Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Apr 13, 2015

6 dôvodov prečo je spánok dôležitý

Najlepší plastický chirurg je kvalitný spánok

commentsview
 

Keď hovoríme o zdravom životnom štýle, hovoríme o výžive a cvičení. Avšak je tu ešte jedna dôležitá súčasť zdravého životného štýlu - spánok! Spánok ovplyvňuje všetky časti nášho života, a je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Ak nevidíte výsledky, ktoré by ste chceli, dôvodom môže byť práve nedostatok spánku (prečítajte si môj článok "Ako dosiahnuť dobrý nočný spánok", kde nájdete tipy na lepšie spanie). Tu je 5 dôvodov, prečo je spánok tak dôležitý.

Spánok podporuje imunitný systém


Nedostatok spánku môže narobiť veľa zlého. Štúdie zistili, že ak máte menej ako 7 hodín spánku za noc, je tam 3 krát väčšia pravdepodobnosť na prechladnutie a nádchy, ako keď spíte 8 hodín.


Nedostatok spánku spôsobuje priberanie 

Nedostatok spánku je silne spojená s prírastkom telesnej hmotnosti a obezity. A to tak, že nedostatok spánku mení v tele hladiny hormónov a to spôsobuje, že viac jeme. Nedostatok spánku tiež znížuje motiváciu k výkonu. Takže ak sa snažíte schudnúť dopriatie si dobrého nočného spánku je jedna z prvých vecí, ktorú treba urobiť.


Spánok chráni pred chorobami


Nedostatok spánku je spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovkou typu 2. Spanie 7-8 hodiny za noc, znižuje riziko vzniku týchto ochorení.


Spánok podporuje naše duševné zdravie


Rovnako ako sa poškodzuje fyzické zdravie, nedostatkom spánku sa môže poškodiť aj naše duševné zdravie. Nedostatok spánku je silne spojená s depresiou, nedostatkom koncentrácie, zlej produktivite a slabej sociálnej interakcií. A to preto, lebo nedostatok spánku zhoršuje naše mozgové funkcie.


Spánok ovplivňuje náš výkon pri cvičení


Zlý spánok tiež znižuje náš výkon pri cvičení. Štúdie o športovcoch ukázali, že keď nemali dostatok spánku, boli pomalší, slabší a mali menšiu výkonnosť. Ak športujete a nedoprajete si kvalitný spánok, to znamená, že budete spaľovať menej kalórií, a nie zvyšovať vašu silu, rovnako ako by ste mohli, ak ste mali výdatný spánok.


Spánok pomáha bojovať proti starnutiu


A toto je môj najobľúbenejší bod, lebo je tak neuveriteľne pravdivý a môžeme ho na sebe badať vždy ak sa málo vyspíme. Nie nadarmo sa hovorí, že najlepší plastický chirurg je práve kvalitný spánok. Aj naše maminy nám vždy hovorili, aby sme sa vyspali do ružova. My dámy by sme nemali zabúdať aj na náš poobednajší spánok, spánok krásy (samozrejme nie vždy je to možné). 

Všetci by sme si mali dopriať pravidelne zhruba 8 hodín spánku denne. Môžeme mať najlepšie diéty s najlepším tréningovým plánom, ale ak nebudeme ku tomu aj správne spať, potom to všetko môže byť zbytočné. Ak máte nejaké pripomienky alebo tipy, ako získať dobrý nočný spánok, prečo sa o ne podeliť s nami?

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed