Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

dolná časť tela
Jun 12, 2015

Bulharské drepy

Jeden z najefektívnejších cvičení

commentsview
 

Keď hovoríme o drepoch, máme na mysli drepy s vlastnou váhou alebo drepy so závažím. Už som o nich hovorila a o tom, aké sú to skvelé cviky v predošlom článku. Dnes by som chcela hovoriť o bulharských drepoch a prečo sú výborným cvikom.

Bulharské drepy sú ľahšie zvládnuteľné, ako bežné drepy

Je dôležité, aby ste drepovali správne, najmä ak ich robíte so závažím. Ak nedodržiavate správnu techniku, môže dôjsť k zraneniu. Drepy so závažím môžu byť dosť zložité sa naučiť a tak veľa ľudí sa im vyhýba. Avšak bulharské drepy sú o mnoho jednoduhšie, čo znamená, že je ľahšie zahrnúť ich do tréningu.

Zvyšujú intenzitu

Ak cvičievate klasické drepy s vlastnou váhou, rýchlo zistíte, že Vaše telo si na ne veľmi rýchlo zvykne, čo znamená, že čoskoro budú pre Vás veľmi jednoduchý cvik a prestanete dosahovať výsledky. Ak sa tak stane, zameňte ich za bulharské drepy, čím takmer zdvojnásobíte váhu, ktorú používate (je to preto, že dvíhate väčšinu Vašej hmotnosti iba jednou nohou). To platí aj pri drepoch so závažím, ak nezvyšujete závažie, tak Vaše telo si na túto intenzitu veľmi rýchlo zvykne. Pri bulharských drepoch môžete zvýšiť intenzitu bez toho, aby ste museli používať závažie, resp. zvyšovať závažie ktoré používate.

Znižuje nátlak na chrbát

Mnoho ľudí nemôže alebo nechce robiť drepy so závažím, pretože majú problémy s chrbtom, alebo sa boja zranenia. Bulharské drepy sú pre náš chrbát oveľa lepší cvik. To preto, lebo používame menšiu váhu a tým je nápor na chrbicu menší. Tiež namiesto používania činiek na pleciach, môžete použiť kettle bells, jednoručky, alebo čokoľvek, čo nájdete doma a dá sa s tým cvičiť. Používanie váh pri bulharských drepoch nezaťažuje chrbticu.

Zlepšuje základnú silu a rovnováhu

Vzhľadom k tomu, že keď robíte bulharské drepy a máte jednu nohu na vyvýšenej ploche, je oveľa ťažšie urdržať rovnováhu, ako obvykle. To znamená, že musíte použiť mnoho ďalších svalov (vrátane vášich brušných svalov), aby ste si udržali stabitu, zatiaľ čo ich cvičíte.

Prácujú na vašich slabých stránkach

Mnoho ľudí má jednu nohu, alebo rameno silnejšie, ako to druhé. Môže to byť tým, že sme buď praváci alebo ľaváci a preto používame jednu nohu alebo ruku viac ako tú druhú. Ak cvičíte klasické drepy (alebo akékoľvek cvičenia, pri ktorých používate obe nohy) môže sa stať, že jedna noha bude pracovať viac ako tá druhá, pretože je silnejšia (nemusíte si to všimnúť, keďže naše telo to robí automaticky). To môže viesť k zraneniu, keďže svaly sú nevyvážená (presne preto som musela robiť drepy so závažím, napriek tomu, že som sa dopracovala na 65kg). Bulharské drepy pracujú na budovaní svalstva a sily na každú nohu zvlášť. 

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed