Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Jun 23, 2015

Sú Detoxy účinné?

Detox

commentsview
 

Detoxikácia je niečo, o čom veľmi často počúvam a veľa ľudí sa ma na to pýta. Existuje veľa produktov, ktoré hovoria, že pomôžu detoxikovať naše telo; čaje, tabletky, diéty a knihy (zvyčajne stoja veľa peňazí). Ale fungujú vôbec?

Prvá otázka je, čo je detox? Odpoveď závisí od produktu, ktorý používate. Rôzne výrobky sľubujú rôzne veci. Niektoré Vám pomôžu schudnúť, iné spaľujú tuky, alebo Vám dajú viac energie, prečistia Vaše telo alebo sa zbavia toxínov z tela. Britskí vedci v roku 2009 ich štúdiami zistili, že žiadna spoločnosť nemala rovnakú definíciu detoxu. Tiež zistili, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by podložil fakty týchto produktov.

Predpokladajme, že Váš detox je na čistenie toxínov z tela. Ale čo presne sú tieto toxíny? Žiadny z výrobkov Vám v skutočnosti nepovie, ktoré toxíny odstraňujú. Ďalšia vec je, že tieto produkty nehovoria nič o tom, že naše telo už má systém pre detox. Vaša pečeň a obličky pracujú celý deň, aby vás detoxikovali (ja to hovorím stále, že naše telo je úžasné!). Vaša pečeň pomáha premeniť škodlivé látky (ako napríklad nadmerný obsah dusíka a alkoholu) na neškodné látky, ktorých sa Vaše telo potom môže zbaviť. Vaše obličky filtrujú krv na odstránenie odpadových produktov a prebytočnej vody. Tieto odpadové produkty sú neskôr tiež odstránené z tela (pri močení). Ak by sme nemali pracujúcu pečeň alebo obličky, potom by sme neboli nažive.

Ďalším problémom pri detox strave alebo výrobkoch je, že za normálnych okolností vylúčia určité skupiny potravín, alebo kážu jesť len veľmi málo kalórií. To znamená, že budete chudnúť, ale akonáhle dokončíte detox kúru a vrátite sa k Vašej strave, priberiete naspäť. A tým, že vylúčite niektoré skupiny potravín, Vám bude tiež chýbať veľa živín, ktoré Vaše telo dostáva z vyváženej stravy. Takže detox môže byť dokonca škodlivý.

Tieto výrobky sa predávajú, pretože ľudia hľadajú rýchle a jednoduché odpovede. Bohužiaľ to nikdy nie je jednoduché. Nemôžete po celú dobu jesť nezdravé jedlo a piť príliš veľa alkoholu a potom si dať na jeden mesiac očistu v podobe detoxu a tak "opraviť" svoje telo. Jediný spôsob, ako to urobiť správne a efektívne, je žiť zdravým životným štýlom väčšinu času. Ale nebojte sa, mám pre Vám odpoveď!

Aby som Vám všetkým pomohla, vymyslela som Detox program: 

1) Vychutnávajte si zdravú a vyváženú stravu plnú nespracovaného alebo čo najmenej spracovaného jedla zo všetkých skupín potravín

2) Pravidelne cvičte

V skutočnosti to nie je môj program, je to odporúčanie, ktoré Vám dá každý dobrý lekár, odborník na výživu alebo osobný tréner. Viem, že to nie je tak jednoduché, ako brať nejaké tabletky alebo pitie čaju, ale sľubujem vám, že to bude oveľa efektívnejšie a hlavne lacnejšie!

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed