Neexistuje asi nič lepšie ako “dnes som jedla tak dobre, prečo ešte nemám kocky na bruchu?!” Vaše telo je úžasné, dokáže toľko vecí…od narodenia, vývinu, dokáže sa meniť, dokáže pribrať, dokáže schudnúť a jednoho dňa dokonca splodiť dieťa. Ale je veľmi dôležité, že máme na pamäti, že nič úžasné sa nestane cez noc. Takže ako pracovať na netrpezlivosti? 

Ako prvé sa musíte naučiť čo najviac o vašom tele a tiež o tom, čo očakávte od vynaloženej námahy. Ak očakávate že schudnete 5 kg, ale v skutočnosti schudnete iba 1 kg, budete veľmi smutní, lebo ste dúfali že to bude lepšie. Preto je veľmi dôležité, že chápete že niektoré veci, ako napríklad vaše telo funguje istým spôsobom, či už pozitívne alebo negatívne. 

A ako druhé, uistite sa, že si stanovíte realistické ciele, ako sme to už spomínali a držte sa ich. Ak chudnete zdravo, tak 5kg môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Keď už rozumiete, ako dlho by mali isté veci trvať, môžete naplánovať, ako tieto veci uskutočníte. A nakoniec musíte tú naplánovanú prácu aj odrobiť. Neočakávajte úžasné výsledky, ak ste odrobili iba polovicu práce. Buďte realistickí.


Oddych / regenerácia

Veľmi často sa stretávam s tým, že ľudia proste zabúdajú na regeneráciu, resp. jej nevenujú žiadnu pozornosť. A to môže byť dôvod, prečo nepostupujete a nedosahujete výsledky. Ak tvrdo trénujete, vaše telo potrebuje deň odpočinku na zotavenie. V deň odpočinku sa vaše telo zregeneruje a obnoví svaly. Ak trénujete príliš veľa, vaše telo nemá šancu na regeneráciu a tak všetko vaše cvičenie môže dokonca poškodiť vaše svaly / telo. Namiesto toho, aby ste boli silnejší a viac fit, budete sa cítiť slabší a unavení. Uistite sa, že máte deň odpočinku a obmieňajte tréningy. Napríklad nikdy necvičte tie isté partie tela po sebe alebo dajte si kardio tréning medzi silovými tréningami.



TAGS: životný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed