Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Mar 25, 2015

Jablká a ich výhody

Jablko

commentsview
 

V anglicku je porekadlo, že ak zjete jedno jablko  denne, tak nebudete potrebovať doktora (v angličtine to znie lepšie a tiež sa to aj rýmuje ). A to preto, lebo jablká sú fantastické ovocie a majú mnoho výhod, ktoré sú skvelé pre naše zdravie. Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali jedávať jablká každý deň!

majú vysoký obsah vlákniny

Jedno jablko nám môže dať 15-20% našej dennej odporúčanej dávky vlákniny. Vláknina je dôležitá živina, ktorá veľa ľuďom chýba v ich strave. Vláknina je dôležitá pre náš tráviaci systém a to aby správne fungoval a pomáha nám s pocitom nasýtenosti 

pomáhajú pri chudnutí

Tým, že jablká majú vysoký obsah vlákniny, sú spojené s chudnutím. Ak budete jesť jablká, dostanete energiu uvoľnujúcu po dlhšiu dobu, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať alebo maškrtiť medzi jedlami. Ďalšia skvelá výhoda jabĺk, ktorá pomáha chudnutiu je, že má nízka hustotu energie. To znamená, že obsahuje menej kalórií na gram ako ostatné potraviny. Takže nabudúce , keď budete cítiť hlad medzi jedlami, dajte si jablko namiesto sušienok alebo čokolády!

môžu chrániť pred ochorením srdca

Štúdia vo Fínsku zistila, že ženy, ktoré jedli 54g (1/3 jablka) denne, mali 43% menšiu šancu úmrtia na srdcové ochorenia. Je to preto, lebo jablká zabránujú hromadeniu cholesterolu a plaku v tepnách.

znížujú riziko vzniku cukrovky

Vzhľadom k tomu, že jablká môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, a vzhľadom k ich vysokej hladiny vlákien sa predpokladá, že jablká môžu pomôcť prevencii cukrovky. Štúdia zistila, že jesť jablko denne bolo spojené s 28% nižšou šancou na diabetes mellitus 2. typu.

ochraňujú naše telo pred vznikom rakoviny

Jablká obsahujú niečo, čo sa nazýva fytonutrienty. Jedná sa o živiny nájdené iba v ovocí a zelenine. S fytonutrientami v jablkách sa predpokladá, že znížujú riziko rakoviny pľúc a hrubého čreva.

Nielenže sú jablká chutné občerstvenie, takisto majú niektoré úžasné výhody. Ja mám vždy 1 jablko v kabelke pre prípad, že som hladná. Tak ak ešte nemáte jablká vo vašom jedálnom lístku, určite ich tam zahrňte a ako vždy, ak máte nejaké skvelé dôvody, prečo sú jabká skvelé ovocie, podeľte sa s nami

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed