Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výhody jedál
Nov 23, 2015

Pohánka a jej výhody

Pohánka

commentsview
 

Čím ďalej tým viac ľudí si uvedomuje, že pohánka je skvelá potrava, ktorá má veľa výhod. Môžete ju použiť rôznymi spôsobmi, takže ak chcete nahradiť ryžu, ovos, pšenicu alebo jačmeň s niečím novým, potom by ste mali skúsiť pohánku. Tu sú niektoré z výhod tejto skvelej potraviny.

Pohánka je dobrým zdrojom bielkovín

Ak ste vegetariáni, tak vás určite poteší, že pohánka je výborným zdrojom bielkovín. Varená pohánka obsahuje asi 6g bielkovín v jednej šálke. Ale ak aj nie ste vegetariáni, pohanka pomôže zvýšiť príjem bielkovín v našej strave a dá nám kopec ďalších výhod. 

Pohánka má vysoký obsah vlákniny

Jedna šálka varenej pohánky obsahuje 5-6g vlákniny (denne potrebujeme asi 25-30g), a obsahuje iba 155 kcal. Je to výborná správa preto, lebo vlákno je životne dôležité pre zdravé trávenie. Vláknina je tiež skvelá pri chudnutí, pretože nás napĺňa rýchlejšie a máme dlhšie pocit nasýtenosti.

Pohánka je bezlepková

Ak máte citlivosť na lepok alebo celiakiu potom pohánka je pre vás skvelé jedlo, pretože neobsahuje žiadny lepok! Takže ak zistíte, že máte problémy s trávením pšenice, jačmeňa alebo raže, vyskúšajte pohánku (môžete ju dokonca použiť do rannej kaše ako náhradu za ovsené vločky!)

Pohánka je plná vitamínov a minerálov

Pohánka je plná mnohých živín, ktoré naše telo potrebuje. Len sa uistite, že si kúpite celozrnnú pohánku, a nie spracovaný typ. Napríklad pohánka je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, železa, horčíka a zinku. Tie sú dôležité pre obnovu svalov, dobré trávenie a krvný obeh.

Pohánka je dobrá pre diabetikov

Pohánka má nízky GI (Glykemický Index). To znamená, že sa v žalúdku rozkladá pomaly a poskytuje konštantné (pomalé) uvoľnenie energie. Tým sa zabráni náhlemu zvýšeniu alebo zníženiu hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k cukrovke. Štúdie preukázali, že pohánka zlepšila diabetikom kontrolovať hladinu cukru v krvi bez potreby ďalších liekov.

To sú len niektoré z výhod pohánky a dôvody prečo by ste ju mali zaradiť do vašej stravy čo najskôr. Ak máte nejaké zaujímavé recepty s pohánkou, podeľte sa o ne.  

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed