Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Nov 06, 2017

Najlepšie zdroje bielkovín

Najlepšie bielkoviny sú tie zo stravy

commentsview
 

Aby sme mali zdravú a vyváženú stravu, musíme sa uistiť, že prijímame aj dostatok bielkovín. Bielkoviny sú totiž veľmi dôležité pre budovanie a opravu svalov. Dokonca aj štúdie ukázali, že správne množstvo bielkovín vo vašej strave pomáha pri chudnutí. Ale aké sú najlepšie zdroje bielkovín?

Ja viem, že proteínové nápoje sú najjednoduchší spôsob, ako získať bielkoviny, ale vždy predtým, ako ich budete brať, odporúčam získať čo najviac bielkovín zo stravy, čiže z prírodných zdrojov (pretože tak získate veľa vitamínov a minerálov). Ak ale neviete, ktoré sú najlepšie prírodné zdroje bielkovín, pomôžem vám s tým. 

Kuracie prsia (alebo hovädzie chudé mäso)

Toto je najobľúbenejší zdroj bielkovín, a to preto, že je to jeden z najlepších. Len si pamätajte, že koža je plná tuku, takže ak počítate kalórie a aj príjem tukov, mali by ste mať kura bez kože. 100g kuracích pŕs bez kože obsahuje 31 g bielkovín a len 165 kcal.

Ryby

Ryby sú fantastickým zdrojom bielkovín a určite by mali byť súčasťou vašej stravy. Ryby ako treska a tuniak majú tiež veľmi nízky obsah tuku. 100g tuniaka alebo tresky obsahuje 30g bielkovín a iba 160 kcal. Mastné ryby ako losos sú vyššie v kalóriách a mierne nižšie v bielkovinách, ale stále by ste sa mali snažiť jesť aj lososa, ideálne raz týždenne, pretože obsahuje esenciálne omega 3 mastné kyseliny!

Vajíčka

Vajíčka sú jedny z najzdravších potravín s najväčším obsahom živín, ktoré môžete mať, pretože sú plné vitamínov a minerálov. Sú tiež extrémne sýte, čo je skvelé pri chudnutí. Najlepšie je, že vajíčka sú veľkým zdrojom bielkovín, 1 veľké vajíčko obsahuje cca 6 g bielkovín a 70 kalórií. Uvarte si na tvrdo 3 alebo 4 vajíčka a máte skvelú rýchlu desiatu pripravenú vopred.

Mliečne výrobky

Cottage cheese a tvaroh sú dva najlepšie zdroje mliečnych bielkovín. Obidva obsahujú na 100g výrobku cca 100 kcal a 13 g bielkovín. Sú tiež plné vitamínov a minerálov, ako je vápnik, selén a vitamín B12.

Šošovica

Šošovica je zdravé a sýte jedlo a tiež jeden z najlepších zdrojov bielkovín pre vegetariánov. Šošovica je plná vlákniny, horčíka, železa, mangánu a množstva ďalších živín. 100 g varenej šošovice obsahuje 9 g bielkovín a len 116 kcal!

Fazuľa

Ďalším veľkým zdrojom bielkovín pre vegetariánov je fazuľa. Fazuľa je tiež plná iných živín, ako sú vláknina, železo, mangán a draslík. Vzhľadom k tomu, že má vysoký obsah vlákniny, fazuľa je naozaj sýta potravina, čo je skvelé pri chudnutí. 100 g varenej fazule obsahuje 9 g bielkovín a 127 kcal.

Ovsené vločky

Mojim posledným top zdrojom bielkovín je ovsená kaša / ovsené vločky. Je to podobné ako fazuľa a šošovica, pretože je to ďalší zdroj vegetariánskej bielkoviny a sú plné ďalších živín, ako je železo, horčík a vláknina. Ovsené vločky sú v dopoludňajších hodinách skvelý spôsob, ako začať deň a dajú vám energiu, ktorú potrebujete až do obeda. Taktiež vám poskytne dobré množstvo proteinového príjmu, pri 100 g ovsených vločiek získate dokonca až 17 g bielkovín!


TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed