Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Apr 02, 2015

Vajíčka a ich výhody

Vajíčka sú superjedlo

commentsview
 

Začína sa Veľká noc a keďže vájíčka sú symbolom tohoto krásneho sviatku, tak som myslela, že by som Vám povedala o ich výhodách (žiaľ nehovorím o tých čokoládových ). Vajíčka sú fantastické jedlo  ktoré skvele chutia a môžu byť použité v rôznych receptoch. Takže tu sú niektoré dôvody, prečo by ste mali jesť vajíčka. Ja osobne ich jedávam denne!

Sú dobrým zdrojom bielkovín!

Veľké vajce obsahuje asi 6g bielkovín. Avšak najlepšie na tom je, že bielkoviny z vajíčok sú tie najlepšie bielkoviny, ktoré dokážeme získať z jedla. A to nie je všetko, ešte lepšie na nich je to, že obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín (tie tvoria bielkoviny), ktoré musíme získať z potravy, keďže naše telo ich nedokáže vytvoriť.

Obsahujú veľa ďalších živín!

Čo sa týka nutričných hodnôt, vajíčka sú jedno z mála jedál na tejto planéte, ktoré sú tak 

 veľmi bohaté na živiny. Obsahujú vitamín A, B2, B5, B12, selén, železo, vápnik, draslík, zinok a mnoho ďalších. Dôležité je mať na pamäti, že väčšina z týchto živín sú v žĺtku (to je dôvod, prečo som nikdy neplytvala žĺtkom v mojich receptoch!)

Môžu zlepšiť hladinu cholesterolu!

Ľudia si myslia, že vajíčka sú zlé, pretože majú vysoký obsah cholesterolu. To je síce pravda, ale sú dva druhy cholesterolu dobrý a zlý (keďže toto je veľmi zložitá téma, neskôr zverejním článok na mojej webovej stránke, kde sa rozpíšem o tejto problematike) a vajíčka majú výsoký obsah toho dobrého cholesterolu. Štúdie ukázali, že vajíčka zvýšili hladinu dobrého cholesterolu a znížili hladinu toho zlého. Dobrý cholesterol môže znížiť riziko srdcových ochorení!

Obsahuje cholín!

Čo je Cholín? Je to živina, ktorá je potrebná pre funkciu mozgu a znižuje riziko pečene a ochorenia srdca. Prieskum ukázal, že 90% ľudí má príliš málo cholínu v ich strave. A čo je najlepším zdrojom cholínu? Žĺtky (každý žĺtok obsahuje asi 25% z vašich každodenných potrieb)!

Sú dobré pre náš zrak!

Vajíčka tiež obsahujú antioxidanty, ktoré znižujú riziko zhoršovania zraku spojené s vekom. Štúdie ukázali, že konzumácia 1 žĺtka denne dosť zvýšili hladiny týchto antioxidantov.

Vajíčka môžu pomôcť pri chudnutí!

Jedlo je rozdelené na to, aký pocit nasýtenosti nám dáva. Vajíčka v tomto prípade majú veľmi vysoké skóre a štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia vajíčka na raňajky, jedia menej kalórií po celý zvyšok dňa.

K dispozícii je 6 dôvodov, prečo sú vajíčka tak fantastické. Ale sú tu 2 veci, ktoré chcem, aby ste si zapamätali. Prvá je, že väčšina z týchto výhod sú v žĺtku! A tá druhá, KVALITA vajíčok je veľmi dôletitá!! Čím lepšie jedlo jedia sliepky, tým majú lepšie vajíčka. Takže vajcia z voľného chovu majú zvyčajne lepšiu kvalitu. 

Ak jedávate vajíčka pravidelne, lajkujte a zdieľajte tento článok, nech sa všetci dozvedia o ich skvelých výhodách a každopádne ak máte nejaké pripomienky alebo otázky, píšte 

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed