Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Apr 17, 2017

Čo robiť po víkende maškrtenia

Víkend maškrtenia nič neznamená!

commentsview
 

Všetci sme tu boli a mali také víkendy, alebo dovolenky (vianoce, veľká noc), keď sme to trošku prehnali jedlom, pitím a cítime sa teraz veľmi previnilo. Nech už sa cez víkend udialo čokoľvek, či už nejaká narodeninová párty, boli ste u babičky a ona napiekla kopec dobrôt a vy ste neodolali, hlavne neprepadajte panike. To sa občas stáva.

Ako prvé si povedzme, čo by ste nemali robiť

Nevynechávajte jdlá dňa

I keď sa to môže zdať veľmi lákavé hladovať celý deň, lebo sa cítite, že cez víkend ste toho zjedli viac než bolo obnostné, toto je žiaľ jeden z najhorších rozhodnutí, ktoré môžete urobiť a vaše telo vás za to naozaj nebude mať rado. Preskakovať jedlá dňa môže celú situáciu zhoršiť tým, že ešte viac spomalí váš metabolizmus a aktivuje stres hormón. Tieto procesy môže spôsobiť to, že vaše telo si bude ukladať viac tuku. 


Ďžúsová očista

Tieto džúsové očisty sú prezentované ako rýchle nápravy, ktoré očistia detoxikujú vaše telo po víkende prejedania sa a mškrtenia. Kým sa toto celé môže zdať ako dobrý nápad a ako odpoveď na vaše problémy, jednu veľmi dôležitú vec si musíte ale zapamätať: nemôžete detoxikovať vaše telo ešte viac, než sa telo detoxikuje samo. To znamená, že vaša pečeň už robí úžasnú prácu s čistením vášho tela a je len veľmi málo, čo môžete urbiť, aby ste pomohli tomuto procesu. Džúsy sú skvelé, ak ich pridáte do vášej stravy, ak aj vypijete jeden denne ako doplnenie výživy, ale držte na pamäti, robiť si tieto džúsy tak, aby ste prijímali potrebné nutričné hodnoty. Nezabúdajte si do nich pridávať aj zelené listy a zeleniny.


Takže teraz, keď už viete, čo nerobiť, pozrime sa na to, čo by ste mali robiť po víkende maškrtenia a prejedania sa:

Pite veľa vody

Podľa môjho názoru, prvú vec, čo by ste mali urobiť, keď vstanete v pondelok ráno je vypiť veľký pohár vody. Môžete si do toho pridať aj čerstvú šťavu z citróna, aby vám viac chutila a pomôže vám stimulovať trávenie. Po víkende maškrtenia, by ste mali skúsiť piť veľa vody, lebo prijímanie príliš veľa soli a cukrov počas jedného víkendu vás môže nechať trochu dehydrované. Dajte si vodu ku každému jedlu a majte fľašu vody stále pri sebe.


Nevynechajte raňajky

Ja viem, že je veľmi lákavé preskočiť raňajky, resp. až vás to núti, lebo sa cítite previnilo, žiaľ je to jeden z najhorších vecí, čo môžete urobiť. Raňajky sú jedno z najdôležitejších jedál dňa, hlavne po víkende maškrtenia. Namiesto ťažkých, alebo sýtych raňajok, odporúčam aby ste si dali kombináciu bielkovín a vlákniny a to vám pomôže fungovať počas dňa. Ja by som si vybrala 2 vajíčka, urobila by som si z toho praženicu so špenátovými listami, hríbami, ku tomu možno ugrilovanú špargľu, alebo cherry paradajky a ku tomu zelenú kávu alebo zelený čaj.


Cvičte

Ja viem, že toto je niečo, čo mnohé z vás nechcú počuť, ale je super dôležité, aby ste sa čo najrýchlejšie vrátili do svojej cvičiacej rutiny po náročnom víkende. To preto, lebo čím dlhšie to budete odkladať, tým ťažšie to bude vrátiť sa nazad. Ak ste jednou z tých, pre koho je náročné nájsť si motiváciu, myslite na to, ako skvele sa budete cítiť po docvičení so všetkými tými nadobudnutými endofínami. Nemusíte robiť nič neuveriteľne náročné, ako boxing alebo tvrdý intenzívny tréning, stačí niečo ľahšie, napríklad rýchla chôdza alebo ľahký beh. Hocijaké cvičenie vám pomôže cítiť sa lepšie a dostane vás nazad na tú správnu cestu.


Dajte si ľahší obed

Budem sa opakovať, ale snažte sa dať si aj v tomto jedle nejaké bielkoviny so zeleninou. Môžete ku tomu pridať aj nejaké komplexné sacharidy, ale snažte sa vynchať rafinované sacharidy. Napríklad si dajte hnedú ryžu, sladké zemiaky, celozrnný chlieb. Je dôležité jesť čerstvé a nespracované potraviny. Ako napríklad zelené listy (špenát, rukola) tie sú plné antioxidantov a draslíka, to je presne to, čo vaše telo potrebuje, aby ste sa cítili lepšie. Skvelý obed môže byť grilovaný losos s citrónom a hnedou ryžou a brokolicou a lebo baby špenát alebo kelové listy udusené.


Jedzte veľa vlákniny

Ak ste mali víkend plný nezdravého jedla, odporúčam pridať toľko vlákniny do vašej stravy, ako je to len možné. Ovocie, zeleninu, komplexné sacharidy ako sladké zemiaky, hnedá ryža, quinoa. Tieto jedlá vám môžu pomôcť dosťať vaše trávenie nazad, tam kde má byť a plus vás to bude držať sýtych počas jedál. Pridajte aj trošku bielkovín a máte o skvelé jedlá dňa postarané.



TAGS: fitnessživotný štýl

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed