Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

fitness
Oct 27, 2016

4 najväčšie mýty o chudnutí

Neverte všetkému, čo počujete

commentsview
 

Tvrdo na sebe pracujete, ale zdá sa vám, že nedosahujete výslekdy? Možno nasledujete cvičebný program od kamarátky, alebo skúšate novú dietu, čo ste videli v časopise. Toto je ten najväčší problém, existuje už toľko informácií o fitness, že je veľmi ťažké vedieť, čo je pravda a čo je iba mýtus. Dnes sa chcem s vami podeliť o 4 najväčšie mýty o chudnutí, s ktorými sa pravidelne stretávam.

Môžete schudnúť pravidelnou rýchlsťou

Zdravé a dlhodobé spaľovanie tukov sa nedeje pri konštantnej rýchlosti. Existuje pre to veľa dôvodov a je to úplne prirodzené. Po prvé, hneď po začatí nového cvičebného programu uvidíte výsledky rýchlo, ale ako budete postupovať ďalej, budete musieť pracovať tvrdšie, aby ste získali výsledky. Po druhé, existuje veľa ďalších faktorov, ktoré ovplyvnia váš pokrok na každodennej báze. Napríklad, či ste hydratovaní, vaše hormóny, stres, to všetko môže ovplyvniť pokrok v krátkom časovom horizonte.

Uistite sa, že máte nutričný a tréningový program, ktorý je zdravý a udržateľný a výsledky sa dostavia. Netrápte sa o meraním alebo vážením každý deň, alebo každý týždeň. Sú aj iné meradlá ako zistiť, či robíte pokroky. Cítite sa lepšie, zdravšie, silnejšie a viac fit? Sadne vám vaše oblečenie lepšie? Ak áno, držte sa tohoto zdravého životného štýlu, ktorý je udržateľný.

Robte iba kardio

Najväčší mýtus, ktorý som počula je, že silový tréning je pre tvorbu svalovej hmoty a kardio je pre spaľovanie tukov. Žiaľ to nie je pravda, čo znamená, že veľa ľudí stráca hodiny na bežeckom páse, keď by mohli dosahovať oveľa lepšie výsledky. Výskum ukázal, že oveľa účinnejší spôsob, ako spáliť tuk je tréning s vysokou intenzitou (HIIT). Tento typ cvičenia spaľuje viac kalórií za minútu počas cvičenia a tiež spáli viac kalórií po docvičení ako dlhý beh.

Silový tréning je tiež skvelý spôsob, ako spaľovať tuk. To preto, lebo naše telo potrebuje určité množstvo kalórií len aby sme mohli vôbec existovať (to sa nazýva bazálny metabolizmus alebo BMR). Čím máme viac svalovej hmoty, tým vyšší je náš BMR. Skúste robiť zmes silových tréningov a HIIT a uvidíte oveľa lepšie výsledky.

Jedzte menej aby ste schudli

Ďalšie populárny mýtus je "Ak budete jesť menej, vaše telo bude musieť použiť tuk na energiu". To spôsobuje, že ľudia hladujú, aby schudli. Žiaľ nie je to pre nás vôbec dobré a to hneď z troch dôvodov: 
Po prvé, nie je to udržateľné a väčšina ľudí nakoniec skončí prejedaním sa alebo začnú jesť samé nezdravé jedlá, lebo sú tak vyhladovaní. To znamená, že tým stratia všetky výsledky, ktoré doposiaľ dosiahli.
Po druhé, hladovanie v skutočnosti poškodzuje naše telo a môže spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy a škody.
Po tretie, naše telo síce bude používať nejaký tuk na energiu, ale bude takisto používať aj svaly. To znamená, že budete strácať na svalovej hmote a stanete sa slabšími a váš BMR bude klesať (to je tiež jednou z hlavných príčin chudej obezity). Zdravé spaľovanie tukov by mala byť dlhodobo udržateľný "projekt" a nie narýchlo.

Od sacharidov priberiete

Hodlám začať tým, že vám poviem, že sacharidy nie sú zlé a mali by byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Sacharidy sú pre naše telo prednostný zdroj energie (najmä pre mozog) a kvalitné uhľohydráty obsahujú veľa dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme. Problém je množstvo sacharidov a kvalita sacharidov, ktoré jeme. Rafinované sacharidy, ako je biela múka, biele cestoviny a cukry sú pre nás zlé, pretože majú väčšinu vitamínov a minerálov odstránené. Tiež preto, že sú spracovávané a tým po ich prijatí síce získame rýchlu energiu, ale čoskoro budeme zase budeme mať pocit hladu. To potom spôsobí prejedanie sa a to je dôvod, prečo nedosahujeme očakávané výsledky, alebo dokonca aj priberáme. Avšak kvalitné sacharidy, ako celé zrná, ovocia, zeleniny a škrobnatej zeleniny (zemiaky, petržlen) obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok a udržiavajú nás plnšie po dlhšiu dobu.

Dúfam, že som vám týmto článkom pomohla pochopiť ako to naozaj pri chudnutí funguje. Ak ste stále zmätení, alebo máte nejaké otázky, pozrite si ďalšie články na mojom blogu.


TAGS: fitnessživotný štýl

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed