Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

životný štýl
Apr 20, 2015

Ako si udržať zdravý životný štýl, keď pracujete na smeny

Zdravý životný štýl za každých okolností

commentsview
 

Práca na smeny môže sťažiť urdžiavanie zdravého životného štýlu. Vaša pracovná doba sa neustále mení, takže sa nemôžete dostať do rutiny cvičenia a stravovania. Je viac pravdepodobné, že vnecháte jedlá a aj cvičenie. Takisto to potom môže viesť k maškrteniu a k jedeniu potravín s vysokým obsahom cukru. Ale aj napriek tomu je stále možné žiť zdravo. Aby som vám pomohla, uviedla som niekoľko tipov, ako zostať zdravý pri práci na smeny.

Príprava

To je najdôležitejší tip a vzťahuje sa na všetko (aj keď nepracujete na smeny, mali by ste sa pripravovať!). Naplánujte, čo budete jesť celý týždeň. Predvarte si jedlo vo veľkom a potom rozdeľte do umelých nádob (prípadne aj zamrazte) a použite, keď to budete potrebovať. Pripravte toľko jedla v deň pred, koľko je možné (napríklad môžete si robiť večer Smoothie na raňajky na na ďalší deň).

Urobte si plán

To je ďalšia časť prípravy. Dúfajme, že viete, aké hodiny pracujete aspoň týždeň vopred. Naplánujte si, kedy budete musieť ísť do postele a aj to, kedy potrebujete ísť do práce (držte sa toho, keďže spánok je veľká časť zdravého životného štýlu). Potom si naplánujte, kedy chcete jesť. Napokon si naplánujte, kedy ste schopní cvičiť (môžete si ten tréning dokonca rozdeliť počas dňa, napríklad 20 minút pred tým, než pojdete do roboty a 20 minút po príchode z roboty). Všetko si to napíšte a tak budete mať plán, podľa ktorého sa môžete riadiť.

Maškrťte zdravo

Ak viete, že budete veľa maškrtiť počas alebo po smenách, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je jednoduchá, zbavte sa všetkých nezdravých maškŕt vo vašom dome a takisto aj v práci. Pokiaľ ich nemáte, nebudete v pokušení. Namiesto toho sa zásobte zdravým občerstvením, ako je ovocie a zelenina (napríklad si nakrájajte jablko a zjedzte ho s bielym jogurtom a škoricou!). Uistite sa, že si zoberiete tieto zdravé desiaty aj do práce a takisto si pripravte aj vlastné jedlo.

Zostaňte aktívny

Ak ste počas vašej smeny sedeli za stolom, uistite sa, že vstanete a budete chodiť každú hodinu (mali by ste to robiť, ak aj nepracujete na smeny!). Zaužívajte si to a stane sa to vašou samozrejmosťou, že budete chodiť 2 minúty vo vašej kancelárií, alebo sa prejdite po chodbe alebo dvore. Chodievajte po schodoch namiesto výťahu, urobte 10 drepov alebo výpadov po každej prechádzke po kancelárií. Kľúčom k úspechu je byť neustále v pohybe počas vašej smeny.

Cvičte

Dúfam, že keď ste si robili rozvrh/plán, tak sa vám podarilo nájsť čas na cvičenie. To neznamená, že budete musieť ísť do posilňovne na 2 hodiny. 20 minút pred prácou a 20 minút po práci stačí alebo kedykoľvek vám to najviac vyhovuje. Môžete cvičiť doma (sledujte moje videá pre inšpiráciu)

Nepite energetické nápoje

Energetické nápoje majú extrémne vysoký obsah cukru a kalórií. Cukor a káva s pridaným cukrom a mliekom majú tiež vysoký obsah kalórií. Ak potrebujete podporu energie, skúste piť čiernu kávu (bez cukru) alebo zelený čaj.

Dúfajme, že tieto tipy budú užitočné pre ľudí, ktorí pracujú na smeny. Viem, že nie je možné dodržiavať zdravý životný štýl stále na 100%, ale ak sa vám to podarí na 80%, uvidíte zmeny. Chce to trochu viac plánovania, ale je to možné. Ak máte akékoľvek ďalšie tipy či pripomienky, prečo sa o ne s nami nepodeliť?

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed