Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Apr 26, 2018

Pijete dosť vody?

Príznaky dehydratácie

commentsview
 

Veľmi rada by som hovorila o niečom v podstate veľmi dôležitom a to dehydratácia. Dôležité je uvedomiť si, že dehydratácia nie je niečo, čo sa deje iba v ťažkých prípadoch. Ak sme smädní, to už je zanmenie, že sme dehydrovaní. Voda je pre zdravie nášho tela veľmi dôležitá!

Dehydratácia môže ovplivniť naše telo mnohými spôsobmi. Veľa príznakov dehydratácie nie je naozaj zrejmé, čo znamená, že slová “počúvajte svoje telo”, nie je iba fráza, je to dôležitejšie, než by sme si mohli myslieť.

Tu je niekoľko znakov, ktoré si ani nemusíte uvedomovať, že ste dehydrovaní:

Bolesti hlavy

Mnohí pri bolesti hlavy siahajú hneď po tabletkách proti bolesti. Moja prvá otázka, keď mi niekto povie, že ho bolí hlava je, koľko vody vypil. Keď ma bolí hlava, tak ja sa vždy snažím najskôr vypiť veľa vody. Dehydratácia tela môže spôsobovať aj časté bolenia hlavy. Viem o tom svoje. 

Trávenie nefunguje ako má

Dehydratácia môže dokonca ovplivniť aj naše trávenie. Či pijeme dostatok vody nám povie aj farba nášho moču. Ak je príliš žltá, tak musíme piť viac vody! Nedodržiavanie pitného režimu môže dokonca spôsobiť aj spomalenie chodu čriev a tým tiež aj spracovanie potravín, ktoré zjeme. Nedostatok tekutín môže dokonca spôsobiť aj zápchy, alebo tvrdé a bolestivé stolice. Takže ak trpíte niektorým z týchto problémov, môže to byť spôsobené práve dehydratáciou.

Cítime sa unavení

Existuje niekoľko dôvodov, prečo potrebujeme vodu, a mohlo by nás prekvapiť, že aj mierna dehydratácia môže spôsobiť, že sa cítite unavení a môže to dokonca ovplyvniť aj vašu náladu. Pri nedostatku prijímu vody, môžeme dokonca mať problémy s koncentráciou. Náš mozog je citlivý na nedostatok tekutín v našom tele, takže môže reagovať zmenou nálad. Takže ak trpíte častími únavami, môže to byť spôsobené práve nedodržiavaním pitného režimu.

Zápach z úst

Vedeli ste, že naše sliny majú vlastne antibakteriálne vlastnosti? Pomáhajú nám udržiavať naše ústa čisté. Dehydratácia môže ale spôsobiť, že naše ústa produkujú menej slín, takže máme sucho v ústach. To spôsobuje, aby darilo lepšie zlým baktériám a to môže viesť k nepríjemnému zápachu alebo zlému dychu.  Ak trpíte podobným problémom, tak sa snažte piť viac vody.

Náhle chute

Určite ste už počuli, že hlad je vlastne prezlečený smäd. To čo my výživoví poradcovia stále hovoríme, že ako prvé treba piť veľa vody, tak znovu, to nie je len nejaká fráza. Ak sme dehydrovaní, môže sa nám často sávať, že máme chute na jedlo, čo môže viesť k prejedaniu sa. Je to preto, lebo naše telo má problémy vytvárať energiu a preto je akoby pomýlené, že je smädné, ale my máme chuť na jedlo. Čiže ak dodržiavame pitný režim, tým pádom nemáme potrebu maškrtiť a vtedy je o mnoho jednoduhšie udržať si štíhlu líniu. Takže ak ste sa naobedovali a stále cítite hlad, skúste sa napiť veľkého pohára vody a uvidíte, že hlad prejte. Môže to totiž znamenať, že ste dehydratovaní. 

Suchá pleť

Niečo čo bude zaujímať hlavne dámy. Neviem ako vy, ale ja to bežne vidím na mojej pleti. Ak nedodržiavam ten môj pitný režim (ja pijem aspoň 3L vody denne), tak vidím na mojej pleti, že je taká fádna, ale hlavne suchá. Cítim sa staro a nepekne. Vtedy viem, že je čas pridať a vypiť viacej vody. Lebo je veľmi jednoduché skĺznuť, veď komu sa chce stále chodiť na záchod. Ale čo by sme neurobili pre naše zdravie a pre krásu, že? Takže ak máte pocit suchej pokožky, skúste piť viac vody a možno tento problém prestane.

Dúfam som vám týmto pomohla, ale hlavne vás motivovala k správnemu pitnému režimu!!


TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed