Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Sep 25, 2017

Ako začať so zdravým životným štýlom

Radšej neskoro ako nikdy

commentsview
 

Určite poznáte ten pocit, že sa odhodláte so sebou niečo urobiť, resp. niečo pre seba urobiť. Začnete zdravo jesť, začnete chodiť do fitka, ale tým, že si nie ste istý tým, čo vlastne robíte, alebo či to robíte správne, tak sa častokrát stáva, že skôr než vôbec začnete, tak aj zlaháte. Viem, že sa opakujem, ale verte mi, že ja som zlyhala asi 50 krát. Ale to nie je vôbec dôležité. Dôležité je, že som to nevzdala úplne a nakoniec som sa dostala na tú druhú stranu. Preto som spísala zopár tipov, ako začať so zdravým životným štýlom.

Nerobiť príliš veľa príliš rýchlo

Jednu vec musím podotknúť, lebo je to niečo, s čím má mnoho ľudí problémy, resp. stáva sa, že ľudia na tomto bode aj často zlyhajú a to je, že robia príliš veľa zmien príliš rýchlo. Mnoho ľudí začne zo dňa na deň nový jedálníček, nový tréningový plán a problém môže byť aj v tom, že toto všetko nemajú zahrnuté vo svojej rutine a vtedy sa to môže stať náročným a ľudia to častokrát potom vzdajú. 

Treba začať pekne, pomaly a postupne. Veď nemusíte sa nikam ponáhľať, máte na váš nový zdravý životný štýl zbytok svojho života, tak poďme to urobiť poriadne. Nie nadarmo sa hovorí, že pomaly ďalej zájdeš.


Ja by som vám radila, aby ste robili jednu až dve zmeny týždenne, napríklad začnite tým, že začnete raňajkovať. Lebo často sa stáva, že ľudia neraňajkujú. Alebo vylúčte sladké a sýtené nápoje z vášho jedálníčka a nahraďte ich vodou, alebo začnite jedávať ovocie na desiatu namiesto čokolády, alebo že začnete používať schody namiesto výťahu alebo eskalátora. Ja chodievam aj na 8 poschodie peší. Každý pohyb je lepší ako žiadny, na to nezabúdajte!


Určite si cieľ

Tiež je veľmi dôležité určiť si svoj cieľ. Najlepšie dlhodobý cieľ a potom aj krátkodobé ciele. A na dosiahnutie svojich cieľov samozrejme potrebujeme drátkodobé ciele, alebo plán.
Momentálne síce robíte 60 dňovú výzvu, kde pravidelne cvičíte, ale táto výzva sa raz skončí a budete musieť pokračovať ďalej samé, preto je dôležité vedieť, ako na to.

Aby ste ma správne pochopili, tak verte mi, keď vám poviem, že ak nemáme cieľ, tak vlastne nevieme, kam smerujeme a potom je veľmi jednoduché to vzdať.

Je veľmi dôležité, aby bol váš cieľ merateľný a aby bol realistický. 

Poviem vám príklad, jedna moja klientka veľmi chcela vedieť robiť klasické kliky, takže jej dlhodobý cieľ bolo dokázať urobiť aspoň 5 klasických klikov. Každý týždeň sme jej určovali krátkodobý cieľ a to tak, že začali sme robiť šikmé kliky, šikmé kliky sú kliky, kde máte ruky opreté o vyvýšenú plochu, napríklad stena, stolička, posteľ. Takže krátkodobý cieľ bolo určiť jej každý týždeň konkrétne číslo klikov, ktoré musela urobiť. K tomu sme mali plán, že každý týždeň sa toto číslo bude zvyšovať a povrch na ktorých mala položené ruky, sa posutpne bude znižovať. Vďaka krátkodobým cieľom a plánu sme dosiahli jej dlhodobý cieľ, keďže jej ruky zosilneli a na konci mohla moja klientka robiť už aj klasické kliky. Tým že jej cieľ bol merateľný a bol realistický, tak ona sama bola pre seba veľkou motiváciou, lebo videla, že krásne dosahuje výsledky. 


Takže skúste nad tým porozmýšľať a určiť si ten svoj realistický dlhodobý cieľ a podložte si ho krátkodobými cieľmi, vďaka ktorým budete môcť vytvoriť plán.


Vytvorte si rutinu

Ďalšia vec, ktorá je veľmi dôležitá je, že si vytvoríte rutinu. Keď si pravidelné cvičenie zaradíte do svojej rutiny, tak je veľmi pravdepodobné, že to nevzdáte.

Momentálne robíte 60 dňovú výzvu, kde si budete musieť každý deň nájsť nejaký čas pre seba, čo je úplne skvelé, lebo vám to pomôže vytvoriť si zvyk. Takže využite túto výzvu na to, aby ste zistili, kedy je pre vás najlepšie cvičiť, tak aby ste ten pohyb, respektíve čas venovaný sebe mohli vtesnať do vašich zaneprázdnených životov a uvidíte, že po dokončení tejto výzvy, už budete mať vytvorený zvyk a budete v tom môcť pokračovať.


Urobiť si poriadok

Ako prvé by bolo výborné urobiť si vo svojej strave, ale vlastne aj vo svojom živote poriadok. Ale začnime stravou. 

Mnohí ľudia držia diety, nemá zmysel držať diety. Diety nefungujú. Pokiaľ máte nejaké to kilo navyše, riešte svoj jedálny lístok celkovo. Najčastejšie je totiž chyba v jedle, ktoré jete a v jeho zložení. Je pravdepodobné, že sú vo vašom jedálnom lístku niekde schované nejaké cukry alebo tuky, o ktorých neviete. Alebo možno nejete správne pre svoj konštitučný typ. Možno nejete pravidelne. Možno jete príliš málo, alebo jeťe príliš veľa. Verte mi, že strava je kľúčom k úspechu. Ak budete mať stravu zvládnutú, tak ostatné už bude pre vás hračka.

Čo treba ale tiež pochopiť je, že každý sme iný, na každého platí niečo iné a každého baví niečo iné. To znamená, že ak mne vyhovuje jedávať 5-6 krát denne, tak to nezanmená, že každý by to tak mal robiť. Treba si nájsť tú svoju cestu, ktorá bude vyhovať vám. Ja sa vám budem snažiť pomôcť, ale tú skutočnú prácu a tie výsledky si budete musieť vydrieť samé.


Čo by vám mohlo pomôcť je, že si zapíšete všetko, čo zjete a vypijete, stačí ak to urobíte jeden možno dva dni. Ale keď hovorím, že zapíšete všetko, tak mám na mysli naozaj všetko, každé jedno malé dzobnutie, alebo každý jeden malý kúsok čokolády, alebo každý jeden cukor do kávy. Takto môžete tiež vidieť, koľko vody ste za deň vypili a môžete urobiť tie prvé zmeny hneď tu, keďže alebo ak ste si už vedomí toho, že jete náhodné maškrty, alebo nepijete dostatok vody. 


TAGS: fitnessživotný štýl

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed