Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator





Zabudli ste heslo?

výživa
Jul 13, 2015

Zdravé potraviny nie sú vždy zdravé

Nie je všetko zlato, čo sa bliští

commentsview
 

Obchody a supermarkety majú momentálne veľa potravín, ktoré označujú za zdravé. Tieto potraviny zvyčajne stoja viac, než bežné potraviny. Ale sú tieto potraviny naozaj zdravé? Stoja za tie peniaze navyše?


Výrobky s nízkym obsahom tuku


Len preto, že niečo má na etikete nízky obsah tuku neznamená, že je to zdravé. Čo niektorí výrobcovia robia je, že nahradia tuk cukrom, aby zachovali chuť. Takže budete jesť menej tuku, ale budete mať oveľa viac pridaného cukru, ktorý je pravdepodobne škodlivejší.


Výrobky bez cukru


Takisto ako pri tukoch, tak aj pri výrobkoch, ktoré sú označené "bez cukru", je ten cukor častokrát skrytý pod iným názvom, ako napríklad fruktóza, glukóza, javorový sirup, dextróza, kukuričný sirup a iné. Vždy si prečítajte zloženie výrobkov, ak ten výrobok obsahuje veľa prísad a o niektorých z nich ste nikdy nepočuli, alebo dokonca ich ani nedokážete vysloviť, tak ten výrobok radšej nekupujte.


Organické výrobky


Organic je ďalší štítok, ktorý výrobcovia môžu dať na výrobok a účtovať viac peňazí. Keď hovoríme o ovocí, zelenine, káve a iných nespracovaných potravinách, v tom prípade organické výrobky sú kvalitnejšie a zdravšie. Ale keď hovoríme o spracovaných a rafinovaných potravinách, tak fakt je, že sú ekologické, ale to neznamená, že musia byť aj zdravšie, ak majú vysoký obsah cukru a nízky obsah živín (nehovorím, že je to tak pri každom výrobku, treba si prečítať etiketu s ingredienciami a nutričnými hodnotami).


Bezlepkové nezdravé jedlo

Ak máte problém s lepkom a Vaše telo ho netoleruje, v tom prípade musíte jesť bezlepkovú stravu. To však neznamená, že musíte kúpovať spracované, bezlepkové nezdravé potraviny, ktoré sa predávajú v mnohých obchodoch. Nesmú obsahovať lepok, ale stále obsahujú mnoho ďalších ingrediencií, ktoré pre Vaše telo nemusia byť dobré (cukor je bez lepku). Namiesto toho by ste mohli mať vo Vašej strave nespracované bezlepkové potraviny (veľa ovocia a zeleniny, zemiakov, ryže, mäsa a rýb) a pravdepodobne budú lacnejšie!


Proteínové tyčinky


Nie všetky proteínové tyčinky sú zlé, ale bohužiaľ existuje veľa "zlých" a veľa z nich sú skladované vo fitness centrách a obchodoch so zdravou výživou. Mnohé z nich nie sú o nič lepšie ako čokoláda plná cukru a tuku. Dám Vám príklad jednej nemenovanej značky, ich 40 gramová proteínová tyčinka obsahuje 175 kalórií, 17 g sacharidov (z toho 11 g cukru!!), 7,5 g tuku a iba 9,6 g bielkovín. V porovnaní so 40 g tuniaka (v konzerve vo vlastnej šťave) by Vám dal 12g bielkovín, 2,5 g tuku a žiadny cukor (bolo by to tiež lacnejšie!).


Najlepšia rada, ktorú Vám môžem dať je, že pri nákupe vždy skontrolujete etikety potravín. Pozrite sa na kalórie, tuky, bielkoviny, cukry a sacharidy. Pozrite sa, ako je jedlo spracované a aké má ingrediencie a to preto, aby ste nekupovali výrobky len preto, že majú nápis "zdravé"! Muffin je stále len muffin, či je už organický, bezlepkový a s nízkym obsahom tuku, pred tým než ho ale kúpite, pozrite si obsah cukru.


TAGS: životný štýlvýživa

Komentáre




Hľadáte fitness inšpiráciu?

Prihláste sa do nášho newslettera pre odber receptov, cvičení a fitness tipov!

Rešpektujeme vaše súkromie a preto vaše súkromné údaje nikde nebudú zverejnené.

Tekvicový chlieb

Tekvicový chlieb

November 13, 2023

fitness

Zeleninová pizza

Zeleninová pizza

October 31, 2023

fitness

Všetko je energia

Všetko je energia

January 30, 2023

životný štýl

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

Vegánske lasagne s vysokým obsahom bielkovín

May 30, 2022

obed