Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Aug 27, 2015

Ktoré potrebné živiny nám najviac chýbajú?

Živiny potrebné pre zdravé telo

commentsview
 

Aby naše telo správne fungovalo, potrebuje veľa rôznych živín každý deň. Bez nich môžeme mať problémy so zdravím. Takže ak sa cítite unavení, necítite sa dobre alebo máte iné zdravotné problémy, môže to byť preto, lebo nedostávate všetky živiny, ktoré potrebujete zo svojho jedálnička!

Žial častokrát sa stáva, že mnoho jedál, ktoré jedávame sú bohužiaľ spracované a rafinované sacharidy. To znamená, že síce získavame dostatok kalórií, ale čo chýba v mnohých týchto potravinách sú vitamíny, minerály a ďalšie živiny. Tu sú niektoré z najčastejšie chýbajúcich živín, ktoré chýbajú v našej strave. 

Vitamín D

Naším hlavným zdrojom vitamínu D je slnko! Asi 20 do 25 minút slnečného žiarenia je dosť na získanie potrebného Vitamínu D (bohužiaľ to nefunguje cez okno, musíte byť vonku!). Toto býva často problémom v zimnom období, keď nie je tak slnčeno. Jedenie lososa alebo tuniaka (tuniak v konzerve vo vlastnej šťave je tiež dobrý), sú dobrým zdrojom potravy.

Železo

Jedná sa o najčastejší nedostatok vitamínu a to najmä u žien. Železo je životne dôležité pre tvorbu hemoglobínu (dôležitá súčasť krvi). Bez toho môžete trpieť neustálou únavou a ďalšími symptónmi. Špenát, pečienka a orechy (vlašské orechy a mandle) sú skvelým zdrojom železa.

Vláknina

Potrebujeme asi 30 g vlákniny denne, ale mnoho ľudí príjme menej ako polovicu tohto množstva. Vláknina sa v tele nevstrebáva, ale hrá dôležitú úlohu pri trávení. To je kľúčové pre udržiavaní pravidelnej stolice a je skvelou prevenciou aj hančky aj zápchy. Takmer všetky druhy ovocia a zeleniny (pokiaľ sú v šupke! nie ovocné džúsy!) sú fantastickým zdrojom vlákniny. Obilniny, ako aj ovsené vločky (aj moja obľúbená ovsená kaša) sú tiež dobrým zdrojom.

Magnézium


Bez horčíka naše telo nemôže správne fungovať. Dôvodom, prečo mnoho ľudí nemá dostatok horčíka v potrave je, lebo horčík je obvykle odstráný počas spracovania mnohých potravín. Mandle, kešu orechy, arašidy (alebo arašidové maslo!) a cesnak sú skvelým zdrojom horčíka.

To sú niektoré z najčastejších nedostatkov živín. Ak váš zdravotný stav nie je práve najlepší, zdravá strava a prísun vitamínov a minerálov môže byť všetko, čo vaše telo potrebuje na uzdravenie.


TAGS: životný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed