Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Nov 18, 2015

Proteínové doplnky

Potrebujeme brať výživové doplnky?

commentsview
 

Mnoho ľudí sa ma často pýta, aký mám názor na porteínové doplnky. Preto som sa rozhodla napísať tento príspevok a tým odpovedať na najčastejšie otázky. Moje rady sú pre nás bežných ľudí, ktorí sa snažíme byť fit a udržiavať zdravý životný štýl. Treba brať do úvahy, že kulturisti, fitness bikini a atléti sa držia iných zásad. 

Musím brať proteínové doplnky?

Odpoveď na túto otázku závisí na vašich cieľoch. Moja prvá rada je vždy pokúsiť sa získať všetky bielkoviny, ktoré potrebujeme z kvalitných potravín v našej strave (ako napríklad kuracie, morčacie, hovädzie mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky alebo fazuľa sú skvelé zdroje bliekovín). Ale viem, že to nie je vždy možné alebo vyhovujúce. Takže ak nie ste schopní získať svoje potreby bielkovín z vašej stravy, potom ich môžete získať pomocou proteínových suplementov.

Mám brať proteínový prášok alebo proteínové tyčinky?

Podľa mojich skúseností proteínové tyčinky majú zvyčajne v porovnaní s proteínovými práškami viac pridaných látok a viac pridaného cukru. Z tohto dôvodu vždy volím proteínový prášok (tento beriem ja).

Aké proteínové prášky existujú?

Prvá voľba je typ bielkoviny. Obvykle je výber medzi kazeín alebo srvátková bielkovina (niektoré obsahujú oba). Oba tieto proteíny pochádzajú z mlieka, takže pre bežných ľudí nie je až tak dôležité, ktorý si vyberú (pre športovcov / kulturistov - srvátka sa vstrebáva do tela rýchlejšie ako kazeín).

Ďalšia voľba je medzi koncentrát, izolat alebo hydrolyzát (môžete tiež získať zmes). To je spôsob spracovania, ktorým daný proteín prešiel. Koncentrát prešiel najmenej spracovaním a hydrolyzovaný bol najviac spracovaný (pri proteínových práškoch väčšie spracovanie znamená, že je absorbovaný rýchlejšie a že je to lepší produkt). Avšak pre bežných ľudí, ktorý sa snažia žiť zdravým životným štýlom, nezáleží až tak na tom, ktorý proteín si vyberú. 

Ktorý proteín je najdrahší?

Hydrolyzát je zvyčajne drahší a koncentrát je zvyčajne najlacnejší a to kvôli spôsobu spracovania.

Ktorý proteín by som mala používať?

To záleží na vás! Pre tých, kto cvičia iba niekoľko krát do týždňa a potrebujú extra bielkoviny v ich strave, odporúčam kvalitný srvátkový koncentrát s minimom pridaných ingrediencií a bez pridaného cukru (toto je značka, ktorú ja používam a robia aj vzorky ak by ste chceli otestovať). Izolát a hydrolyzát sú o dosť drahšie a v skutočnosti dávajú výhody iba vrcholovým športovcom, kulturistom alebo fitness bikini. Avšak ...... chuť proteínových práškov a schopnosť trávenia sa u každého z nás líši. Najprv vyskúšajte vzorku, pozrite sa, či vám chutí a uvidíte, či máte nejaké problémy ho stráviť. Ak prejde týmito skúškami, našli ste si proteínový prášok!


TAGS: výživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed