Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Aug 06, 2015

Čo by som mala jesť po tréningu?

Výživa je kľúom k úspechu

commentsview
 

Častá otázka je,, čo by som mala jesť po tréningu a kedy po tréningu je najlepšie jesť? Odpoveď na túto otázku je, že to záleží na vašich cieľoch, aký intenzívny je váš tréning a vaša fitness úroveň.

Ak cvičíte, aby ste schudli a vaše cvičenie nie je tak náročné, potom by som odporučila, aby ste jedli alebo pili malé množstvo bielkovín (napríklad si môžete dať tvaroh, cottage cheese, alebo proteínový nápoj). To vám dá živiny, ktoré vaše telo potrebuje na zotavenie bez toho, aby ste prijímali vysoký obsah kalórií.

A to preto, lebo častokrát preceňujeme množstvo kalórií, ktoré spálime počas cvičenia a podceňujeme množstvo kalórií v jedle a nápojoch. Ak si dáte proteínovú tyčinku, alebo proteínový nápoj, ktorý nie je bežne súčasťou vášho jedálnička, môže sa stať, že prijímete kalórie, ktoré sa tak snažíte spáliť počas cvičenia.

Ak sa snažíte budovať svalstvo a vaše tréningy sú náročné, alebo ste športovec potom je to iné. 

Ale čo by malo som mala zjesť po docvičení? Dve kľúčové veci, ktoré potrebujete na zotavenie vášho tela po docvičení sú sacharidy a bielkoviny. To vám pomôže načerpať energiu, ktorú ste práve použili a takisto vám to dá bielkoviny, ktoré vaše telo potrebuje na na zregenerovanie svalov. Tu sú 3 príklady, čo by ste mohli jesť po docvičení 

Grécky Jogurt & bobule (jahody, čučoriedky, maliny)

Grécky jogurt má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií, takže sa nebude budete cítiť ťažkí a nafúknutí. Bobule vám dajú veľa vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré pomôžu vašmu telu zotaviť sa.

Cottage Cheese & krekry a zelenina

Cottage cheese podobne ako grécky jogurt obsahuje veľa bielkovín. Môžete si ho dať s hriankou z ražného chleba alebo s ražnými krekrami, alebo s nejakou zeleninou, napríklad mrkvou, ktoré vám pridajú na potrebných sacharidoch. Ak si to chcete trošku ochutiť, jednoducho pridajte trošku soli a korenia, prípadne pažitku a máte skvelú po tréningovú maškrtu.

Proteinový nápoj

Proteínové nápoje sú skvelý spôsob, ako dostať živiny, ktoré potrebujete, ak ste v časovej tiesni. Zvyčajne si zmiešam môj proteínový nápoj s  mliekom, aby som si pridala potrebné sacharidy.

Ak si ale idetet dať po tréningu jedlo dňa (raňajky, obed, večera), lebo aj to je možnosť, tiež platí pravidlo, aby ste v jedle mali zahrnuté aj sacharidy (aby ste doplnily energiu, ktorú ste práve spálili), bielkoviny (aby ste dodali telu "stavebný materiál" na budovanie svalstva) a aj tuky (aby vaše telo mohlo tvoriť hormóny na správne fungovanie tela). Takže napríklad výborné raňajky by boli ovsená kaša s mliekom a ovocím, vajíčka s celozrnným chlebom a zeleninou, alebo granola s gréckym jogurtom a ovocím. Na obed a večeru napríklad chudé grilované alebo varené mäso s prílohou (pohánka, ryža, grilovaná zelenina, zemiaky / bataty) a zelenina. Ďalšími príkladmi môžu byť tuniakový sendvič, ražný clieb s arašidovým maslom a banánom (môj najobľúbenejší), alebo ražný chleba s avokádom, tvarohom a vajíčkom. Dôležitý čas na prijatie týchto kalórií na obnovenie svalstva po docvičení je do 30 minút po tréningu, hovorí sa tomu Glykemické okno. Počas tejto doby, všetky živiny ktoré jete, pomôžu vášmu telu zotaviť sa rýchlejšie.

Bez správnej výživy nebudete napredovať tak rýchlo, ako by ste mohli, alebo si predstavovali. Môžete dokonca zistiť, že nerobíte vôbec žiadny pokrok. Je dôležité mať dobré po tréningové občerstvenie! A ešte dôležitejšie je, aby ste sa uistili, že získavate dostatok živín (sacharidy, tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály) v priebehu celého dňa.

Dôležitá vec na zapamätanie si je, aby jedlo ktoré prijímete po docvičení bolo súčasťou vašej stravy a nie niečo navyše. Takisto je veľmi dôležité zaplniť glykemické okno dať telu to, čo potrebuje na obnovu.


TAGS: fitnessživotný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed