Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
May 11, 2017

Ako dosiahnuť kocky na bruchu?

Zdravý životný štýl namiesto rýchlych diét

commentsview
 

Jedna z úplne najčastejších otázok, ktorú dostávam od ľudí je, ako môžu získať kocky na bruchu. Mnoho ľudí robí stovky brušákov každý deň alebo dokonca hladujú, pretože sa domnievajú, že je to cesta k úspechu. Žiaľ vôbec to tak nie je, a čo je ešte horšie, že si tým len môžete navodiť dlhodobé zdravotné problémy. Klasické brušáky nie sú dobré pre našu spodnú chrbticu, preto ja klasické brušáky nikdy nerobím. Tu je niekoľko tipov, ako môžete získať kocky na bruchu zdravým spôsobom a tiež sa vyhnúť 3 najčastejším chybám, ktorých sa dopúšťame.

Výživa

Výživa je jednou z najdôležitejších vecí, ak chcete mať pekne vyrysované bruško. Ak budete jesť viac než by ste v priebehu jedného dňa mali, resp. potrebovali, v tom prípade so to nadbytočné jedlo uschová ako tuk na vašom tele a práve táto vrstva tuku skrýva tie kocky. V prvom rade by sme mali prijímať menej kalórií, než naše telo za deň potrebuje a to umožní nášmu telu začať používať zásoby tukov.

Je však dôležité, aby ste neurobili chybu, ktorú robí väčšina ľudí! Neobmedzujte sa v strave príliš prísne, alebo nehladujte, len preto aby ste dosiahli výsledyk čo najrýchlejšie. To preto, že sa budete cítiť strašne a budete mať málo energie. Čo je ešte dôležitejšie, ak sa vám aj podarí takýmto spôsobom schudnúť, tak akonáhle znovu začnete normálne jesť, všetka vaša práca bude zmarená, lebo to aj veľmi rýchlo naberiete nazad a môžete si tým dokonca spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy!

Odpoveďou je uistiť sa, že máte zdravú, udržateľnú stravu a zároveň budete chudnúť. To znamená, že by ste mali prijímať 70-80% denných kalórií a uistite sa, že budete jesť zmes sacharidov, bielkovín a tukov. Zamerajte sa na čerstvé a nespracované potraviny s množstvom zeleniny a bielkovín.

Ok, takže teraz vieme, ako správne jesť, ale ako môžeme tento proces urýchliť? Môžeme to dosiahnuť zvýšením pohybom, resp. spálením kalórií, ktoré naše telá opotrebujú cvičením.

Cvičenie

Druhá vec, ktorú musíte urobiť, aby ste sa zbavili nadbytočného tuku je pravidelné cvičenie. Tu sa veľmi často dopúšťame ďalšiej veľmi častej chyby. Čas strávený na bežiacom páse, alebo kilometre behu nie je efektívny spôsob, ako si vyrysovať brušné svaly!

A to hneď z viacerých dôvodov. Keď cvíčíte, aby ste schudli, kľúčom je cvičiť s vysokou intenzitou. To znamená, že spaľujete viac kalórií v kratšom časovom období. Keď sedíte hodinu na bicykli alebo bežíte na bežiacom páse a nerobíte to s vysokou intenzitou, to znamená, že nespaľujete príliš veľa kalórií. Samozrejme, že môžete dosiahnuť svoje výsledky, ale bude to trvať dlho a bude ťažšie si ich udržiavať.

Najlepšie cvičenie, ktoré by ste mohli robiť, je intenzívny intervalový tréning (HIIT). Skvelá vec na tomto druhu cvičenia je, že si ho môžete prispôsobiť podľa seba, môžete cvičiť s vlastnou váhou, so závažím, robiť šprinty, plávať, kruhový tréning alebo čokoľvek iného. Kľúčom je, že pri cvičení idete na 100%.

Tretia veľká chyba, ktorú ľudia robia, keď sa snažia získať kocky na bruchu, robia stovky brušákov každý deň. Brušáky pomôžu posilniť vaše brušné svaly, ale ak ich budete robiť príliš veľa, môže to viesť k bolestiam chrbta a spôsobiť ďalšie zranenia. V podstate brušáky nie sú veľmi efektívne cvičenie, pretože nespaľujú veľmi veľa kalórií. Namiesto toho sa snažte precivčovať veľké svalové skupiny, ktoré používajú aj brušné svaly, tým spaľujete viac kalórií a tým je vaše cvičenie omnoho efektívnejšie; cvičenie ako sú napríklad drepy alebo výpady. Môžete stále zaraďovať brušáky do svojich tréningov, ale uistite sa, že robíte aj iné, viac efektívne cvičenia. Osobne moje obľúbené cvičenie na brucho je plank, keďže to je vlastne cvičenie celého tela a nezaťažuje spodnú časť chrbta!

Aký je najrýchlejší spôsob, ako dosiahnuť kocky na bruchu?

Dobre, takže po tom všetkom, čo sme si doteraz povedali, tu sú 3 pravidlá, ktoré treba dodržať, a 3 chyby, ktorých sa treba vyvarovať, aby ste si vyrysovali brušné svaly a tiež si ich aj udržali.

3 Pravidlá

Jedzte zdravú, vyváženú a udržateľnú stravu a ak sa snažíte schudnúť, tak 70-80% denných kalórií a snažte sa, aby to boli prevažne potraviny čerstvé a nespracované.

Vykonajte tréning s vysokou intenzitou.

Zamerajte sa na cvičenie, ktoré používajú veľa svalov (ako drepy) a tie skombinujte s cvičeniami na brušné svaly.

3 chyby

Nehladujte!

Netrávte zbytočne hodiny na bežiacom páse!

Nerobte zbytočne denne stovky brušákov!


TAGS: fitnessjadro

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed