Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Feb 24, 2015

Nasýtené Tuky - Ano alebo Nie

Dôležitosť tukov

commentsview
 

Mnohí z vás sa ma pýtate, či možete používať maslo a živočíšne tuky na varenie (oboje s vysokým obsahom nasýtených tukov). V médiách sa momentálne tejto téme tiež venuje veľa pozornosti, a to, či nasýtené tuky sú pre nás dobré alebo zlé ?! 

K dispozícii sú dve strany tohoto argumentu. Pôvodný argument (ktorý sa stále presadzuje v mnohých krajinách a mnohými lekármi) je to, že jedenie príliš veľa nasýtených tukov zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a blokuje tepny. Tým sa zvyšuje riziko srdcových ochorení a obezity. Druhý argument, (podľa niektorých nedávnych štúdií), ktorý tvrdí, že to nie je pravda, a neexistuje žiadna súvislosť medzi konzumáciou nasýtených tukov a srdcovými chorobami. V súčasnosti existujú vedecké dôkazy pre oba argumenty, tak ktorým by sme mali veriť?! 

Tieto tvrdenia sú o tom, či nasýtené tuky majú priamy vplyv na srdce alebo nie. Na jednom sa ale všetci zhodnú a to, že nadváha spôsobuje ochorenie srdca, a ak sa prejedáme tukmi (akéhokoľvek typu), začne sa tuk ukladať v našom tele a tým začneme priberať. Takže ak sa budme prejedať či už maslom, orechami, semenami, avokádom, kokosovým alebo olivovým olejom, atď (jedná sa o zmes nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených tukov), tuk sa začne ukladať v ľudskom tele, začne bojovať s obezitou a tým zvýši jeho šance na ochorenia srdca. Dený príjem tukov (všetok tuk) by mal byť 20 až 35% denného príjmu kalórií a z toho nasýtených tukov by nemal byť väčší ako 10% denného príjmu kalórií. Uistite sa, že nasýtené tuky (a to platí pre všetky tuky) pochádzajú z dobrých zdrojov a sú čo najmenej spracované, ako je to len možné! Zdroj tukov (bez ohľadu na typ) je veľmi dôležitý.

Sériovo vyrábané tuky sú veľmi spracované, čo je škodlivé pre ľudské telo (bez ohľadu na typ) a to kvôli chemickým látkam a spracovaniu, ktorým prechádzajú. Ak sú zvieratá kŕmené chemickými látkami, toxínmi a inými odpadmi (toto je žiaľ zaužívané vo veľkých priemyselných farmách pre zvýšenie rastu zvierat), tieto látky budú v mlieku, masle, mäse a tuku. Dôvod, prečo radím ľuďom používať olivový olej namiesto masla je, lebo kvalitný olivový olej je v dnešnej dobe k dispozícii vo väčšine supermarketoch, ale bohužiaľ voľne pasúce sa kravy a tým pádom 'prírodné' maslo alebo tuk/masť nie je vždy a každému k dispozícii 

Toto je zložitá téma (zdravie a výživa vždy sú), a v súčasnej dobe neexistuje žiadna presná odpoveď. Je to preto, lebo ľudia stále prichádzajú s novými objavmi.

Moja rada je, venujte pozornosť vašej celkovej strave. Zdravá a vyvážená strava obsahuje potraviny zo všetkých skupín jedla. Neprejedajte sa jednou skupinou jedla (ako napríklad bielkoviny) a takisto nesnažte sa vylúčiť inú skupinu (ako napríklad sacharidy). Venujte pozornosť tomu, ako je jedlo spracované a či má nejaké pridané zložky (ja mám veľké šťastie, lebo mám možnosť kupovať čerstvé, ešte nepasterizované mlieko  a syry z dobrých dôveryhodných miestnych zdrojov, čerstvé vajcia od sliepok mojich rodičov a moje najobľúbenejšie mäso je divina, keďže divé zvery majú možnosť voľne sa pohybovať v prírode a kŕmia sa trávou alebo senom). Vyhýbajte sa spracovaným jedlám, či už sú to tuky, bielkoviny alebo sacharidy, a takisto jedlám s pridaným cukrom. Nadmerný príjem kalórií spôsobuje obezitu a to zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia srdca 

A ako vždy, ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k tomuto článku, píšte 


TAGS: výživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed