Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Dec 10, 2016

Zelená káva a jej zdravotné výhody

Zdravotné výhody zelenej kávy

commentsview
 

Zelená káva postupne prichádza do módy a preto ju možno nájdeme na pultoch obchodov viac a viac. Ale prečo ju zrazu ľudia majú radi?


Po prvé, jedná sa o úplne inú chuť. Prvotné spracovanie zelenej kávy nezahŕňa proces praženia. Preto zelená káva chutí skôr ako bylinkový čaj, než klasická čierna káva.

Po druhé, káva má mnoho užitočných vlastností, ktoré sa v praženej, resp. v čiernej káve nenachádzajú. Zelená káva je prírodný produkt a je používaná na rôzne účely. Zelená káva má pozitívny vplyv na celkový stav ľudského tela a pomáha nám schudnúť.

Prečo by sme mali piť zelenú kávu?

Pitie zelenej kávy prišlo potom, čo štúdie preukázali, že káva po tepelnej úprave (pražení) stráca mnoho užitočných vlastností. Tieto štúdie ukázali, že zelená káva obsahuje okrem kofeínu, antioxidany, ktoré sú pre naše zdravie veľmi dôležité a tiež viac kyseliny chlorogénovej a práve táto kyselina chlorogénová pomáha bojovať s nadváhou.

Čo je to kyselina chlorogénová?

Predpokladá sa, že kyselina chlorogénová znižuje množstvo sacharidov, ktoré naše telo absorbuje z potravín a rovnako môže znížiť hladinu cukru v krvi. Iné štúdie ukázali, že kyselina chlorogénová môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a tuk uložený v tele, tiež zmenšuje objem tuku v pečeni a zlepšuje funkciu hormónu adiponectinu, ktorý napomáha spaľovaniu tukov. 

Tiež pomáha zrýchliť metabolizmus, čo tiež pomáha v procese chudnutia. 


Kyselina chlorogénová tiež zlepšuje hladinu cholesterolu a triglyceridov a tak podporuje zdravie kardiovaskulárnej sústavy.


Kyselinou chlorogénovu sa vo vedeckých experimentoch na ľuďoch zaoberali odborníci celkom často. Jeden z výskumov zahŕňal 30 obéznych ľudí rozdelených na dve skupiny. Po dobu 12 týždňov prvá skupina konzumovala klasickú čiernu kávu, zatiaľ čo tá druhá skupina konzumovala čiernu kávu obohatenú o 200mg extraktu zo zelenej kávy. Žiadna skupina nijako nemenila svoje stravovacie návyky alebo fyzickú aktivitu. Po dvanástich týždňoch skupina, ktorá konzumovala normálnu kávu, schudla v priemere 1,7 kg, kdežto druhá skupina, ktorej káva obsahovala zelenú kávu, schudla v priemere 5,4 kg a znížili perecento telesného tuku o 3,6% (prvá skupina ho znížila len o 0,7%).


Konzumácia kyseliny chlorogénovej na dennej báze má mnoho zdravotných výhod. Harvardská Univerzita robila výskum, ktorý bol urobený na 80,000 ženách a zistili, že ženy, ktoré denne pili zelenú kávu mali menšie riziko žlčových kameňov. Pitie len jednej šálky denne však nemalo žiadny vplyv, ale pri konzumácií 2 šálok denne znížilo riziko operácie žlčníka o 9%; 3 šálky denne znížili riziko o 22%; pitie štyroch šálok alebo viac každý deň znížilo riziko o 28%.


Ďalšou výhodou, ktorú má kyselina chlorogénová, má do činenia s pečeňou. Pravidelná konzumácia zelenej kávy môže zížiť ochorenie pečenie, vrátane rakoviny a cirhóza pečene.

Kyselina chlorogénová tiež dokáže znížiť množstvo glukózy, ktorá sa vytvára v pečeni a dlhodobé užívanie môže znížiť riziko cukrovky.

Ako si správne vybraťkvalitnú zelenú kávu?

Spomenuté výhody zelenej kávy sú dôvody, prečo sme sa rozhodli predávať našu vlastnú zelenú kávu. Aby sme získali všetky tieto jej výhody, kvalita kávových zŕn je veľmi dôležitá. Ja stále hovorím, že ak už niečo robíme, robme to poriadne. Preto si vždy prečítajte pôvod a spracovanie kávových zŕn, ktoré boli použité.


Naša Zelená káva Jana Earl prechádza dlhým a starostlivým procesom, aby sme sa uistili, že je v najvyššej kvalite, aby čo najviac prispievala nášmu zdraviu a energii. Ručne zbierané plody z kávovníkov sú jasne červenej farby, ktoré sa precízne triedia. Tie najkvalitnejšie sa nakoniec niekoľko týždňov sušia na slnku, až sa nakoniec dajú ľahko vylúpnuť dve kávové zrnká. Kávové zrná sú prirodzene zelené. V závere sa pomocou mokrej metódy zaistí dokonalé zbavenie nečistôt.


Ak by ste si chceli zakúpiť našu zelenú kávu, môžete tak urobiť na našom eshope.


TAGS: fitnessvýhody jedálživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed