Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Jul 02, 2015

Sacharidofóbia

Strach zo sacharidov

commentsview
 

Sacharidofóbia, alebo strach zo sacharidov!

Ok, možno som si toto slovo vymyslela, ale je to dosť trefná fráza vzhľadom na všetky nízko sacharidové alebo bez sacharidové diéty. Existuje mnoho mýtov, ako napríklad "večer by ste nemali  jesť sacharidy", alebo "cvičiť ráno na lačný žalúdok bude spaľovať tuk". Je tak ľahké byť zmätený, takže tu je niečo, čomu verím ja a veda stojí za tým (a navyše som si tým sama prešla).

Naše telo dostáva energiu z potravy, konkrétnejšie existujú 3 hlavné zdroje, ktoré sa nazývajú makronutrienty (tuky , sacharidy a bielkoviny). Jedlo je potom rozdelené do stopových prvkov, ktoré naše telo môže použiť. Bielkoviny sa premenia na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a sacharidy na cukry. Sacharidy a najmä cukor spôsobujú, že hladina cukru v krvi sa zvýši, ktorá potom spôsobuje uvoľnenie hormónu inzulín. Inzulín potom hovorí telu, aby začalo ukladať cukor z krvi. Prvé miesto, kde je táto energia uložená, je vo svaloch vo forme glykogénu. Vaše telo magicky nepremení sacharidy priamo na tuky v závislosti na to, koľko je hodín a tak nezáleží na tom, či zjete jedlo/sacharidy o 6 hodine ráno, alebo o 6 hodine večer. Keď sú tieto úložné priestory vo svaloch vyplnené, vtedy telo začne premieňať prebytočnú energiu na tuky .

Ak úplne vylúčime sacharidy z našej stravy, alebo sa snažíme cvičiť na lačný žalúdok, úložné priestory glykogénu vo svaloch budú nízke, čo znamená , že nebudeme môcť účinne trénovať (čo by v skutočnosti mohlo poškodiť naše fitness ciele) . Aj keď je pravda, že bez sacharidov naše telo v tom prípade začne hladať iné zdroje energie, ale nie je to len tuk, ktorý naše telo začne používať na energiu, sú to tiež bielkoviny z našich svalov. To znamená, že ak budeme pokračovať bez sacharidov, budeme čoraz slabší a začneme strácať zo svalovej hmoty, rovnako ako aj budeme mať menej energie. 

Nízko sacharidová strava môže spôsobiť, že budeme neustále unavení, podráždení a bez energie, (pretože nedávavame nášmu telu žiadne palivo)! A tiež tým, že vylúčime sacharidy z nášho jedálnička, vylučujeme veľkú skupinu potravín a tým aj zabraňujeme nášmu telu príjem mnohých ďalších dôležitých živín, ktoré naše telo potrebuje (vitamíny, minerály a vlákninu). Sama som si vyskúšala bez sacharidovú a aj nízko sacharidovú dietu a čím viac som cvičila, tým horšie boli výsledky. Zašlo to až tak ďaleko, že som stratila takmer všetko svalstvo, ktoré som roky budovala a moje telo bolo veľmi slabé, unavené a stále choré. 

Nezabudnite, že to nie sú sacharidy, ktoré sú zlé (veľmi málo potravín je "dobrých" alebo "zlých"), je to kvalita sacharidov, ktoré konzumujeme! Takisto je dôležité jesť to spávne množstvo dobrých sacharidov v závislosti na množstvo aktivity, ktorú vykonávame! Sacharidy sú v skutočnosti veľmi dôležité pre zdravú a vyváženú stravu!

Som si vedomá, že existujú diety, ktoré tvrdia opak, že bez sacharidov sa dá existovať. Nikdy som netvrdila, že to tak nie je. Je to ale veľmi komplikovaná téma a ja vždy tvrdím, že sa musíme najskôr naučiť chodiť pred tým, než sa začneme učiť behať.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed