Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Feb 10, 2021

11 najlepších potravín pre zdravú a mladú pleť

Zdravá pleť je mladá pleť

commentsview
 

Nezdravá strava môže poškodiť metabolizmus, spôsobiť priberanie a tiež poškodiť orgány, ako napríklad pečeň alebo srdce. Konzumácia stravy ale ovplyvňuje aj iný orgán, našu pokožku.

Čím viac vedci skúmajú ľudské telo a stravu, tým viac je jasnejšie, že žo čo konzumujme, môže významne ovplivniť zdravie a starnutie pokožky. Preto som spísala 11 najlepších potravín, ktoré udržujú našu pleť zdravú a spomaľujú starnutie.

Mastné ryby

ako sú losos, makrela a sleď sú bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré sú dôležtié pre udržanie zdravej pokožky. Omega 3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre udržanie silnej, vláčnej a hydratovanej pokožky. Nedostatok omega 3 môže v skutočnosti spôsobiť dehydrovanú a suchú pokožku. Omega 3 v rybách zmierňujú zápal, ktorý môže spôsobiť začervenanie a akné. Môže dokonca spôsobiť, že bude pokožka menej citlivá na škodlivé UV žiarenia. 

Niektoré štúdie ukazujú, že omega 3 mastné kyseliny môžu pomôcť v boji proti zápalovým autoimunitným stavom ovplyvňujúcim pokožku ako je psoriáza a lupus.
Mastné ryby sú tiež zdrojom vitamínu E, jeden z najdôležitejších antioxidantov pre pokožku. Dostatok vitamínu E je nevyhnutný pre ochranu pokožky pred poškodením voľnými radikálmi a zápalmi.

Tento druh morskych plodov je žiež zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ktoré sú potrebné na udržanie pevnosti a celistvosti pokožky. 

Ryby tiež obsahujú zinok, minerálna látka nevyhnutná na reguláciu zápalov, celkového zdravia pokožky, pomáha tvorbe nových kožných buniek. Nedostatok zinku môže viesť k zápalom pokožky a pomalému hojeniu rán.

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah zdravých tukov, ktoré prospievajú mnohým funkciám v našom tele, vrátane zdravia pokožky. Sú nevyhnutné pre udržanie pružnosti a hydratácie pokožky. 
Avokádo obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť chrániť našu pokožku pred poškodením slnečným žiarením, čo spôsobuje vrásky a príznaky starnutia. 
Avokádo je tiež dobrým zdrojom vitamínu E a ten je dôležitým antioxidantom, ktorý pomáha chrániť pokožku pred oxidačným poškodením. Vitamín E je účinnejší v kombinácií s vitamínom C, ktorý avokádo tiež obsahuje.

Vitamín C je nevyhnutnú pre zdravú pokožku, keďže podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je hlavným štrukturálnym proteínom a udržuje pokožku silnú a zdravú. Nedostatok vitamínu C spôsobuje, že pleť je suchá, drsná a šúpe sa. Vitamín C je tiež antioxidant, ktorý pomáha chrániť pokožku pred oxidačným poškodením spôsobený slnečným žiarením, čo spôsobuje starnutie. 
V 100g avokáda získavame 14% Vitamínu E z potrebnej dennej dávky a 11% vitamínu C.

Sladké zemiaky (bataty)

Beta karotén je živina nachádzajúca sa v rastlinách. Funguje ako provitamín A, čo znamená, že sa môže v našom tele premeniť vitamín A.
Beta carotin sa nachádza v pomarančoch a zelenine, ako je mrkva, červená paprika, špenát a sladké zemiaky. Sladké zemiaky sú skvelým zdrojom beta karoténu, v 100g pečených sladkých zemiakov sa nachádza dostatok beta karoténu, aby poskytla viac ako šesťnásobok dennej dávky vitamínu A.
Karotenoidy ako beta karotén pomáhajú udržiavať pokožku zdravú tým, že pôsobia ako prírodný krém blokujúci slnečné žiarenie. Po konzumácií je tento antioxidant zabudovaný do našej pokožky a pomáha chrániť naše kožné bunky pred slnečným žiarením, čo môže pomôcť zabrániť spáleniu, odumretiu buniek a suchej, vráskavej pokožke. 
Je zaujímavé, že vysoké množstvo beta karoténu môže tiež pridať našej pokožke teplú oranžovú farbu, čo prospieva celkovému zdravšiemu vzhľadu.



Paradajky

Sú skvelým zdrojom vitamínu C a obsahujú všetky hlavné karotenoidy vrátane lykopénu. Ukázalo sa, že beta karotén, luteín a lykopén chránia našu pokožku pred poškodením slnečným žiarením. Môžu tiež zabrániť zvráskaveniu pokožky. 
Pretože paradajky sú bohaté na karotenoidy, sú vynikajúcim jedlom pre udržanie zdravej pokožky. 
Pri jedení potravín bohatých na karotenoidy, pridajte tuky ako napríklad syr, alebo olivový olej, čo zvyšuje absorbciu karotenoidov.

Horká čokoláda

Toto bude pre vás asi najlepšia správa a myslím, že vám budem vykrúcať ruky, aby ste jedli čokoládu, keď vám poviem, že účinky kakaa na pleť sú dosť fenomenálne. 
Po 6-12 týždňoch dennej konzumácie kakaového prášku s vysokým obsahom antioxidantov mali účstníci jednej štúdia silnejšiu a hydratovanejšiu pokožku. Ich pokožka bola tiež jemnejšia a menej šupinatá, menej citlivá na úpal a mala lepšie prekrvenie.
20g denne horkej čokolády s vysokým obsahom antioxidantov by mohla našej pokožke pomocť ochrániť pred spálením UV žiarením.
Hovorím ale o čokoláde s najmenej 70% kakaa, aby ste maximalizovali účinok a minimalizovali cukor.

Vlašské orechy

Vlašské orechy majú veľa vlastností, ktoré z nich robia vynikajúcu potravu pre zdravú pleť. Sú dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, čo sú tuky, ktoré si naše telo nedokáže samo produkovať. 
V skutočnosti sú bohatšie na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ako väšina orechov. S trava s vysokým obsahom omega 6 môže podporovať zápal vrátane zápalov pokožky, ako je psoriáza. Na druhej strane omega 3 zmierňujú zápal v tele, vrátane pokožky. Zatiaľ čo omeba 6 sa nachádze v strave dostatok a netreba ho v skutočnosti dopĺňať, zdrojov omega 3 sú v strave zriedkavé.
Pretože vlašské orechy obsahujú dobrý pomer týchto mastných kysleín, môžu pomôcť v boji proti potencálnej zápalovej reakcií na nadmerné množstvo omega 6.

Orechy navyše obsahujú ďalšie živiny, ktoré naša pokožka potrebuje, aby správne fungovala a bola zdravá ako napríklad zinok. V 30g vlašských orechov je 8% dennej dávky zinku. Zinok je nevyhnutný pre správnu funkciu pokožky ako bariéra. Je tiež potrebný na hojenie rán a na boj proti baktériám a zápalom.
Vlašské orechy tiež obsahujú malé množstvo antioxidantov, ako vitamín E a selén.

Slnečnicové semiačka

Orechy a semená sú všeobecne dobrým zdrojom výživných látok podporujúcich pokožku. Slnečnicové semená obsahujú vitamín E, o ktorom už vieme, že je dôležitým antioxidantom, ktorý pomáha chrániť pokožku pred oxidačným poškodením.

Tiež obsahuje selén, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, priaznivo ovplyvnňuje pevnosť pokožky, rast a udržanie zdravých a vlasov a nechtov.

Slnečnicové semiačka obsahujú takisto zinok, o ktorom tiež vieme, že má priaznivý vplyv na na pokožku, pôsobí protizápalovo a pomáha pokožke plniť svoju úlohu ako bariera.
V 30g semien sa nachádza 49% dennej dávky vitamínu E, 41% dennej dávky selénu, 14% zinku a 5,5g bielkovín, ktoré sú tiež potrebné pre zdravú pokožku. 

Červená paprika

Rovnako ako sladké zemiaky, aj paprika je vynikajúcim zdrojom beta karoténu, ktorý naše telo premieňa vitamín A. 150g červenej papriky, obsahuje 156% dennej dávky vitamínu A.

Sú tiež jedným z najlepšých zdrojov vitamínu C. Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu proteínového kolagénu, ktorý udržuje pokožku pevnú. 150g červenej papriky poskytuje pôsobivých 211% dennej dávyk vitamínu C. Boli urobené mnohé štúdie, ktoré prekazujú, že konzumácia veľkého množstva vitamínu C sa spája s menej dehydrovanou, suchou a vráskavou pleťou aj v staršom veku. 

Brokolica

Brokolica je plná mnohých vitamínov a minerálnych látok dôležitých pre zdravie pokožky, vrátane zinku a vitamínu A a C.
Obsahuje tiež luteín, karotenoid, ktorý funguje ako beta karotén. Luteín pomáha chrániť pokožku pred oxidačným poškodením, ktoré spôsobuje jej vysušenie a vráskavenie.
Brokolica obsahuje aj špeciálnu zlúčeninu sulforafan, ktorý má protirakovinové účinky a to aj niektoré rakoviny typy kože. Sulforafan je tiež silným ochranným prostriedkom proti poškodeniu slnečným žiarením.
Funguje dvoma spôsobmi:
- neutralizáciou škodlivých voľných radikálov
- zapnutím ďalších ochranných systémov v našom tele
Sulforafan znižuje počet usmrtených buniek, ktoré boli zničené UV žiarením až o 29%. A môže tiež pomôcť udržiavať hladinu kolagénu v pokožke.

Sója

Sója obsahuje izoflavóny, rostlinné zlučeniny, ktoré môžu napodobňovať, alebo blokovať estrogén v našom tele. Izoflavóny môžu byť prospešné pre niekoľko častí tela, vrátane pokožky. Jedna štúdia ukážala, že konzumácia sóje každý deň po dobu 8 až 12 týždňov redukovala jemné vrásky a zlepšovala pružnosť pokožky. 

U žien po menopauze môže sója tiež zlepšiť suchosť pokožky a zvýšiť kolagén, čo pomáha udržiavať našu pokožku hladkú a pevnú. 
Izoflavóny pomáhajú nielen chrániť bunky v našom tele pred poškodením, ale chránia aj pokožku pred UV žiarením, čo môže zižiť riziko niektorých druhov rakoviny kože.

Zelený čaj

Zelený čaj môže chrániť pokožku pred starnutím. Účinné látky nachádzajúce sa v zelenom čaji, katechíny (druh antioxidantu), pôsobia na zlepšenie zdravia pokožky niekoľkými spôsobmi a jedným z nich je aj ochrana pred poškodením slnečným žiarením.
Zelený čaj tiež pomáha hydratícií pleti, zjemňuje a spevňuje pokožku. 

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed