Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Sep 28, 2015

Ako čítať etikety na potravinách

etikety na potravinách

commentsview
 

Čítanie etikiet potravín je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zistil, či je daná potravina zdravá, alebo nie. Môže byť ale mätúce, pretože je tam toľko informácií. Tento článok vám dá 4 rýchle tipy, ako porozumieť etiketám potravín, takže presne viete, čo jete.

Neverte všetkému, čo je napísané na prednej strane

Niektorí výrobca dávajú nápisy na predné strany svojich výrobkov tak, že to vyzerá zdravšie, než to v skutočnosti je. Napríklad môžete vidieť "s nízkym obsahom tuku", "bez tuku", "bezlepkové", "nízkokalorické" alebo "celozrnné" napísané na prednej časti obalu. Zatiaľ čo tieto nápisy nám hovoria, že tieto potraviny sú zdravšie, mali by ste si aj tak vždy skontrolovať údaje na zadnej strane. 

Prečítajte si ingrediencie / zloženie

Všetky potraviny by mali mať zoznam zložiek. V tomto zozname sú vymenované v poradí, v akom množstve sa nachádzajú v potravinách. To znamená, že prvá zložka je tá, ktorá bola vo výrobku použitá najviac. Ak existuje veľa zložiek (viac ako 3 riadky), potom viete, že ten výrobok je veľmi spracovaný. Pozrite sa tiež na prvé 3 zložky. Ak je niektorý z nich cukor, hydrogenovaný tuk alebo rafinované múky potom je veľmi pravdepodobné, že ten výrobok nie je veľmi zdravý.

Prečítajte si nutričné odnoty

To vám povie, aké množstvo kalórií, sacharidov, tukov a bielkovín sa v danej potravine nachádza. Tieto informácie sú obvykle uvedené v množstve 100g a tiež v množstve na 1 porciu jedla (množstvo porcií daného výrobku, ktorý si kupujete by tiež mali byť uvedené na obale). Spoločnosti niekedy používajú veľmi malé veľkosti porcií, takže výrobok vyzerá, že má menej kalórií, než v skutočnosti má.

Čo je vo vašom jedle?

Akonáhle budete poznať veľkosť porcie jedla, potom sa môžete pozrieť na množstvo živín, ktoré obsahuje. Ako som už povedala v poslednom bode, je potrebné poznať množstvo kalórií, sacharidov, bielkovín a tukov. Ak viete, koľko kalórií, sacharidov, tukov a bielkovín by ste mali za deň zjesť, potom po prečítaní nutričných hodnôt zistíte, koľko čoho obsahuje a či to nie je príliš veľa na jeden výrobok. Ale takisto si pozrite množstvo cukrov vo výrobkoch (to bude pod sacharidmi). Ak je väčšina sacharidov v produkte cukry, v tom prípade ten výrobok nie je veľmi dobrý. Nakoniec skontrolujte, koľko vlákniny je v potravinách, pretože mnoho ľudí jej nemá dostatok v ich strave a tá je veľmi dôležitá na zdravé trávenie.

Čítanie etikety potravín je veľmi dôležité. Dúfam, že tento článok vám pomohol pochopiť o niečo lepšie, čo je napísané na týchto etiketách a čo to vlastne znamená.

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed