Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Feb 07, 2017

Druhy sacharidov

Nie sú sacharidy ako sacharidy

commentsview
 

Sacharidy sú večná téma. Pýtate sa, či máte sachridy jesť, alebo nie; či existuje viac druhov sacharidov; atď. Strúčná odpoveď znie áno, existujú rôzne typy sacharidov (viem, veci nikdy nie sú jednoduché) a existujú dobré a zlé sacharidy.

K dispozícií sú 3 druhy sacharidov, škroby, vlákniny a cukry (áno cukor je tiež sacharid!). Tie potom môžu byť klasifikované ako jednoduché a komplexné sacharidy. Cukry sú jednoduché sacharidy, čo znamená, že sa skladajú z jednej alebo dvoch cukrových jednotiek spojených dohromady. Nájdete cukry prirodzene vyskytujúce sa v potravinách, ako je ovocie a mlieko. Vláknina a škrob sú komplexné sacharidy, čo znamená, že sa skladajú z mnohých cukrových jednotiek spojených dohromady. Škroby a cukry sa v našom tele rozkladajú na jednotky a absorbujú sa v krvi (vlákno sa v tele nerozkladá alebo nevrstrebáva). Pri výbere sacharidov by sme mali voliť prevažne komplexné, pretože nás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a nespôsobujú kolísanie krvného cukru.


Ďalší spôsob ako triediť sacharidy je na glykemický index. Vysoká hodnota (100 je najvyššia) znamená, že v tele zvyšuje hladinu cukru v krvi veľmi rýchlo, zataiľ čo nízke hodnoty (čokoľvek nižšie ako 50) znamená, že hladina cukru v krvi sa zvyšuje postupne a po dlhšiu dobu. Existuje mnoho faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či sa jendá o potravinu / jedlo s vysokým alebo nízkym GI, a to množstvo škrobu, bielkovín, tukov a vlákniny, ktoré daná potravina / jedlo obsahuje (potraviny bez sacharidov nemajú žiadnu hodnotu GI). Potraviny s nízkym GI sa rozkladajú pomaly, čo znamená, že energia je uvoľňovaná pomaly a po dlhšiu dobu (vtedy sa cítime sýty dlhšiu dobu). Uvediem príklad, keď ste hladní a dáte si napríklad horálku, v tele sa stane ničo také, že hladina cukru v krvi sa veľmi rýchlo zvýši, máme zrazu veľa energiu, ale takisto aj veľmi rýchlo o tú energiu prídeme a my sme potom veľmi rýchlo znovu hladní (aj to je dôvod priberania). Ak by ste si ale dali možno ovsené vločky s jogurtom, tak hladina cukru v krvi sa zvyšuje pomaly a postupne.


Avšak to že má potravina vysoký GI neznamená, že by ste sa jej mali vyhnúť. Ak spojíme sacharidy s bielkovinami, alebo s tukmi tým sa zníži GI jedla. Napríklad pečené zemiaky vajú vysoký GI, ale ak si ich dáte s napríklad s tuniakom, potom toto jedlo má nízky GI.


Poslednú (a najdôležitejšiu) vec, ktorú by sme mali o sacharidoch vedieť je, ako sú rafinované. Ak sa sacharidy spracovávajú, veľké množstvo živín (ako vlákniny, vitamíny a minerály) sú odstránené. Príkladom toho je biele pečivo alebo biela múka. To znamená, že GI takéhoto spracovaného výrobku je vysoké a mnoho živín je spracovaním vyňatých. Napríklad celozrnné výrobky obsahujú vitamíny skupiny B a iné minerály. Biela múka má všetky tieto vitamíny a minerálne látky odstránené. 


Všetky tieto body o sacharidoch sú dôležité. Ak si nie ste istí, aké sacharidy si vybrať k vášmu jedlu, tak siahnite po nespracovaných a prírodných potravinách. Ovocie, zelenina a strukoviny sú najlepšie zdroje. Ich príklady sú sladké zemiaky (bataty), fazuľa, šošovica, cícer, zelenina a ovocie a podobne. Celozrnné cestoviny, ražný chlieb, hnedá ryža, pohánka sú tiež dobrou voľbou sacharidov, keďže neboli veľmi spracované. Začnite pekne pomaly a postupne, zameňte spracované sacharidy za viac prírodné a nespracované a začnete vidieť rozdiely.


Chápem, že celá táto téma o sacharidoch je zložitá a snažím sa v jednom článku vysvetliť veľmi obšírnu tému, ale snažila som sa vybrať to najdôležitejšie. Preto ak máte nejaké otázky či pripomienky, píšte do komentu :-)


TAGS: životný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed