Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Feb 08, 2015

Tuky

Nutrition

commentsview
 

Všetci hovoria o tuku ako nepriateľovi, ale čo mnohí nevieme je, že je nevyhnutnou súčasťou nášho tela! Snaha úplne sa ho zbaviať, je ako snaha zbaviť sa svojich svalov alebo kostí! 

V tele existujú dva druhy tukov, tie, ktoré naše telo potrebuje a tie, ktoré sa ukladajú. Esenciálne tuky sú potrebné pre náš mozog, nervy a takisto chránia naše orgány (všetky veľmi dôležité!). My ženy/dievčatá máme tiež ďalšie potrebné tuky v porovnaní s mužmi (uložených v prsiach a okolo bokov), ktoré sú nevyhnutné pre produkciu estrogénu! Takže ak ženy stratia príliš veľa tuku, môže to narušiť menštruačný cyklus a hormonálnu rovnováhu (niečo, na čo sa niektoré z nás, kvôli drastickým dietám sťažujeme ).

Takže je dôležité prijímať dostatočné množstvo tukov (tie správne tuky), ale takisto sa uistiť, aby sme neprešvihli ich dennú dávku, čo je zhruba 30% nášho denného prijímu kalórií. Keďže može sa stať, že ak prijímeme viac tukov (to platí pre všetky kalórie - zo sacharidov, tukov alebo proteínov), ako naše telo dokáže spáliť, začnú sa ukladať. Skladovanie tukov je vlastne zásoba energie a u rôznych ľudí sa ukladajú na rôznych miestach. Kde sa ukladajú je dané našimi génami a žiaľ sa to nedá zmeniť frown emoticon môže sa stať, že u niektorých z nás sa ukladajú okolo brucha/na páse a u niektorých na bokoch alebo na zadnej časti.

Len si pamätajte, tuk nie je nepriateľ, rovnako ako čokoľvek - všetkého veľa škodí, ale na druhej strane, príliš málo, môže byť pre nás rovnako zlé! V mojom ďalšom príspevku o tukoch Vám poviem o dobrých a zlých tukoch

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed