Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
May 15, 2015

Ako dosiahnuť kvalitný spánok

Pamätajte si, spánok je najlepší plastický chirurg!!

commentsview
 

Spánok je jeden z najdôležitejších vecí v našom živote a tvorí veľkú časť úspešného zdravého života alebo aj ak sa snažíte schudnúť. Mnohé štúdie dokázali, že nedostatok spánku môže spôsobiť priberanie, slabý výkon pri tréningu, zvýšenie stresu a väčšiu potrebu jesť.

Bolo dokázané, že v dnešnej dobe ľudia spávajú v priemere o 2 hodiny menej ako pred 60 rokmi. Ako sa uistiť, aby sme mali kvalitný spánok? Mám tu pre Vás 5 tipov, ktoré Vám pomôžu získať odpočinok, ktorý potrebujeme.

Vypnite všetky elektronické výrobky ako počítače, tablety, mobily, TV

Mnohé elektronické výrobky, ako sú mobily, laptopy, počítače, tablety a dokonca aj TV majú v dnešnej dobe vysoko kvalitné obrazovky a keď svietia, naše telo má pocit, že je deň. Svetlo stimuluje bunky v sietnici, ktorá vysiela správy do mozgu a naše telo na to reaguje. Toto môže viesť k problémom so zaspávaním a môže to narušiť náš spánkový cyklus. Napríklad, nepoužívajte žiadne zo spomínaných výrobkov po 21:00 hodine a uvidíte rozdiel.

Dostaňte sa do rutiny

Skúste sa dostať do pravidelnej večernej rutiny zaspávania a prebúdzania. Napríklad skúste mať každý večer večeru v ten istý čas, takisto sa v ten istý čas pripravte do postele a v ten istý čas vypnite svetlo. Toto oznámi Vašmu telu, že je čas ísť spať a takisto Vám to pomôže zaspávať viac prirodzene.

Vyhnite sa kofeínu, nikotínu a alkoholu po 15:00

Všetky z nich sú takzvané prebúdzače (aj keď alkohol Vám môže dávať pocit ospalosti, pravda je, že narúša hlboký spánok, ktoré naše telo vyžaduje). Pri kofeíne sa uistite, že ho neprijímate po 15:00 hodine. Kofeín ale nie je iba v káve, takisto aj v niektorých čajoch a čokoláde (ovocné a bylinkové čaje pravdepodobne neobsahujú kofeín, ale napríklad zelený čaj áno).

Nájdite spôsob, ako relaxovať pred spaním

Mnoho ľudí máva počas dňa priveľa napätia, čo znamená, že premýšľanie o veciach spôsobuje, že nevieme zaspať. Skúste nájsť spôsob, ako relaxovať a uvoľniť si myseľ aspoň 30-60 minút pred spaním. Čítanie (ale nie na e-reader alebo tablete) alebo počúvanie ukľudňujúcej hudby sú dobré spôsoby na relax. Žiaľ pozeranie TV môže mať v skutočnosti opačný efekt, čiže Vás znovu prebudí.

Cvičenie

Bolo preukázané, že pravidelné cvičenie pomáha zlepšiť spánok, ale je dôležité, že necvičíte príliš neskoro večer. Ak cvičíte tesne pred tým, než idete spať, môžete tým nabudiť Vaše telo. Uistite sa, že cvičíte aspoň niekoľko hodín pred tým, než pôjdete spať.

Dúfam, že niektoré z týchto tipov Vám budú nápomocné. Niektoré sú náročnejšie, ako napríklad nepozerať TV, alebo nehrať sa s mobilom, ale funguje to. Sľubujem! Ak máte nejaké ďalšie tipy, podeľte sa o ne.


TAGS: fitness

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed