Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Jun 01, 2015

Nadúvanie a ako s ním bojovať!

Všetko čo potrebujete, je zdravý životný štýl

commentsview
 

Dnes by som chcela hovoriť o niečom, čo sa týka každého z nás. Nadúvanie! Nadúvanie môže byť veľmi nepríjemné a to môže dokonca poškodiť naše sebavedomie. Existuje veľa príčin nadúvanania. Môže byť spôsobené chorobou, avšak najčastejšou príčinou je strava a jedlo, ktoré jeme. Mám tu pre Vás niekoľko tipov, ktoré Vám pomôžu bojovať s týmto nepríjemným problémom.

Potravinové alergie alebo potravinové intolerancie

Niektoré bežné potraviny, na ktoré sú ľudia alergický sú mliečne výrobky, pšenica a lepok. Ak zistíte, že ste vždy nafúknutý po určitej potravine, potom môže byť, že máte alergiu. Ak je to aj Váš prípad, najlepší spôsob ako sa s tým vysporiadať je, odstrániť potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie, zo svojho jedálnička a poraďte sa so svojím lekárom, aby potvrdil alebo vyvrátil túto alergiu.

Znížiť nahromadenie plynatosti 

Plynatosť je zvyčajne jeden z najväčších príčin nadúvania. Existujú dva spôsoby, ako sa plyny môžu dostať do nášho tráviaceho systému a to buď prehltnutím (to sa stane, keď jeme príliš rýchlo, alebo pijeme veľa bublinkavých nápojov), alebo môže byť produkovaný baktériami v tráviacom systéme (plyn je vyrábaný vo forme baktérií pomáhať tráviť naše jedlo). Niektoré potraviny ako fazuľa a šošovica spôsobujú väčšiu plynatosť ako ostatné potraviny. Ak máte problémy s plynatosťou, potom sa skúste vyhnúť týmto potravinám, takisto nejedzte príliš rýchlo, nejedávajte veľké porcie a nepite príliš veľa bublinkavých/sýtených nápojov. Mätový čaj alebo čaj z mäty piepornej môže tiež pomôcť znížiť plynatosť.

Dehydratácia

Dehydratácia môže rovnako spôsobiť nadúvanie. V tomto prípade je to ale voda, ktorá spôsobuje nadúvanie a nie plyn. Je to preto, lebo naše telo vie, že ste dehydratovaný a tak si udržuje všetkú vodu, ktorú má, lebo ju potrebuje. V tomto prípade je odpoveď jednoduchá. Pite viac vody (1,5 - 2 litre) a udržiavajte sa hydratovaný!

Choroba

Ak ste v poslednom čase boli chorý a museli brať antibiotiká, môže to byť príčinou Vášho nadúvania. Ako som už povedala, v tráviacom systéme máme veľa dobrých baktérií, ktoré pomáhajú tráviť jedlo. Ak užívate antibiotiká, môže sa stať, že zničili tieto dobré baktérie, čo znamená, že Vaše trávenie nefunguje ako obvykle a môžete byť viac nafúknutý. Ak chcete vyriešiť tento problém, tak akonáhle doberiete antibiotiká, zaobstarajte si probiotiká (to pomôže pridať dobré baktérie späť do Vášho systému).

Dúfam, že Vám tieto rady pomohli s tým, ako sa vysporiadať s niektorými bežnými príčinami nadúvania. Ak si myslíte, že ani jeden zo spomínaných dôvodov nezapríčiňuje Vaše nadúvanie, v tom prípade by ste určite mali navštíviť Vášho lekára. Ak máte nejaké tipy alebo skúsenosti na riešenie nadúvania, podeľte sa o ne tým, že ich spomeniete v komente pod týmto článkom.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed