Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Apr 07, 2016

Svetový Deň Zdravia

Tento rok so zameraním na zákernú Cukrovku

commentsview
 

Dnes je Svetový Deň Zdravia, ktorý sa tento rok zameriava na cukrovku, preto vám dnes napíšem článok, v ktorom vám poviem viac o tejto chorobe, prečo je tak nebezpečná a ako s ňou bojovať.


Cukrovka je ochorenie, pri ktorom naše telo nedokáže produkovať inzulín, alebo ho správne používať. Inzulín je dôležitý hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. To môže spôsobiť vysokú alebo nízku hladinu krvného cukru u ľudí s cukrovkou.


Existujú dva typy cukrovky. Cukrovka typu 1 a typu 2. Cukrovka typu 2 je najčastejíšia (asi 90% prípadov) a je spôsobená nezdravím stravovaním, obezitou alebo nedostatkom jedla. 


Jeden z jedenástich ľudí na svete momentálne trpí cukrovkou (viac ako 400 miliónov ľudí), takže je pravdepodobné, že každý, kto číta tento článok, pozná niekoho, kto trpí touto chorobou.


Cukrovka je jednou z hlavných príčin úmrtia na celom svete. V roku 2012 zomrelo 3.7 milióna ľudí na cukrovku, alebo na problémy súvisiace s cukrovkou.


Cukrovka strojnásobuje riziko srdcového infarktu a tiež 20 krát zvyšuje riziko amputovania nohy. Cukrovka tiež zvyšuje riziko mŕtvice, zlyhania obličiek a môžeme dokonca oslepnúť.


Aj keď neexistuje žiadny liek na cukrovku, môže byť liečená so zdravým životným štýlom a ľudia môžu žiť úplne zdravý dlhý život a odhalenie tejto choroby včas, zvyšuje naše šance. 

Cukrovka je tiež známa ako tichý zabiják, pretože ovplyvňuje toľkých z nás a predsa o tom nikto nehovorí. Najhoršie na tom je, že 90% prípadov cukrovky typu 2 sa dá predísť našim životným štýlom. Tak čo s tým môžeme urobiť, aby sa znížilo riziko vzniku cukrovky?


1 Cvičiť po dobu 30 minút 4-5 krát týždenne

2 Jesť zdravú, vyváženú stravu s minimom pridaného cukru a čo najmenej spracovaných potravín

3 Udržiavať si zdravú telesnú váhu


Ako to môžete urobiť? Nájdite si činnosť, ktorá vás baví, alebo choďte von na prechádzku a užite si krásne počasie. Začnite pomaly a postupne zvyšujte množstvo, ktoré robíte. Aby sme vám vylepšili jedálníček, môžete začať s malými zmenami:
1. Vyraďte ochutené nápoje a pite viac vody.
2. Jedzte ovocie namiesto sladkostí.

Ak chcete viac nápadov a typov, sledujte môj blog.

Jedným z dôvodov, prečo som začala tento blog je, že som chcela vysvetliť ľuďom, že zdravý životný štýl nemusí byť ťažký a komplikovaný. Zdravý životný štýl je omnoho viac ako len dobre vyzerať, je to o starostlivosti o svoje telo a o tom byť zdravý!



TAGS: životný štýl

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed