Password recovery

lifestyle
Apr 03, 2019

Detox hlavy

Psychické zdravie je rovnako dôležité ako fyzické.

commentsview
 
Hlasujte za môj blog v ankete Bloger roka 2017

Detox hlavy

Psychické zdravie je rovnako dôležité ako zdravé telo. Keď máme obdobie nezdravého jedenia, až sa nám žiada začať jesť zdravo a cvičiť, lebo sa necítime dobre vo vlastnom tele. Toto isté platí aj pre našu myseľ. Naša myseľ potrebuje, aby sme ju udržiavali pozitívnu, bez stresov alebo pocitov úzkosti. Stres a nátlaky môžu mať obrovské negatívne účinky na naše myslenie. Už veľakrát sa mi stalo, že keď som prepadla stresu, tak som sa akoby dostala do začarovaného kruhu a už sa to so mnou a mojou negativitou ťahalo. Našťastie sa ale vždy uvedomím a snažím sa dostať sa von z tohoto kruhu a negativity, preto som napísala zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť detoxikovať negatívnu energiu a cítiť sa psychicky silnejší.


1. Vnímajte

toto je veľmi dôležitý bod a môže vyriešiť mnoho negatívneho v našich životoch. Niekedy keď sme vystresovaní a všetko nám vadí, vyčítame partnerom veci, za ktoré možno ani nemôžu, môže to byť spôsobené práve tým, že je na nás vytváraný tlak, čiže sme pod stresom a naše telo sa musí nejako brániť a vtedy si vybýjame zlosť na partnerovi, predavačke, šoférovi a podobne. Oni ale nemôžu za to, že ja som pod tlakom, ktorý nezvládam. Je dôležité si to uvedomovať a vnímať skutočnú realitu, vedieť sa nestranne pozrieť na veci a zvážiť si slová, ktoré niekedy vyslovíme. 


2. Spojenie sa so sebou

keď už sa nám podarí uvedomiť si, že problém môže byť v strese, ktorý nám nedá existovať, skúste ho aspoň na chvíľku vytlačiť von. Lebo keď sme v strese, nevieme sa na situácie pozerať objektívne a častokrát si začneme vytvárať domnienky a tým celú situáciu ešte zhoršovať. Takže venujte si aspoň 5-10 minút času, keď nerobíte vôbec nič, len počúvate svoje vlastné hlboké dýchanie. Snažte sa vytlačiť všetok nátlak, všetky starosti, všetko čo vás ťaží a ukľudniť sa. Je dôležité si uvedomiť, že keď sme v strese, tak sme neproduktívni. Keď sme v kľude, tak dokážeme urobiť za pár hodín všetko to, čo nie sme chopní urobiť aj za niekoľko dní, lebo sme pod tlakom.



3. Umelo si vytvorte dobrú náladu

keď sa nám podaria prvé dva body, skúste si vy povedať, ako sa budete cítiť. Najlepší liek na všetko je úsmev. Určite to počujete alebo čítate všade naokolo, ale tiež viete, že keď sú veci komplikované a náročné, niekedy je ťažké usmievať sa. Preto si skúste umelo vytvárať dobrú náladu. Niekedy to pôjde ľahko, niekedy to ale bude náročné. Ak potrebujete malú pomôcku, spomeňte si na moment, kedy ste boli naozaj sťastní. Tento moment si dobre zachovajte a vráťte sa tam vždy, keď si potrebujete umelo vytvoriť dobrú náladu. Preto zdôrazňujem umelo, lebo nie je jednoduché len tak si vytvoriť dobrú náladu. Ale verte mi, aspoň to skúste.


4. Tisíckrát krát opakovaná lož sa stáva pravdou

určite poznáte toto porekadlo. Je ale naozaj pravdivé. To znamená, že ak si budete každý jeden deň umelo vytvárať dobrú náladu a vydržíte to robiť 20 až 40 dní, stane sa to skutočnosťou. Začne to byť vašou súčasťou, bude pre vás prirodzené mať stále dobrú náladu. A viete čo je v tomto stave najlepšie? Zabudnete na problémy, alebo ich aspoň nebudete tak intenzívne prežívať. Lebo načo sa máme trápiť niečím, čo aj tak nemôžeme ovplivniť. To treba nechať na osud, ako to pre nás zariadi. Čo môžem ovplivním, čo nemôžem, nechám tak.


5. Detox od technológie

v dnešom svete mobilov a sociálnych sietí, je bežné, že všetci trávime každý voľný čas na mobile alebo počítači. Čo si ale niekedy neuvedomujeme je, že práve sociálne siete môžu spoôsobovať, že máme pocity úzkosti, alebo v nás môžu vyvolávať nepokoj až psychickú nepohodu. Vysvetlím, zoberte si, že chodíte každý deň do práce, snažíte sa ako najlepšie viete, aby ste zaplatili každý mesiac účty a prípadne ešte aj niečo ušetrili na dovolenku alebo na nový dom. Na sociálnych sieťach vidíte len to najlepšie. Každý prezentuje len to ako sa má dobre. Častokrát je to len pre sociálne siete a skutočnosť môže byť iná. Ale keď vidíme, ako sa iný majú dobre, že majú až hriešne veľa peňazí, že sú dievčatá, ktoré sú na fotkách veľmi pekné, možno si to ani neuvedomujeme, ale toto všetko v nás môže vyvolávať pocity úzkosti a až stres. Lebo my zrazu tiež chceme mať toľko peňazí, tiež chceme vyzerať dokonale, ale tieto veci nám štastie nikdy nekúpia. Preto je lepšie odložiť telefón a žiť si to svoje, choďte radšej na prechádzku do prírody (to naozaj robí zázraky), alebo strávte čas s ľudmi, ktorých máte najradšej, alebo si prečítajte dobrú knihu. Ani by ste neverili, koľko stresu je vytvoreného práve zo sociálnych sietí.


6. Buďte vďační

ak sa vám stane, že sa počas dňa ocitnete v pochmúrnych myšlienkach, že sa cítite bezmocne a možno až pociťujete sebaľútosť, skúste urobiť krok vzad a skúste byť vďační za dobré veci vo svojom živote. Môže sa vám zdať, že nemáte byť za čo vďační, ale to nie je pravda. Už len to že sme tu, že sme zdraví, že máme prácu, rodinu, priateľov, že sme dostali povýšenie, alebo že sme si kúpili novú budnu, toto sú všetko veci, za ktoré môžeme byť vďační. Skúste si to trénovať. Snažte sa pozerať na veci naopak. Nepozerajte sa na to čo nemáte, alebo čo by ste chceli, ale pozerajte sa na to, čo máte a pripomínajte si to - pravidelne. Toto vám môže zmeniť spôsob myslenia.


7. Polapajte myšlienky

už som to spomínala v bodoch vyššie, že keď sme v strese, pracujeme neproduktívne, nestíhame, to čo by sme potrebovali stihnúť, dejú sa nám veci v živote, ktoré si vysvetľujeme po svojom a takto sa vytvárajú domnienky, ktoré majú obrovskú moc a tým nám aj veľmi komplikjú život. Lebo tieto rozlietané myšlienky a domnienky môžu spôsobiť to, že nám unikajú dôležité veci v živote. Preto si skúste nájsť nejakú aktivitu, pri ktorej sa dokážete uvoľniť, polapať tie zablúdené myšlienky a vyčistíte si úplne myseľ. Pre niekoho je to meditácia, pre niekoho tvrdý tréning, alebo prechádzka v lese. Nech je to čokoľvek, nájdite si aktivitu, ktorá bude pre vás fungovať. Dôležité je povyhadzovať všetky myšlienky z hlavy a usmievať sa.


8. Čítajte

existuje kopec dobrých kníh, ktoré vám môžu pomôcť pri čistení mysle, pri ukľudňovaním sa, pri pozitívnom myslení. Nájdite si nejakú, ktorá vás zaujíme a nechajte si poradiť od niekho, kto vie ako na to. Dôležité je starať sa o svoje psychické zdravie, lebo v dnešnej dobe je na nás tvorený silný tlak a my sa musíme naučiť mu odolávať a nepodľahnúť. Je dôležité nájsť si svoj balanc svoju harmóniu.


Dúfam som vám týmto aspoň trochu pomohla. Ak máte nejaké osvedčené metódy ako sa ukľudniť, ako myslieť pozitívne, budem rada, ak napíšete do komentu a neviete, komu tým pomôžete.

Comments




Looking for fitness inspiration?

Sign up for our newsletter for recipes, workouts and fitness tips!

We respect your privacy and will never share your personal details with a third party.

Pumpkin bread

Pumpkin bread

November 13, 2023

fitness

Veggie pizza

Veggie pizza

October 31, 2023

fitness

Everything is energy

Everything is energy

January 30, 2023

lifestyle

High protein veg lasagne

High protein veg lasagne

May 30, 2022

lunch